Како да групирате редови во Excel (5 лесни начини)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Многу често треба да групираме слични податоци за брзо да добиеме преглед на податоците. Исто така, можеби ќе треба да групираме слични видови информации за да добиеме идеја за различни делови од која било операција. Во оваа статија, ви покажавме 5 лесни начини за групирање редови Excel. Ќе ви дадеме идеја за тоа како можете да го направите тоа користејќи ја картичката Data, кратенката на тастатурата и командите.

Да претпоставиме дека една компанија работи во 3 региони и продава 3 различни производи- ТВ , Грејач, и Вентилатор . Податоците подолу го прикажуваат продажбата обемот на овие 3 различни производи во 3 различни региони. Сега компанијата сака да ги групира податоците според различни региони. Нашата табела има 3 колони имено Регион , Производ, и Продажба .

Преземете ја работната книга за вежбање

Group_Rows_in_Excel.xlsx

5 лесни начини за групирање редови во Excel

Сега ќе бараме методи за групирање редови . Да претпоставиме дека сакаме да ги групираме редовите што одговараат на продажбата во Северниот регион . Следниве методи ќе нè водат низ различни методи за да го сториме тоа.

1. Групирање редови со помош на функцијата на групата

Можеме да го користиме јазичето Податоци на лентата до Групирајте редови во Excel. Прво, ќе треба да ги избереме соодветните редови .

Потоа ќе одиме во картичката Податоци и ќе кликнете на Група.

Ќе се појави ново дијалошко поле .

Ниеќе избере Редови тука.

Потоа, притиснете OK .

Тука, ќе групирајте ги редовите .

Од левата страна можеме да видиме дека редовите 5, 6, 7 се појавиле на бидат групирани. Можеме да го користиме симболот за минимизирање (-) за да ги собереме овие редови на еден.

Кога е скриен, ќе се појави знакот плус(+) . Со кликнување на знакот плус , можеме да ги прошириме групираните редови .

Прочитајте повеќе: Како да групирате редови во Excel со проширување или колапс (5 методи)

2. Создавање вгнездени групи за групирање различни редови

Со поедноставни зборови, Вгнездените групи се групи(и) внатре во друга група. Да претпоставиме, по групирањето на Северен регион сакаме да ги групираме ТВ и Грејач што се продаваат во тој регион. За да го направиме тоа, ќе го групираме северниот регион користејќи го претходниот метод (Метод 1). Потоа ќе ги избереме редовите што укажуваат на ТВ и Грејач продаден во северниот регион.

Ние повторно ќе отиде во картичката Податоци >> Група . И изберете Редови во дијалог поле .

Потоа, кликнете OK .

Ќе откриеме дека друга група е формирана во претходната група.

Тука, редовите 5, 6, 7 ја формираат надворешната група. Редовите 5 и 6 ја формираат внатрешната група. Можеме да ги собираме и прошириме групите користејќи ги чекорите прикажани во претходниот метод.

ПоврзаниСодржина: Како да се групираат редовите по вредност на ќелијата во Excel (3 едноставни начини)

3. Групирање редови користејќи SHIFT + ALT + копче со десна стрелка

Ние може да ја користи кратенката на тастатурата SHIFT + ALT + Десна стрелка () за групирање редови . За да го направиме тоа, треба да ги избереме редовите што сакаме да ги групираме.

Потоа ќе ги притиснеме SHIFT + ALT + Right Копче со стрелка () заедно. Ќе се појави дијалог поле . Тука треба да избереме редови и да притиснете OK .

Ќе видиме дека избраните редови се групираа заедно. Овде, редовите 5, 6, 7 се групирани заедно.

Можеме да го користиме симболот за минимизирање (-) за да Соберете ги овие редови во еден.

Кога е скриен, ќе се појави знак плус(+) . Со кликнување на знакот плус, можеме да ја прошириме групата редови .

Поврзани содржини: Кратенка за да се откријат редовите во Excel (3 различни методи)

Слични читања:

  • Како да замрзнете редови во Excel (6 лесни методи)
  • Како да се истакне активниот ред во Excel (3 методи)
  • [Поправи]: Не може да се откријат редовите во Excel (4 решенија)
  • Како да обоите алтернативни редови во Excel (8 начини)
  • Како да креирате редови во ќелија во Excel (3 методи)

4. Групирање редови во Excel со користење на автоматско прегледување

Во претходните методи, групирањата ги правевме рачно. Excelима функција наречена Автоматски преглед која ни овозможува автоматски да создаваме групи.

За да користиме Автоматски преглед , мораме да создадеме неколку редови што ќе прави разлика помеѓу различни групи. Тука вметнавме дополнителни регионални вкупни редови .

Потоа ќе одиме во картичката Податоци >> Група >> Автоматски преглед .

Ќе ги најдеме податоците групирани според различни региони.

Поврзани содржини: Како да се групираат редовите во стожерната табела на Excel (3 начини)

5. Групирање редови во Excel со помош на субтотал

Можеме да ја користиме функцијата Subtotal на Excel за да групираме податоци, како и да добиеме резиме на податоците. За да ја користиме функцијата Подвкупно , прво ќе треба да ги Сортираме податоците. За да го сториме тоа, можеме да ја користиме функцијата Сортирај и Филтер на Excel. За да извршиме сортирање, прво ќе треба да го избереме опсегот на податоци преку кои сакаме да извршиме сортирање. Овде, ја избравме колоната Регион .

Потоа одете во табулаторот Податоци и изберете Подреди А до Z ( Најмал до највисок ).

Ќе се појави ново дијалошко поле . Треба да избереме Прошири го изборот и да кликнете Подреди .

Тука, имаме сортирани податоци .

Ќе го избереме целиот опсег на податоци.

Потоа одете во Податоци картичката >> изберете Подвкупно .

Ќе се појави ново дијалошко поле .

Ќе ги избереме нашите параметри во овој дијалог прозорец.

При секое менување сандаче : Ќе ги избереме податоците од колоната според тоа што сакаме да ги групираме редовите .

Користете ја функцијата кутија: Ќе ја избереме математичката операција по наш избор. Можеме да користиме SUM , COUNT , AVG , MIN , MAX, итн. функции.

Додајте подзбир во поле: Ќе ја избереме колоната на која сакаме да ја извршиме математичката операција.

Кликнување Резиме под податоците полето за избор ќе го прикаже Subtotal после секоја група.

Со притискање OK , ќе добиеме групирани податоци според различни региони.

Поврзана содржина: Како да изберете ред во Excel ако ќелијата содржи специфични податоци (4 начини)

Работи што треба да се запаметат

Кога се користи Подтота л функцијата, погрижете се правилно да ги изберете сите опции за да добиете точен резултат.

Дел за вежбање

Вклучивме дел за вежбање во дадениот лист за да можете лесно да го добиете запознаени со методите.

Заклучок

Во оваа статија, разговаравме за 5 методи за групирање редови во Excel. Овие 5 методи можат многу ефикасно да ја завршат работата за групирање редови. Вежбајте и запознајте се со овие методи. За какви било повратни информации или препораки, слободно коментирајте подолу.За какви било проблеми поврзани со Excel, слободно контактирајте со нас . Нашиот тим со повеќе од задоволство ќе ви помогне.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.