Како да креирате неделен распоред во Excel (2 соодветни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Неделниот распоред го организира вашиот дневен живот и дава пријатен поглед на вашата неделна работа. Во ова упатство, ќе ви ги покажеме правилните чекори за да креирате неделен распоред за вашиот неделен работен век. За среќа, можете да го користите и подготвениот образец обезбеден од Microsoft. Значи, се надеваме дека оваа статија ќе ви биде плодна за да креирате неделен распоред во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја следнава работна книга за вежбање. Тоа ќе ви помогне појасно да ја реализирате темата.

Креирање седмичен распоред.xlsm

2 методи за креирање неделен распоред во Excel

Илустриравме 2 практични методи за креирање неделен распоред во Excel. Еден од нив е основно уредување на Excel. Не треба да носите образец за ова. Од друга страна, разговаравме за процесот на вметнување на шаблоните во вториот метод. Можете да користите кој било од овие методи по ваша желба.

1. Креирање неделен распоред во Excel без шаблони

Иако Microsoft Excel обезбедува шаблони за правење неделни распореди, можеби ќе сакате да направите приспособен распоред за ваше задоволство. Како што сите сакаме да направиме нешто свое. Дали мислите дека не постои начин рачно да се креира неделен распоред? Не сте во право. Овде ќе ги објасниме чекорите за креирање неделен распоред во Excel без шаблони.

Чекор 1: Создадете прегледи за неделноРаспоред

Најпрво, треба да креирате соодветен преглед за вашиот неделен распоред. Тоа ќе му даде стилски изглед на вашиот распоред што го прави да изгледа привлечно.

 • Првично, користете го Спој и засилувач; Центрирајте ја опцијата од групата Порамнување ленти за ќелија B2 во I2 и потоа напишете го насловот „ НЕДЕЛЕН РАСПОРЕД“ .
 • Потоа, одете во Стилови на ќелии . Од таму изберете Заглавие2 .

 • Потоа, од ќелијата B4 , запишете го Почетно време , Временски интервал и Време на завршување за вашиот работен распоред. Овде го користиме почетното време од 8:00 часот, го земаме временскиот интервал од 1 час и времето на завршување во 17:00 часот. Можете да го вметнете врз основа на вашата потреба.

Чекор 2: Внесете го потребното време и името на денот

 • Сега, имате да ги внесете времето и работните денови во вашиот распоред. Неопходно е за правилна визуелизација на нашата доделена работа во време и ден.
 • Внесете го вашето почетно време, а потоа повлечете ја алатката Рачка за пополнување до крајното време на вашата работа. Погледнете ја сликата подолу за да добиете основна идеја.

 • Потоа, напишете го првиот работен ден и повторно повлечете го Автоматско пополнување функција за други работни денови.

 • Конечно, го внесовте денот со време за вашиот неделен распоред.

Прочитајте повеќе: Како да направите распоред за часови воExcel (со лесни чекори)

Чекор 3: Направете табела

 • Сега, ќе направиме табела на Excel со нашите податоци. Табелата ќе му даде пристоен изглед на нашиот распоред.
 • Прво, изберете ги сите податоци, а потоа одете на картичката Вметни >> изберете Табела .

 • Ќе се појави дијалог прозорец со име Креирај табела . Проверете го Мојата табела има заглавија . Потоа притиснете OK .

Забелешка : Исто така, можете да притиснете CTRL + T како кратенка на тастатурата за креирање табела.

 • Конечно, создадена е табела.

Чекор 4: Направете листа на активности

 • Откако ќе ја креирате табелата и ќе отворите нов лист, напишете ја листата Активности што сакате да ја ставите во вашата распоред.

 • Потоа, креирајте табела исто како порано и изберете Мојата табела има заглавија . Притиснете ОК .

 • Подоцна, беше создадена табела со списокот со вашите активности.

Чекор 5: Наведете ги викендите

Можеби ќе треба да го означите викендот со Условно форматирање .

 • Изберете ќелија на викендот. Овде избираме ќелија H7 и одиме во Условно форматирање >> преместете се во Ново правило .

 • Ќе се појави поле за дијалог Ново правило за форматирање . Потоа изберете Користете формула за да одредите кои ќелии да ги форматирате >> изберете го целиот опсег каде што сакате да го форматирате во полето Форматирајте ги вредностите каде оваа формула е вистинита . Потоа, преместете се во Форматирај .

 • Сега, полето за дијалог Форматирај ќелии ќе се појави под Пополнете опција за да изберете боја за форматирање на вашиот лист.
 • Притиснете ОК .

 • Потоа повторно ќе го добиете полето Ново правило за форматирање и изберете OK .

 • Конечно, ги форматиравте вашите викенди во вашиот распоред.

Прочитајте повеќе: Како да креирате месечен распоред во Excel ( 3 едноставни начини)

Чекор 6: Создадете паѓачки опции со помош на алатката за валидација на податоци

Во овој чекор, ќе ви покажеме една интересна работа. Веројатно, имате многу активности и ќе ви биде корисно ако можете да ја изберете соодветната активност во Неделниот распоред наместо да ја пишувате секој пат. Во тој случај, мораме да ја користиме функцијата Потврда на податоци на Excel.

 • На самиот почеток, изберете ги работните денови и одете во картичката Податоци >> преместете се во Потврда на податоци .

 • Прозорецот за дијалог Потврда на податоци ќе се појави. Одете во Поставки >> во полето Дозволи изберете Список . Во полето Извор , изберете ја табелата со име Активности која беше креирана порано.

 • Потоа, треба да го преместите Известувањето за грешка опција. Отштиклирајте Прикажи предупредување за грешка откако ќе се внесат неважечки податоци . Кликнете на OK .

 • Конечно, паѓачката икона ќе се појави во сите ќелии и оттаму ќе може да го внесете вашиот работен распоред.

Чекор 7: Внесете ги вашите активности сега!

 • Како што рековме претходно, паѓачката икона ви ја дава табелата со списокот Активности . Оттаму, можете да ги изберете вашите претпочитани активности во вашиот распоред.

 • Конечно, вашиот неделен распоред е креиран. Погледнете ја сликата за подобра визуелизација.

2. Креирање неделен распоред во Excel со шаблони

Исто така, можете да го користите <1 Шаблон>Неделен распоред за работа . Запомнете, овој шаблон е само за корисници на Microsoft 365 . Сепак, можеме да ги менуваме шаблоните според нашите преференци и да ги користиме за нашата секојдневна работа. Ни помага на многу начини. Бидејќи шаблоните се зачувани во Excel, не треба да се мачите да ги креирате контурите. Тоа е задача за заштеда на време да се направи тоа. Можете исто така да вметнете некои податоци и да ги форматирате во шаблоните.

Чекор 1: Изберете го Шаблонот од вградените шаблони на Excel

 • За внесување на шаблоните, треба да отидете на табот Датотека и изберете го распоредот за неделни работи.

 • Потоа, ќе се појави прозорец со дијалог и од таму изберете Креирај .

 • Шаблонкако сликата подолу ќе се појави на вашиот работен лист.

Прочитајте повеќе: Како да креирате распоред за Workback во Excel (со Лесни чекори)

Чекор 2: Изменете го шаблонот

Можете лесно да ги менувате шаблоните според работниот список и работниот список по ваша желба. Еве, изменивме некои податоци со цел да го комплетираме нашиот распоред.

Заклучок

Тоа е сè за денешната сесија. И ова се начини да креирате неделен распоред во Excel. Ве молиме известете не во делот за коментари доколку имате какви било прашања или предлози. За ваше подобро разбирање, преземете го практичниот лист. Посетете ја нашата веб-локација Exceldemy , едношалтерски давател на решенија за Excel, за да дознаете различни видови ексел методи. Ви благодариме за вашето трпение при читањето на оваа статија.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.