Примери со формулата INDEX-MATCH во Excel (8 пристапи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

За напредни пребарувања во Excel, може да се користат INDEX и MATCH наместо VLOOKUP . INDEX и MATCH се потребни за обемни пребарувања и многу од нив се апсолутно неверојатни. Со пример, ќе ве научиме како да ги користите функциите Excel INDEX и MATCH во Excel во ова упатство.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за вежбање додека ја читате оваа статија.

Употреба на INDEX-MATCH Formula.xlsx

8 ефективни примери на INDEX-MATCH Формула во Excel

Ќе користиме примерен сет на податоци во деловите подолу за да покажеме како да ги искористиме ИНДЕКС и функциите MATCH на него. Ќе ви покажеме како да ги примените двете функции на 8 различни начини за да барате вредности.

♣Синтакса:

= INDEX ( низа , row_num , [ column_num ])

♣Аргументи:

 • низа : опсег на ќелии со вредности
 • Ред_број : враќа резултати за ред во избраниот опсег.
 • број_колона : враќа резултати за колона во избраниот опсег.

♣ Резултат:

Функцијата Индекс ја враќа вредноста или референца на ќелијата во одреден опсег што е на пресекот на одреден ред иколона.

♣Синтакса:

= MATCH ( lookup_value , lookup_array ,[ тип_совпаѓање ])

♣Аргументи:

 • преглед_вредност : Вредноста што сакате да ја најдете во опсегот.<. се совпаѓаат во Excel.
  • 1 = точно или следно најмал.
  • 0 = точно совпаѓање.
  • -1 = точно или следно најголемо.

♣ Резултат:

Ја враќа позицијата на ставката во низата во однос на нејзината релативна позиција.

Пример 1: Основна комбинација на функциите INDEX и MATCH во Excel

Да речеме, сакате да ја разгледате Цената за одреден ID на нарачка . Ќе ги комбинираме функцијата INDEX и MATCH за да го сториме тоа.

Чекор 1:

 • Во ќелијата G5 , напишете ја следнава формула.
=INDEX(D5:D11, MATCH(G4,B5:B11,0))

Тука,

 • MATCH(G4,B5:B11,0) се однесува на ќелијата G4 како пробана_вредност во опсегот B5:B11 за точно совпаѓање. Се враќа 4 бидејќи вредноста е во редот број 4 .
 • INDEX(D5:D11, MATCH(G4,B5:B11,0)) се однесува D5:D11 како низа од каде што ја добиваме вредноста и row_num е 4 како што го добивме од MATCH Колона_број не е потребна бидејќи аплицираме INDEX само за еденколона.

Чекор 2:

 • Притиснете Enter до резултатот.

Прочитај повеќе: Примери со формулата INDEX-MATCH во Excel (8 пристапи)

Пример 2: Користете ја формулата INDEX-MATCH за пребарување од лево во Excel

Можете и да пребарувате од една колона во друга. Вредноста за колоната C , втората колона од нашиот опсег INDEX B5:D11 , ќе се најде во следниот пример. Следете ги чекорите подолу за да извршите пребарување од лево.

Чекор 1:

 • Впишете ја следнава формула во ќелија G5 .
=INDEX($B$5:$D$11,MATCH(F5,$B$5:$B$11,0),2)

Чекор 2:

 • Потоа, притиснете Enter за да го видите резултатот.

Чекор 3:

 • Конечно, користете Автоматско пополнување за да ги видите резултатите во целост.

Прочитајте повеќе: <За Анализа чувствителна на букви , можете да ги примените функциите INDEX и MATCH во комбинација.

За да анализирате и да направите пребарување, следете ги чекори подолу.

Чекор 1:

 • Сакаме да го најдеме ID на MARK наместо Обележи . Да видиме што ќе се случи. Внесете ја следната формула ќелија C5 .
=INDEX(B5:B11,MATCH(TRUE,EXACT(G4,C5:C11),0))

Чекор2:

 • Конечно, притиснете Enter за да го најдете ID на нарачка за MARK .

Погледнете внимателно; резултатот за совршено совпаѓање со големата буква MARK е добиен, но не и за Ознака .

Пример 4: Пребарувајте две колони со формулата INDEX-MATCH во Excel

Фасцинантно е да се забележи дека можете истовремено да пребарувате во повеќе колони за повеќе критериуми . На пример, ќе го бараме ID на нарачка како и Цената на лицето. Следете ги чекорите подолу за да извршите пребарување за два критериуми.

Чекор 1:

 • Прво, напишете го следново формула во ќелијата G5 .
=INDEX(B5:B11,MATCH(TRUE,EXACT(G4,C5:C11),0))

 • Второ, притиснете Enter за Добијте ја првата вредност во ќелијата G5 .

Затоа, ќе ја добиете првата вредност за пребарување во ќелијата G5 .

Чекор 2:

 • За да ја добиете втората вредност за пребарување, напишете ја следнава формула во ќелијата G6 .
=INDEX(D5:D11,MATCH(G4&G5,C5:C11&B5:B11,0))

 • Ова е функција на низа па треба да ја примениме оваа функција со притискање на Crtl + Shift + Внесете

 • Како резултат на тоа, ќе имате првата барана вредност во ќелијата G6 .

Прочитај повеќе: СПОЈАВАЊЕ НА ИНДЕКС со повеќе критериуми во различен лист (2 начини)

Слични читања

 • Excel INDEX MATCH за враќање на повеќе вредностиво една ќелија
 • Excel INDEX-MATCH Формула за хоризонтално враќање на повеќе вредности
 • [Поправено!] INDEX MATCH не ја враќа точната вредност во Excel ( 5 причини)
 • Како да изберете конкретни податоци во Excel (6 методи)
 • INDEX MATCH vs VLOOKUP функција (9 примери)

Пример 5: Двонасочно пребарување со користење на формулата INDEX-MATCH

Можете да извршите пребарување за ред и колона во Двонасочно . Следете ги чекорите подолу за да најдете вредност во ред и колона во исто време.

Чекор 1:

 • Внесете ја формулата во ќелијата G7 .
=INDEX(B4:D11,MATCH(G5,B4:B11,0),MATCH(G4,B4:D4,0))

Чекор 2:

 • Конечно, притиснете Enter .

Пример 6: Најдете го Најблиско совпаѓање во Excel со спојување на функциите INDEX и MATCH

Функцијата INDEX и функцијата MATCH се корисни за наоѓање или барање најблиско совпаѓање помеѓу опсезите. На пример, би сакале да одредиме кој има најблиска вредност до нашата целна вредност, што е $15 во овој случај. За да го направите тоа, едноставно следете ги чекорите подолу.

Чекор 1:

 • За да го пронајдете најблиското совпаѓање, напишете следнава формула.
=INDEX(C5:C11,MATCH(MIN(ABS(D5:D11-G4)),ABS(D5:D11-G4),0))

Тука,

ABS(D5:D11-G4) е апсолутна вредност на разликата со целна вредност 15 помеѓу опсегот D5:D11 .

MIN(ABS(D5:D11-G4) команди да се најде минималната разлика на апсолутнотовредности.

Чекор 2:

 • Со притискање Ctrl + Shift + Внесете , ќе ја примениме оваа функција како функција низа.

Прочитај повеќе: Формула INDEX-MATCH за наоѓање минимална вредност во Excel (4 соодветни начини)

Пример 7: Тринасочно пребарување со користење на функциите INDEX и MATCH во Excel

A Тронасочното пребарување е најдоброто нешто што можете да го постигнете со користење на функцијата INDEX и MATCH . Тринасочното пребарување додава дополнителна димензија на важност. На пример, можеме да откриеме што платила Џени за две различни предмети во три одделни месеци. Следете ги лесните чекори наведени подолу за да го завршите.

Чекор 1:

 • За да извршите Три -way Lookup , прво внесете ја формулата подолу во ќелијата H6 .
=INDEX(($D$5:$E$7,$D$10:$E$12,$D$15:$E$17),MATCH($G$6,$C$5:$C$7,0),MATCH(H$5,$D$4:$E$4,0),(IF(H$4="Jan",1,IF(H$4="Feb",2,3))))

Чекор 2:

 • Конечно, притиснете Enter за да ја добиете првата вредност за пребарување.

Чекор 3:

 • Потоа, копирајте ја формулата за други ќелии со користење на Автоматско пополнување

Затоа, ќе ги добиете резултатите како што е прикажано на сликата подолу.

Пример 8: Применете ја формулата INDEX-MATCH со знаци со џокер

Excel може да ја одреди и вредноста делумно совпаѓање . За ова се користат функциите INDEX и MATCH . За да го постигнеме тоа, ќе користиме ѕвездичка (*) како знак за џвакање.Едноставно следете ги инструкциите наведени подолу за да започнете.

Чекор 1:

 • Прво, во ќелијата G5 , напишете ја формулата подолу.
=INDEX($D$5:$D$11,MATCH(F5&"*",$C$5:$C$11,0),1)

Чекор 2:

 • Потоа, притиснете го копчето Enter за да ги видите промените.

Чекор 3:

 • Само користете ја алатката Автоматско пополнување за да ги пополните потребните ќелии.

Како последица на тоа, можете да видите дека враќа резултат за „ Jenny “, иако не е точно усогласено.

Прочитај повеќе: СОПРЕДУВАЊЕ НА ИНДЕКСОТ повеќе критериуми со џокер во Excel (целосен водич)

Заклучок

Симирам, се надевам дека овој напис покажа како да се користи INDEX и MATCH функциите за интегрирање на повеќе критериуми. Погледнете ја книгата за вежбање и искористете го она што сте го научиле. Ние сме подготвени да ги надоместиме програмите како оваа поради вашата поддршка.

Ако имате какви било прашања, ве молиме не двоумете се да не контактирате. Ве молам дозволете ми да знам што мислите во делот за коментари подолу.

Вашите прашања ќе бидат одговорени што е можно поскоро од страна на ExcelWIKI професионалците.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.