Како да се пресмета коренската средна квадратна грешка во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Кога споредуваме две збирки на податоци, користиме просечна квадратна грешка на коренот во различни апликации. Згора на тоа, root средната квадратна грешка е една од најкористените статистики во GIS . Оваа статија ќе ве води да ја пресметате просечната грешка на коренот во Excel со некои лесни и брзи методи. Ајде да ги видиме методите подолу.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја работната книга за вежбање од овде.

Пресметување на средна квадратна грешка на коренот.xlsx

Вовед во Root Mean Square Error (RMSE)

Root Mean Square Error ( RMSE ) го пресметува износот на грешка помеѓу 2 сетови на податоци. Тоа значи дека споредува предвидена вредност со набљудувана или позната вредност. Оттука, пониските RMSE , поблиските очекуваните и набљудуваните вредности се.

3 Брзи методи за пресметување на коренската средна квадратна грешка во Excel

Во оваа статија, ќе разговараме за 3 брзи методи за пресметување на просечната средна квадратна грешка во Excel. Понатаму, користевме неколку одлични примери со објаснувања за подобро разбирање на методите. Овде, користевме база на податоци ( B4:C8 ) како што е сликата од екранот подолу, која содржи некои Очекувани и Реални вредности. Сега, треба да ја пресметаме просечната квадратна грешка на коренот од нив. Значи, без дополнително одложување, ајде да започнеме.

1. Примени ја функцијата SUMSQза пресметување на Root Mean Square Error во Excel

1.1 Прво сценарио

Во првиот метод, ќе ја примениме функцијата SUMSQ во Excel за да ја пресметаме root-от квадратна грешка . Овде, користевме комбинирана формула која содржи функцијата COUNTA и функцијата SQRT исто така. Функцијата SUMSQ во Excel ја наоѓа збирот од квадратите на множество броеви. Ајде да ги видиме чекорите подолу за да ја користиме оваа функција за пресметување на просечната грешка на коренот во Excel.

Чекори:

 • Прво, изберете ќелија C10 .
 • Второ, за да ја добиете просечната грешка на коренот , напишете ја формулата:
=SQRT(SUMSQ(B5:B8-C5:C8)/COUNTA(B5:B8))

Тука, опсегот B5:B8 ги означува Очекуваните вредности и C5:C8 ги означува Вистинските вредности .

🔎 Како функционира формулата?

 • SUMSQ(B5:B8-C5:C8)

Ова прво ќе ги квадрати разликите помеѓу Очекуваните и реалните вредности и потоа пресметајте ја нивната збир .

 • COUNTA(B5:B8)

Го брои бројот на непразни ќелии во опсегот B5:B8 .

 • SQRT(SUMSQ(B5:B8-C5:C8)/COUNTA(B5:B8))

Ова ќе го пресмета квадратниот корен на целата пресметка.

 • На крајот, притиснете Ctrl + Shift + копчињата Enter и ќе го добиете резултатот како на сликата од екранотподолу.

1.2 Второ сценарио

Збирката податоци ( B4:C8 ) подолу содржи некои Очекувани вредности ( B5:B8 ) и Вистински вредности ( C5:C8 ). Овде, ќе научиме да ја наоѓаме корената средна квадратна грешка од разликите помеѓу Очекувани и Вистинските вредности користејќи го SUMSQ функцијата . Чекорите се подолу.

Чекори:

 • На почетокот, треба да ги најдеме разликите помеѓу Очекуваните и Вистинските вредности . За ова, изберете ја ќелијата D5 и напишете ја формулата:
=B5-C5

 • По притискање на Enter , ќе ја добиеме вредноста на разликата во ќелијата D5 .
 • Потоа, за да ги добиете сите разлики , повлечете ја рачката за пополнување .

 • На овој начин, ги добивме сите разлики .
 • Сега, изберете ја ќелијата C10 и за да ја пронајдете основната средна квадратна грешка , напишете ја формулата во ќелијата:
=SQRT(SUMSQ(D5:D8)/COUNTA(D5:D8))

Во оваа формула, опсегот D5:D8 се однесува на разликите помеѓу Очекувани и реални вредности . Функцијата SUMSQ ќе ги квадрати разликите помеѓу Очекуваните и Вистинските вредности . Функцијата COUNTA ќе ги брои непразни ќелии од избраниот опсег и конечно функцијата SQRT ќе го пресмета квадратниот корен на целинатапресметка.

 • На крајот, кликнете на копчето Ctrl + Shift + Enter за да ја добиете вредноста на коренска средна квадратна грешка (RMSE) . Конечниот резултат можеме да го видиме на скриншот подолу.

Прочитај повеќе: [Поправено!] Стрелките нагоре и надолу не работат во Excel (8 решение с)

Слични читања

 • Како да го отстраните последното изменето од во Excel (3 начини)
 • Ако вредноста лежи помеѓу два броја, тогаш вратете го очекуваниот излез во Excel
 • Како да креирате табела со пеперутки во Excel (2 лесни методи)
 • Како да се движите нагоре и надолу во Excel (5 лесни методи)

2. Најдете коренска средна квадратна грешка користејќи ја функцијата Excel AVERAGE

Можете и да користите функцијата AVERAGE во Excel за да се одреди корената средна квадратна грешка . За да ја стекнете разликата помеѓу Очекуваните вредности и реалните вредности како што е прикажано на сликата подолу, прво, следете ги упатствата на начин наведен во SUMSQ функционален метод погоре. Сега, треба да го пресметаме квадратот на разликите и потоа средната квадратна грешка (MSE) и на крајот Root Mean Square Error (RMSE ) . Чекорите за да го направите тоа се подолу.

Чекори:

 • Прво, да се пресмета квадратот од разликата , напишете ја формулата во ќелијата E5 :
=D5^2

 • Послесо притискање на Enter , ќе го добиеме резултатот.

 • На крајот, повлечете ја рачката за пополнување за да најдете квадратот за сите вредности на разликата .

 • Како резултат на тоа, ги добивме сите резултати.
 • Во овој момент, за да ја пронајдете средната квадратна грешка ( MSE ) користејќи ја функцијата Просек напишете ја формулата во ќелијата C10 :
=AVERAGE(E5:E8)

Тука, опсегот E5:E8 го покажува квадратот на разликата вредностите.

 • Подоцна, притиснете го копчето Enter за да го добиете резултатот.

 • Затоа, за да се пресмета просечната грешка на коренот , напишете ја формулата во ќелијата C11 :
=SQRT(C10)

Тука, C10 ја означува средната квадратна грешка ( MSE ) вредност.

 • На крај, притиснете го копчето Enter за да го најдете резултатот.

Прочитајте Повеќе: [Поправено!] CTRL C не работи во Excel

3. Пресметка на коренска просечна квадратна грешка со Excel RMSE формула

Користењето на формулата Excel RMSE е уште еден начин да се одреди основната средна квадратна грешка ( RMSE ) на базата на податоци. Оваа комбинирана формула ја содржи функцијата SQRT , функцијата SUM и функцијата COUNT соодветно. За овој метод, прво, пресметајте го квадратот на вредностите на разликата со следниот метод 2 . Чекорите за пресметување на коренот средната квадратна грешка користејќи ја формулата RMSE се подолу.

 • За да ја пресметате RMSE напишете ја формулата во ќелијата C10 :
=SQRT(SUM(E5:E8)/COUNT(E5:E8))

Во формулата, опсегот E5:E8 ги означува квадратите на разликите .

🔎 Како функционира формулата?

 • SUM(E5:E8)

Ги сумира вредностите во опсегот E5:E8 .

 • COUNT(E5:E8)

Ова го брои бројот на ќелии во опсегот E5:E8 .

 • SQRT(SUM(E5:E8)/COUNT(E5:E8))

Го пресметува квадратниот корен на целата пресметка.

 • На крај, кликнете Ctrl + Shift + Enter за да го добиете резултатот.

Прочитајте повеќе: Како да ја поправите формулата во Excel (9 лесни методи)

Заклучок

Се надевам дека горенаведените методи ќе ви бидат корисни за пресметување коренска средна квадратна грешка во Excel. Преземете ја работната книга за вежбање и пробајте ја. Кажете ни ги вашите повратни информации во делот за коментари. Следете ја нашата веб-локација ExcelWIKI за да добиете повеќе вакви статии.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.