Формулата на Excel SUM не работи и враќа 0 (3 решенија)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека ја користите функцијата SUM , може да сфатите дека не работи правилно и се враќа нула ако не ги знаете причините. Така, во оваа статија, ќе ги покажам најчестите причини и 3 корисни решенија за да се реши проблемот ако формулата SUM не работи и враќа 0 во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да го преземете бесплатниот образец на Excel од овде и да вежбате сами.

Формулата SUM не работи и враќа 0.xlsx

3 Поправки: формулата за сума на Excel не работи и враќа 0

За да ги истражиме решенијата, ќе ја користиме следната база на податоци што претставува некои нарачани паметни телефони и нивната количина .

1. Број зачуван како текст

Погледнете дека ја користев функцијата SUM овде за да ја најдам вкупната количина но ми врати нула . Зошто се случува тоа?

Причината е што ги зачував броевите како текст вредности. Затоа има зелени триаголни икони во секоја ќелија. Значи, формулата SUM препознава нема броеви и затоа врати нула .

Прочитајте Повеќе: Збир ако ќелијата содржи текст во Excel (6 соодветни формули)

Решение 1: Користете Конвертирај во број

Прво , ќе ја користам командата Конвертирај во број за да ги претворам текстуалните вредности во броеви . Тоа е еден од најлесните начини.

Чекори:

 • Изберете ги ќелиите .
 • Потоа кликнете на иконата за грешка .
 • Подоцна, изберете Конвертирај во број од Контекстното мени .

Сега видете, ги добивме вредностите како броеви и формулата SUM работеше правилно.

Решение 2: Примени текст на волшебникот за колони

Друго корисно решение е да се користи Текст за Волшебник за колони .

Чекори:

 • Изберете ќелиите C5:C9 .
 • Потоа кликнете како што следува: Податоци ➤ Алатки за податоци ➤ Текст во колони.
 • Набргу по дијалог поле со <1 Ќе се отворат>3 чекори .

 • Во првиот чекор , означете Ограничено .
 • Подоцна, притиснете Следно .

 • По таа ознака Tab и притиснете Следно .

 • Означете Општо во последниот чекор .
 • Конечно, само притиснете Заврши .

Тогаш ќе добиете т тој прави соодветен излез од формулата SUM како што треба да биде.

Прочитај повеќе: Збир до крај на Колона во Excel (8 практични методи)

Решение 3: Примени специјална команда за залепување

Сега ајде да користиме незгоден начин - Залепете специјално за да го претворите Текстот во Број . Тоа може да биде корисно во некои конкретни случаи.

Чекори:

 • Прво, копирајте секоја празна ќелија .

 • Следно, изберете ги клетките и кликнете со десното копче на вашиот глушец.
 • Потоа изберете Залепете специјално од Контекстното мени .

 • Откако ќе се појави полето за дијалог Посебно залепување , означете Сите од делот Залепи и Додај од делот Операција .
 • Конечно, само притиснете ОК .

И да! Завршивме.

Решение 4: Користете ја функцијата VALUE

На крај, ќе покажам како се користи функцијата за реши го проблемот. Ќе ја користиме функцијата VALUE во овој поглед.

Чекори:

 • Прво, додадете колона за помош .
 • Потоа напишете ја следнава формула во Ќелија D5
=VALUE(C5)

 • Притиснете го копчето Enter .

 • Следно, користете ја алатката Пополнете рачка за да копирате формулата .

 • Потоа користете ја формулата SUM и ќе го добиете очекуваниот резултат.

Прочитајте повеќе: [ Поправено!] Формулата SUM не работи во Excel (8 причини со решенија)

Слични читања

 • Како да ги освежите формулите во Excel (2 лесни методи)
 • [Поправено]: Формулата на Excel не покажува точен резултат (8 методи)
 • [Решени]: Формулите на Excel не Ажурирање до зачувување (6 можни решенија)
 • [Поправено!] Формулата неРабота и прикажување како текст во Excel
 • Како да се сумира колона во Excel (6 методи)

2. Променете го режимот за пресметување

Ако го задржите режимот на пресметка во Рачен режим тогаш тоа може да биде причина и затоа формулата на Excel SUM не работи и се враќа нула. Но, тоа не се случува во најновата верзија - Excel 365 , што може да се случи во некои поранешни верзии .

Решение:

Секогаш држете го режимот за пресметка на Автоматски .

 • Кликнете како што следува за да го поставите режимот Автоматски : Формули ➤ Опции за пресметување ➤ Автоматски.

Прочитајте повеќе: [Поправено!] Зошто формулата не работи во Excel (15 причини со решенија )

3. Отстранете ги ненумеричките знаци

Ако ќелиите содржат ненумерички знаци со броевите, тогаш исто така ќе добиете нула од формулата SUM . Погледнете, тука има запирки со броевите во мојата база на податоци.

Решение:

Можете да ги отстраните рачно, но не е изводливо за голема база на податоци. Затоа, користењето на алатката Најди и замени е најдобрата опција.

Чекори:

 • Изберете податоци опсег C5:C9 .
 • Притиснете Ctrl + H за да се отвори Најди и замени
 • Потоа напишете запирка (,) во Најдете кое поле и држете го Замени со полето празно .
 • На крајот, само притиснете ЗамениСите .

Таа алатка ги отстрани сите запирки и формулата SUM сега работи добро.

Прочитајте повеќе: Како да ги сумирате избраните ќелии во Excel (4 лесни методи)

Оддел за вежбање

Ќе добиете лист за вежбање во датотеката Excel дадена погоре за да ги вежбате објаснетите начини.

Заклучок

Се надевам дека постапките опишани погоре ќе бидат доволно добри за да го решат проблемот ако формулата SUM не работи и враќа 0 . Слободно поставете какви било прашања во делот за коментари и ве молам да ми дадете повратна информација.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.