Како да креирате формулар за внесување податоци со паѓачка листа во Excel (2 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во Microsoft Excel, можете да креирате различни форми како што се внесување податоци, калкулатор итн. Овие типови на формулари ви помагаат лесно да ги внесувате вашите податоци. Исто така ви заштедува многу време. Друга корисна карактеристика на Excel е паѓачката листа. Пишувањето ограничени вредности, повторно и повторно, може да го направи процесот бурен. Но, со паѓачката листа , можете лесно да изберете вредности. Денес, во оваа статија, ќе научиме како ефективно да правиме формулар внес на податоци со паѓачка листа во Excel со соодветни илустрации.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

Формулар за внесување податоци со паѓачка листа.xlsx

2 соодветни начини за креирање формулар за внесување податоци со паѓачка листа во Excel

Да претпоставиме дека имаме Excel голем работен лист кој содржи информации за неколку студенти од Училиште Армани . Името на учениците, Идентификацискиот број и обезбедните ознаки по математика се дадени во колоните B, C и D соодветно. Можеме лесно да креираме паѓачка листа за формуларот за внесување податоци во Excel со користење на функцијата IF итн. Еве преглед на збирката податоци за денешната задача.

1. Користете ја командата за валидација на податоци за да креирате формулар за внесување податоци со паѓачка листа во Excel

Во оваа дел, од нашата база на податоци,ќе создадеме паѓачка листа за формуларот за внесување податоци. Ова е исто така лесна и заштеда на време. Ќе ја користиме функцијата IF за да идентификуваме студент, без разлика дали тој/таа положи или не успее . Ајде да ги следиме упатствата подолу за да создадеме паѓачка листа за формуларот за внесување податоци!

Чекор 1:

 • Прво, изберете ќелија. Ќе избереме E5 за практичноста на нашата работа.

 • По изборот на ќелијата E5 , напишете подолу во функцијата подолу.
=IF(D5>=50,"Pass","Fail")

 • Каде што D5>=50 е логички_тест од функцијата IF . Ако оценката е поголема или еднаква на 50 , тој/таа ќе положи или нема не успее .

 • Оттука, едноставно притиснете ENTER на тастатурата. Како резултат на тоа, ќе добиете „ Pass“ како враќање на функцијата IF .

Чекор 2:

 • Понатаму, autoFill функцијата IF на останатите ќелии во колоната E .

Чекор 3:

 • Сега, ќе создадеме паѓачка листа. За да го направите тоа, прво изберете ќелија, а потоа од вашата картичка Податоци , одете до,

Податоци → Алатки за податоци → Валидација на податоци → Валидација на податоци

 • Веднаш, пред вас ќе се појави прозорец за дијалог Потврда на податоци . Од полето за дијалог Потврда на податоци , прво, изберете го табот Поставки. Второ, изберетеопцијата Листа од паѓачката листа Дозволи. Трето, напишете =$D$5:$D$11 во полето за пишување со име Извор. Конечно, притиснете OK .

 • Како резултат на тоа, ќе можете да креирате паѓачка листа која има е дадена на сликата подолу од екранот.

 • Ако ја смениме математичката ознака на John од паѓачката листа, коментарите автоматски ќе се променат. Да речеме, ќе избереме 44 од паѓачката листа, а коментарите автоматски ќе се променат што е дадено на сликата подолу.

 • Слично, можете да креирате паѓачка листа до остатокот од ќелијата во колоната D .

Прочитајте повеќе: Како да креирате формулар за автоматско пополнување во Excel (Водич чекор по чекор)

Слични читања

 • Видови на внесување податоци во Excel (брз преглед)
 • Како да се автоматизира внесување податоци во Excel (2 ефективни начини)
 • Како автоматски да вметнете записи од временски печат во Excel (5 методи)

2. Применете ја командата на лентата со алатки за брз пристап за да креирате формулар за внесување податоци со паѓачка листа во Excel

Сега, ќе ја користиме командата Ланета со алатки за брз пристап . Ајде да ги следиме инструкциите подолу за да создадеме паѓачка листа за формуларот за внесување податоци!

Чекор 1:

 • Прво, изберете го Датотека опција.

 • После тоа, ќе се појави прозорец предод тебе. Од тој прозорец, изберете Опции .

 • Како резултат на тоа, полето за дијалог Excel Options ќе се појави пред вас. Од полето за дијалог Excel Options , прво, изберете ја лентата со алатки за брз пристап Второ, изберете ја опцијата Form под паѓачката листа со име Избери команди од . Трето, притиснете ја опцијата Додај . Конечно, притиснете ОК .

Опции на Excel → Лента со алатки за брз пристап  → Форма → Додај → ОК

 • Понатаму, ќе го видите знакот Форма во лентата со лента.

 • Оттука, притиснете на знакот Форма во лентата со лента. Како резултат на тоа, ќе се појави формулар за внесување податоци со име Формулар за внесување податоци со паѓачки долу . Од тој формулар за внесување податоци, можете да ја промените вредноста со притискање на опцијата Најди следно .

 • По притискање на Најди го следното опција, ќе можете да го промените формуларот за внесување податоци што е даден на сликата подолу.

Прочитајте Повеќе: Како да креирате формулар за внесување податоци во Excel без корисничка форма

Работи што треба да се запаметат

👉 #DIV/0! грешка се случува кога вредност поделена со нула(0) или референцата на ќелијата е празна.

👉 Во Microsoft 365 , Excel ќе ја прикаже #Value! Грешка ако не ја изберете соодветната димензија. Грешката #Value! се јавува кога некој од елементите на матриците не еброј.

Заклучок

Се надевам дека сите соодветни методи споменати погоре за создавање паѓачка листа за формуларот за внесување податоци сега ќе ве поттикнат да ги примените во вашите табели Excel со поголема продуктивност. Добредојдени сте слободно да коментирате доколку имате какви било прашања или прашања.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.