Како да се комбинира Excel SUMIF & засилувач; VLOOKUP низ повеќе листови

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Комбинирање на Excel SUMIF & засилувач; Функциите VLOOKUP е една од најпопуларните формули за собирање вредности од повеќе листови и збир на вредности врз основа на критериум. Во оваа статија, ќе научиме како да го направиме тоа со повеќе примери и објаснувања.

Вежбајте работна книга

Преземете ја следната работна книга и вежбајте.

Комбинирајте SUMIF & засилувач; VLOOKUP низ повеќе листови.xlsx

Вовед во функцијата SUMIF на Excel

функцијата SUMIF ги сумира вредностите врз основа на одредена состојба.

 • Синтакса:

=SUMIF(опсег, критериуми, [збир_опсег])

 • Аргументи:

опсег : Опсегот на вредности до сумирање

критериуми : Услов за употреба во избраниот опсег

[sum_range] : Каде што сакаме да го видиме резултатот.

Вовед во Функцијата VLOOKUP на Excel

Функцијата VLOOKUP бара вредност во вертикално организирана табела и ја враќа соодветната вредност.

 • Синтакса:

  <.

  lookup_value : Што сакаме да побараме.

  table_array : Од каде што сакаме да бараме.

  колона_индекс : Бројот на колони во опсегот што ја содржи повратната вредност.

  [опсег_преглед] : За точно совпаѓање = НЕТОЧНО, приближно / делумно совпаѓање = ТОЧНО.

  2 лесни начини за комбинирање на Excel SUMIF & засилувач; VLOOKUP низ повеќе листови

  1. Користење на функцијата Excel SUMIF со функцијата VLOOKUP низ повеќе листови

  функцијата SUMIF работи како функцијата SUM но ги сумира само оние вредности што одговараат на дадениот услов. Ќе ја користиме функцијата VLOOKUP во функцијата SUMIF за да ги внесеме критериумите. Претпоставувајќи дека имаме два работни листови ( Лист 1 & Лист2 ). Во Лист 1 ги имаме сите лични карти на вработениот и нивниот продажен износ со цена во опсег B4:D9 .

  Во Лист 2 , ги имаме сите имиња на вработени со нивниот матичен бр.

  Тука ќе го бараме вработениот Лили ( Ќелија C11 ) од Лист 1 . Сега од Лист 2, ќе го бараме нејзиниот ID бр и ќе ги прикажеме вкупните сумирани продажни цени во Ќелија C12 ( Лист 1 ).

  ЧЕКОРИ:

  • Прво, изберете Ќелија C12 во Лист 1 .
  • Сега напишете ја формулата:
  =SUMIF(B5:B9,VLOOKUP(C11,Sheet2!B5:C9,2,FALSE),Sheet1!D5:D9)

 • Потоа притиснете Ctrl+Shift+Enter за да го видите резултатот.

Распределба на формулата

VLOOKUP(C11,Sheet2!B5:C9,2,FALSE)

Ова ќе го бара ID бр за вредноста на Cell 11 од Лист1 од Лист 2 опсег на ќелии B5:C9 . Потоаго враќа точното совпаѓање.

SUMIF(B5:B9,VLOOKUP(C11,Sheet2!B5:C9,2,FALSE), Sheet1!D5:D9)

Ова ќе ги сумира сите цени, врз основа на точното совпаѓање на ID бр од претходниот чекор.

Забелешки:

 • Ако не сте корисник на Excel 365, тогаш за да го добиете конечниот резултат, треба да притиснете Ctrl+Shift+Enter бидејќи VLOOKUP работи како формула за низа.
 • Индексот на колоната бројот не може да биде помал од 1.
 • SUMIF функцијата работи само на нумерички податоци.

Прочитајте повеќе: SUMIF за повеќе критериуми низ различни листови во Excel (3 методи)

Слични читања

 • SUMIF со повеќе критериуми (5 најлесни примери)
 • Како да повлечете податоци од друг лист врз основа на критериуми во Excel
 • SUMIF со повеќе критериуми за различни колони во Excel
 • Збир на повеќе колони врз основа на повеќе критериуми во Excel

2. Комбинирајте SUMIF, VLOOKUP & засилувач; ИНДИРЕКТНИ функции низ повеќе листови

Во овој дел, ќе користиме SUMPRODUCT & INDIRECT функции со VLOOKUP & SUMIF функции за повеќе работни листови. Овде имаме три работни листови. Во првиот работен лист „ Бонус “, можеме да ги видиме имињата на вработените. Мора да ја дознаеме висината на бонусот за секој вработен. Исто така, постои табела со критериуми за бонус ( E4:F7 ) која го прикажува износот на бонусот врз основа на износот на продажбата.Треба да извлечеме вредности од Месец 1 & Месец 2 работни листови.

Сега продажбите на месец 1 се на работниот лист подолу.

И продажбата на Месец 2 се наоѓа на долунаведениот работен лист.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете Ќелија C5 од работниот лист Бонус .
 • Следно напишете ја следната формула:
=VLOOKUP(SUMPRODUCT(SUMIF(INDIRECT("'"&$H$5:$H$6&"'!"&"B5:B9"),Bonus!B5,INDIRECT("'"&$H$5:$H$6&"'!"&"C5:C9"))),$E$5:$F$7,2,TRUE)

 • Конечно, притиснете Enter и користете Пополнете рачка за да го видите останатото на резултатот.

Распределба на формулата

➤ Функцијата INDIRECT го конвертира текстот низа во валидна референца на ќелија. Овде ќе се однесува на листовите од опсегот на ќелиите H5:H6 .

➤ За да го вклучи опсегот на сума и критериуми, функцијата SUMIF ќе користи референтни работни листови што ние го посочивме. Ќе ја врати вредноста на продажниот износ на секој вработен од работните листови Месец 1 & Месец 2 .

➤ Функцијата SUMPRODUCT ќе ги сумира износите што ги најдовме од горната постапка.

➤  Во Бонус работен лист, функцијата VLOOKUP изгледа од опсегот E5:E7 . На крајот, ќе го врати соодветниот износ на бонус на вработен.

Забелешки:

 • Бројот на индексот на колоната нема да биде помал од 1.
 • Внесете го бројот на индексот како нумеричка вредност.
 • Функцијата SUMIF работи само на нумерички податоци.
 • Треба да притиснеме Ctrl+Shift+Enter како VLOOKUP работи како формула за низа.

Прочитај повеќе: Функција Excel SUMIF за повеќе критериуми (3 методи + бонус)

Заклучок

Со користење на овие методи, можеме лесно да ги комбинираме функциите на Excel SUMIF & VLOOKUP на повеќе листови за да најдеме вредност. Додадена е работна книга за вежбање. Повелете и пробајте. Слободно прашајте што било или предложете какви било нови методи.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.