Како да форматирате број во илјадници K и милиони M во Excel (4 начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека работите со големи броеви, не е лесно да се визуелизираат податоци со илјадници и милиони . Затоа можеби ќе треба да ставите единици за подобра визуелизација. Во ова упатство, ќе ви покажеме како да форматирате број во илјадници K и милиони М во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете оваа практична работна книга за вежбање додека ја читате оваа статија.

Excel Number Format.xlsx

4 соодветни начини за форматирање број во илјадници K и милиони M во Excel

Во секциите што следуваат, ќе покажеме четири соодветни начини за форматирање броеви со единици од илјада ( К ) и милиони ( М ). За почеток, ќе ја искористиме опцијата Форматирај ќелија , проследена со функцијата ТЕКСТ за да ја завршиме работата.

1. Искористете го приспособениот формат на ќелија во формат на број во илјадници K во Excel

За да ја искористите опцијата Форматирајте ја ќелијата , следете ги чекорите подолу.

Чекор 1: Избор на the Cells

 • Изберете ги ќелиите.

Чекор 2: Вметнете код во полето Format Cells

 • Притиснете Ctrl + 1 за да го отворите полето за дијалог Форматирај ќелии .
 • Кликнете на Прилагодено .
 • Во полето Впишете , напишете го следниов код.

#, ##0 „K“

Чекор 3: Добијте ги резултатите

 • Притиснете Enter да ги видите бројкитеформатирана со единицата во ( K ).

Прочитајте повеќе: Excel прилагоден формат на број повеќекратен Услови

2. Применете ја функцијата TEXT за форматирање на број во илјадници K во Excel

Можете да ја користите функцијата TEXT за форматирање броеви со единици. За да го направите тоа, следете ги едноставните чекори наведени подолу.

Чекор 1: Вметнете ја функцијата TEXT

 • Во аргументот value , напишете го бројот на ќелијата ( B5 ).
=TEXT(B5,"#,##0, ")

Чекор 2: Напишете го аргументот format_text

 • За да внесете илјада единици ( K ), напишете ( #,## 0,) во формат_текст
=TEXT(B5,"#,##0, ")

Чекор 3 : Внесете ја буквата „К“ за означување на илјада единица

 • Откако ќе ја внесете функцијата TEXT , напишете ( & „К“ ) на крајот.
=TEXT(B5,"#,##0, ") & "K"

 • Во кодот ( #,##0,), една запирка означува Илјада единица ( K ).

 • Конечно, притиснете Enter за да ги видите резултатите.

Чекор 4: Копирајте ја формулата

 • Користете ја алатката AutoFill за да ја копирате формулата во останатите ќелии.

Прочитајте повеќе: Како да го приспособите бројот на формат на ќелија со текст во Excel (4 начини)

Слични читања:

 • Како да го примените форматот на сметководствени броеви во Excel! (Лесен начин)
 • Отстранете ги водечките нули во Excel (7 лесни начини +VBA)
 • Како да заокружите броеви во Excel без формула (3 паметни начини)
 • Користење на Excel за заокружување до најблиските 1000 (7 лесни начини )
 • Како да конвертирате број во процент во Excel (3 брзи начини)

3. Искористете го приспособениот формат на ќелија во форматирање на број во милиони М во Excel

За да ја примените единицата милиони ( M ), следете ги упатствата подолу.

Чекор 1: Избор на ќелии .

 • Прво, одберете ги ќелиите.

Чекор 2: Вметнете Код во полето Форматирај ќелии

 • За да го отворите полето за дијалог Форматирај ќелии , притиснете Ctrl + 1 .
 • Потоа, кликнете на Прилагодено .
 • Впишете го следниов код, во Тип.

#,##0,, „М“

 • (#,##0,,), двојниот запирка означува единици на милиони .

Чекор 3: Добијте ги резултатите

 • Конечно, притиснете Enter за да ги добиете единиците во милиони (M) .

Забелешки. Погледнете т шапка, бројките во милион единици (М) се прикажани на тркалезната фигура бидејќи нема децимали. За зголемување на децималните места, следете ги чекорите подолу.

Чекор 1:

 • Кликнете на Зголемете ја опцијата Demical од Број.

 • Како што е прикажано на сликата подолу, кликнете три пати на Зголеми децимална за да додадете тридецимални места.

Прочитајте повеќе: Како да примените формат на броеви во милиони со запирки во Excel (5 начини)

4. Примени ја функцијата TEXT за форматирање на број во милиони М во Excel

Можеме да ја примениме и функцијата TEXT за форматирање броеви во Милиони ( М ) како што аплициравме за илјадниците ( К ). Следете ги наведените постапки подолу за да ја постигнете задачата.

Чекор 1: Вметнете ја функцијата TEXT

 • Впишете го бројот на ќелијата ( B5 ), во вредноста.
=TEXT(B5,")

Чекор 2: Напишете го аргументот за формат_текст

 • Впишете ( #,##0,,) во формат_текст аргумент за внесете ги милиони единици ( М ). Овде, (#,##0,,) двојна запирка означува милион единица ( М ).
=TEXT(B5,"#,##0,, ")

Чекор 3: Напишете ја буквата „М“ за означување на милионската единица

 • По Вметнувајќи ја функцијата TEXT , напишете ( & „M“ ) на крајот.
=TEXT(B5,"#,##0,, ") & "M"

Чекор 4: Добијте го резултатот

 • Следствено, притиснете Enter за да го видите резултира со милион единици ( М ).

Чекор 5: Копирајте ја формулата

 • За копирање формулата во празни ќелии, користете Автоматско пополнување.

Забелешки. За зголемување на децималните места на три цифри , следете ги упатстватаподолу.

Чекор 1:

 • Впишете ја следнава формула.
=TEXT(B5,"#,##0.000,,") & "M"

Чекор 2:

 • Потоа, притиснете Enter .

Чекор 3:

 • Применете го Автоматско пополнување за да го пополните празното.

Прочитај повеќе: Прилагоден формат на броеви: милиони со една децимална во Excel (6 начини)

Заклучок

Конечно, се надевам дека сега разбирате како да форматирате број во илјадници K и милиони M во Excel. Сите овие стратегии треба да се спроведуваат кога вашите податоци се едуцираат и практикуваат. Испитајте ја книгата за вежбање и применете го она што сте го научиле. Водени сме да продолжиме да нудиме вакви програми поради вашата дарежлива поддршка.

Ако имате какви било прашања, ве молиме не двоумете се да не контактирате. Ве молиме споделете ги вашите размислувања во делот за коментари подолу.

Персоналот на Exceldemy ќе ви одговори што е можно поскоро.

Останете со нас и продолжете да учите.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.