Како да ги поделите податоците во Excel (5 начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во различни околности, треба да ги поделиме нашите податоци на различни делови. Овие дисекции на податоците обично се прават со празно место, запирки или некои други критериуми. Разделувањето на овие податоци навистина може да ни помогне да добиеме кој дел од податоците ни се потребни во дадено време. 5 корисни и лесни методи за тоа како да се подели податоците во Excel ќе разговараат овде во оваа статија.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање.

Поделете податоци во Excel.xlsm

5 начини за разделување податоци во Excel

За да покажеме како да ги поделите податоците во Excel, ќе ја користиме следната табела полно име на различни лица во Полно име колона , и нивните имиња првиот и вториот дел се исто така прикажани. Како стигнуваме до овие делови е објаснето и илустрирано на различни начини.

1. Текст во колони Карактеристики за поделба на податоците во Excel

Во овој процес, разграничувачите како празно место, јазиче и запирки ги одделуваат избраните податоци во една или во повеќе ќелии. Функцијата „Текст во колона е одлична алатка за разделување податоци во Excel

Чекори

 • Прво, изберете ги сите ќелии што ги сакате да се подели.
 • Потоа одете во Податоци > Текст во колони.

 • Потоа, ќе се отвори нов дијалог прозорец. од тоа поле изберете разграничен. И кликнете Следно .

 • Откако ќе кликнете на следното, ќе се појави следниот дијалог прозорец. во тоадијалог прозорецот штиклирајте го Просторно поле за опција , бидејќи сакаме да ги поделиме дадените податоци според позицијата на просторот помеѓу зборовите.

 • Потоа во следниот дијалог прозорец изберете Општо.
 • Веднаш под полето Формат на податоци на колона , има референтно поле за ќелија Дестинација . Во тоа поле, треба да внесете каде ќе бидат вашите поделени податоци.
 • Кликнете Заврши во полето за дијалог, откако ќе ги изберете одредишните ќелии.

 • Изберете ги вашите одредишни ќелии како подолу во полето Дестинација.

 • После со кликнување на Заврши , ќе забележите дека сите имиња сега се поделени на презимиња и имиња.

Прочитај повеќе: Excel ги подели податоците на колони со запирка (7 методи)

2. Поделете ги ќелиите во Excel користејќи формули

Формулата може да биде корисна алатка додека се делат податоците во Excel. На пример, користејќи ја формулата TEXT функцијата или TRIM / MID можеме лесно и флексибилно да разделиме различни типови податоци.

2.1 Формула со текстуални функции

Чекори

 • Ќе користиме друга база на податоци со имиња за овој метод. Овој сет содржи колона со средно име во споредба со претходната база на податоци.

 • Потоа ја внесуваме следната формула во Cell C5 :

=LEFT(B5,SEARCH(" ", B5)-1)

 • Потоа ја избираме рачката за полнење и ја влечеме во ЌелијаC10 .

 • Оваа формула ќе го подели првиот дел од колоната Полно име .
 • За да го разделите средниот дел од колоната First Name , внесете ја следнава формула и притиснете enter:

=MID(B5,SEARCH(" ",B5)+1,SEARCH(" ",B5,SEARCH(" ",B5)+1)-SEARCH("     ",B5)-1)

.

 • По притискање на enter, средниот дел од колоната Целосно име е во Ќелија D5

 • Потоа, повлечете го копчето за рачката за пополнување на Ќелија D10. Ќе го подели другиот Целосни имиња среден дел.
 • За да се подели последниот дел од колоната Целосно име, внесете ја следната формула подолу:

=RIGHT(B5,LEN(B5) - SEARCH(" ", B5, SEARCH(" ", B5,1)+1))

.

 • По притискање на enter, ќе видите дека последниот дел од името во Ќелијата B5 се подели на Ќелија E5.

 • Повлечете го копчето за рачката за полнење до Ќелијата E10. Ќе го подели презимето на другото полно име во колоната Презиме.

2.2 Употреба на функции за скратување и среден за разделување податоци

Чекори

 • На почетокот, треба да ја внесете следнава формула во Ќелија C5 :

=TRIM(MID(SUBSTITUTE($B5," ",REPT(" ",999)),COLUMNS($C:C)*999-998,999))

.

 • Оваа формула ќе го подели првиот дел од Целосното име во колоната Име.

 • После тоа, изберете го копчето за рачка за пополнување и повлечете го хоризонтално до Ќелија E5.
 • Потоа <6 Податоците од колоната>Полно име во C5 ќе бидат целосно поделени на триколони.

 • Потоа изберете Cell C5 : Cell E5 , а потоа повлечете ја рачката за полнење надолу до Ќелија E10.

 • Откако ќе ја ослободите рачката за пополнување, ќе забележите дека сите ваши податоци за ќелија сега се поделени на три дела.

Прочитајте повеќе: Како да ги поделите податоците во една ќелија на Excel на повеќе колони (5 методи)

3. Поделете податоци на ќелии во Excel Користење на функцијата Flash Fill

Steps

 • Најпрво, треба да го пополните првиот ред од сетот. Тоа значи дека треба да го внесете поделеното име и презиме во Ќелија C5 и Ќелија D5 .

 • Потоа, повлечете ја аголната рачка до Cell C11 со притискање на десен клик на глувчето.

 • Потоа отпуштете рачката, по ослободувањето на рачката, ќе се отвори нов паѓачки прозорец. Од тој прозорец, изберете Пополнување на блиц.

 • Со избирање на копчето Пополнување блиц ќе се подели првото дел од имињата во колоната име како што е направено во Ќелија C5.

 • Повторете го истиот процес за последната Име колона, ова ќе го подели последниот дел од имињата во колоната Полно име .

Сега сите имиња во колоната Целосно име се поделени на два дела.

Прочитајте повеќе: Како да ги поделите податоците од една ќелија на повеќе редови во Excel (3 методи)

4. Сплит клеткии Текст во Excel со Power Query

Користејќи моќна алатка како Power Query во Excel, можете лесно да ги поделите имињата во колоната Целосно име.

Чекори

 • Прво, изберете која било ќелија во табелата и одете до Податоци > Од табела / опсег.

 • Потоа ново поле Cell Reference , во кое треба да го изберете опсегот на вашата табела.

 • По внесувањето на опсегот, ќе се отвори целосно нов прозорец, во кој треба да ги отстраните празните колони.

 • После отстранувајќи ги колоните, треба да ја Дуплицирате колоната Целосно име.

 • Потоа кликнете со глувчето со десното копче на глувчето, од контекстното мени одете во Поделете ја колоната > Со раздвојувач.

 • Ќе се отвори нов прозорец. Во тој прозорец, изберете Space од паѓачкото мени Избери или внеси разграничувач . И изберете Секоја појава на разграничувачот на Сплит во. Потоа кликнете OK.

 • Откако ќе кликнете OK, ќе видите дека Целосните имиња се поделени во три посебни колони.

 • Променете ги имињата на колоните во Средно име , Име, и Презиме . Потоа кликнете Затвори и вчитај .

 • По затворањето и полнењето на електричниот алат. нов лист ќе се појави во главната работна книга вака.

Во оваработен лист, можете јасно да видите дека имињата во колоната Полно име се поделени на три посебни дела врз основа на просторот меѓу нив.

5. Користење на VBA макро за разделување податоци во Excel

Едноставен макро код во уредникот VBA може многу лесно да ги реши сите горенаведени проблеми. Во исто време, користењето макроа е прилично без мака и заштедува време.

Чекори

 • Стартирајте го Visual Basic Уредувачот од табот Програмер.
 • притискање на Alt + F11 на тастатурата може да го активира и уредникот Visual Basic .

 • По стартувањето на уредникот Visual Basic , ќе се стартува нов прозорец.
 • Во новиот прозорец кликнете Вметни , потоа кликнете Модул.

 • Следно, ќе се отвори бел уредник. Во тој уредувач, треба да го напишете следниот код:
8807
 • По пишувањето на кодот, затворете ги и Модулот и VBA уредникот .
 • Од картичката Преглед , кликнете на командата Макроа , потоа изберете ја опцијата Прегледајте макроа .

 • Следно, ќе се отвори нов дијалог прозорец, од тој дијалог прозорец, изберете го макрото што штотуку го креиравте и кликнете Изврши .

Кога ќе кликнете Стартувај, ќе видите дека сите ваши имиња во колоната Целосно име сега се поделени на три различни делови.

Прочитајте повеќе: Excel макро за подели податоци во повеќе датотеки(Со едноставни чекори)

Заклучок

Како да се сумира, прашањето „како да се подели податоците во ексел“ може да се одговори на 6 главни начини. Тие се главно со користење на формули, користење на функцијата Текст во колона, распоредување на Power Query и уште една е да се изврши мала макро во VBA уредникот. Процесот на VBA е помалку одзема време и поедноставен, но бара претходно знаење поврзано со VBA. Слично на тоа, Power query е исто така многу удобна алатка, но одзема малку време.

Од друга страна, другите методи немаат такво барање. Методот текст во колона е убедливо најзгодно и најлесно за користење меѓу сите нив. За овој проблем, достапна е работна книга за вежбање за преземање каде што можете да вежбате и да се навикнете на овие методи.

Слободно поставувајте какви било прашања или повратни информации преку делот за коментари. Секој предлог за подобрување на заедницата Exceldemy ќе биде многу ценет.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.