Како да се изврши студија на случај користејќи анализа на податоци во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во најновиот Excel 365, изведувањето на каква било студија на случај за бизнис или истражување, е многу полесно и попаметно. Вклучува поексклузивни карактеристики кои на нашите потребни студии на случај им даваат подобар начин. Се надевам дека ќе го научите најлесниот начин да извршите студија на случај користејќи анализа на податоци на Excel со некои јасни илустрации.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да го преземете бесплатниот Excel работна книга од тука и вежбајте сами.

Анализа на податоци за студија на случај.xlsx

Што е анализа на податоци во Excel?

Алатката Анализа на податоци во Excel 365 е моќна алатка за управување со нашите податоци со запишување на нашите прашања директно во полето за пребарување. Така, ќе можеме да прашаме што било за нашите податоци без да користиме сложени команди или формули. Заедно со тоа,  можеме да добиеме многу збогатени и живописни визуелни илустрации или обрасци на нашите податоци. Во претходните верзии на Excel, алатката е наречена Анализа на податоци .

Како помага анализата на податоци во Excel

 • Може да пребарува според прашањата преку нашиот природен јазик.
 • Обезбедува графички илустрации и шеми на високо ниво.
 • Лесно се добиваат стожерните табели и стожерните графикони.
 • Побрзите чекори заштедуваат време .
 • Интересот на полињата може лесно да се смени.

Како да се користи Excel анализа на податоци за студија на случај

Сега да видиме како да се примени алатката Analyze Data за да се изврши анализа на податоцистудија на случај. Но, прво, запознајте се со нашата база на податоци што ги претставува годишните продажби на некои категории и профитот на компанијата.

Прочитајте повеќе: Како да ги анализирате податоците за продажба во Excel ( 10 лесни начини)

Со опцијата за стандардна анализа на податоци

Прво, ќе ги видиме стандардните анализи што Excel ги прави автоматски. Excel стандардно ги прикажува најчесто користените анализи.

Чекори:

 • Кликнете на кој било податок од базата на податоци.
 • Следно, кликнете како следува: Дома > Анализирај податоци .

Наскоро потоа, ќе добиете поле Анализа на податоци на десната страна од прозорецот на вашиот Excel. Онаму каде што ќе видите различни видови случаи како- Стажни табели и Табели на свртување .

 • Погледнете, постои примерок Сточна табела од продажба и добивка по категорија. Кликнете на Вметни стожерна табела .

Сега видете, Стартната табела е вметната во нов лист.

 • Кликнете на Вметни стожерна табела од делот Продажби по категорија, а потоа ќе ја добиете Стартната табела во нова лист.

Еве ја табелата.

 • Скролувајте повеќе надолу и Excel ќе ви покаже повеќе можни Стажни табели и Табели .

Слободно користете ги ако сакате.

Прочитајте повеќе: [Поправено:] Анализата на податоци не се прикажува во Excel (2 ефективни решенија)

Слични читања

 • Како даАнализирајте временски размерени податоци во Excel (со лесни чекори)
 • Анализирајте квалитативни податоци во Excel (со лесни чекори)
 • Како да се анализира qPCR Податоци во Excel (2 лесни методи)

Анализирај со вметнување прашања

Тука, ќе научиме како да ги анализираме податоците со вметнување прашања во полето „ Поставете прашање за вашите податоци “.

Чекори:

 • Кога ќе кликнете на полето за прашања, ќе прикаже некои стандардни прашања. Кликнете на еден од нив и ќе ви го покаже одговорот според прашањето. Видете, кликнав Вкупна „Продажба“ на „Аксесоари“ во текот на „Година“ .

Тоа е одговорот од Excel.

 • Или можете да го напишете вашето прашање. Прашав- Табела за добивка според годината .
 • Потоа, притиснете го копчето ENTER .

 • Сега гледате, го прикажува графиконот на добивка по година. Кликнете на Вметни стожерна табела .

Набргу потоа, ќе се отвори нов лист со Стажната табела .

 • Исто така, има и Икона за поставки во делот Откриј увид , кликнете на неа и ќе се отвори дијалог-кутија за да ги изберете приспособените полиња од интерес.

 • Од тука означете ги саканите полиња. Ги означив категоријата и профитот.
 • Конечно, само кликнете Ажурирај .

Сега ги прикажува одговорите само за Категорија и профит.

Прочитај повеќе:Како да се анализираат големи групи податоци во Excel (6 ефективни методи)

Работи што треба да се запаметат

 • Алатката Анализа на податоци е достапен само во најновиот Excel 365. Но, во претходните верзии, тој е наречен Data Analysis ToolPak и стандардно е достапен како Add-in .

Заклучок

Се надевам дека постапките опишани погоре ќе бидат доволно добри за да се изврши студија на случај користејќи анализа на податоци на Excel. Слободно поставете какви било прашања во делот за коментари и ве молам да ми дадете повратни информации. Посетете го ExcelWIKI за да истражите повеќе.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.