Како да направите график на процентуална лента во Excel (5 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе ви покажеме 5 методи како да направите процентуален графикон со ленти во Excel . Тачка Графиконот е од типови 2 - хоризонтален и вертикален . Во Excel , Вертикалната лента Графикон се нарекува Колона Графикон .

Да ги демонстрираме нашите методи, зедовме база на податоци што содржи 3 колони : четврт , Бренд и Сподели . Работиме на глобалната испорака на паметни телефони во последниот квартал од 2021 , што е преземено од извештајот од „Контрапункт истражување“.

Преземете ја работната книга за вежбање

Процентна лента Graph.xlsx

5 начини како да направите график со процентна лента во Excel

1. Направете процент График со вертикална лента во Excel со користење на групирани колони

За првиот метод, ќе ја користиме Групната колона за да направиме Графикон со процентуална лента .

Чекори:

 • Прво, изберете го опсегот ќелија C4:D10 .
 • Второ, од табулаторот Вметни >>> Вметни колона или лента со дијаграм >>> изберете Кластерирана колона .

Ова ќе донесе Графикон со вертикална лента . Сега ќе го форматираме нашиот График за да го направиме поубав.

Ќе го промениме стилот на графиконот овде.

 • Прво, изберете го тој Графикон .
 • Второ, од копчето Стилови на графиконот >>> изберете Стил 16 .

Покрај тоа, можеме да Двоен клик на текстот „ Сподели “ за да го промениме насловот на Графикон .

Тука, ќе ги скриеме Графиконот .

 • Прво, изберете го Графикон .
 • Второ, од Елементи на графиконот >>> отстранете ја ознаката Мрежни линии .

Ако сакаме да ги прикажеме Етикетите за податоци , можеме да го направиме и тоа.

 • Прво, изберете го Графикон .
 • Второ, отворете ги Елементи на графиконот >>> од Етикети за податоци >>> изберете Надворешен крај .

Покрај тоа, можеме да ја промениме големината областа График .

 • Прво, поставете го курсорот на кој било агол од графикот .
 • Второ, влечете го додека држите копчето SHIFT . Ова ќе го задржи односот константен.

Конечно, можеме да ја смениме етикетата големините на фонтот .

 • Прво, изберете го елементот што сакате да го променете големината . Ги избравме етикетите за вертикална оска .
 • Потоа, од табулаторот Дома >>> променете ги параметрите во делот Фонт .

Така, можеме да го промениме секој елемент од Графикон . Вака изгледа нашата конечна верзија.

Прочитај повеќе: Како да се прикаже процентот во графикон на Excel (3 методи)

2. Примена на наредени колони за да се направи процентуална вертикална лентаГрафик во Excel

Во овој дел, ќе ја користиме Реградената колона за да направиме Графикон со процентна лента .

Чекори:

 • Прво, изберете го опсегот ќелија C4:D10 .
 • Второ, отворете ја картичката Вметни >>> од Вметни табела со колона или лента >>> изберете „ Повеќе графикони со колони… “.

Ова ќе го отвори полето за дијалог Вметни графикон .

 • Трето, од Колона >>> Наредена колона >>> изберете го 2 nd графикот .
 • Конечно, притиснете OK .

Ова ќе го прикаже нашиот график со вертикална лента .

Сега, ќе извршиме дополнително форматирање. Можеме да ја преместиме Легендата . За да го направите тоа –

 • Изберете го Графикон .
 • Од Елементи на графиконот >>> Легенда >>> изберете Десно .

Покрај тоа, можеме да ја смениме широчината на Наредената колона .

 • Прво, Двоен-клик на Регуларна колона .
 • Потоа, сменете ја Ширина на празнина . Ако ја зголемиме вредноста, колоната ќе биде потесна и обратно.

Дополнително, можеме да го следиме форматирањето од првиот метод за дополнително да го подобриме нашиот Графикон со ленти .

Прочитајте Повеќе: Како да се прикаже процентуалната промена во графикот на Excel (2 начини)

3. НаправетеГрафик со ленти со групирани проценти

За овој метод, ќе направиме Графикон на процентот користејќи Групна лента .

Чекори:

 • Прво, изберете го опсегот ќелија C4:D10 и отворете го полето за дијалог Вметни графикон како што е прикажано во методот 2 .
 • Второ, од Лента >>> Кластерирана лента >>> изберете го 1 st Графикон .
 • Конечно, притиснете OK .

Ова ќе го прикаже нашиот Clustered Bar Graph .

Сега, ќе го форматираме Graph .

  ;>> изберете Стил 12 .

Покрај тоа, можеме да ја промениме бојата на нашиот стил. За да го направите тоа –

 • Од Стилови на графиконот >>> Боја >>> изберете „ Монохроматска палета 12 “.

Можеме да направиме повеќе форматирање како што е прикажано во методот 1 . Како заклучок, вака треба да изгледа нашиот конечен процентуален графикон со групирани ленти .

Прочитајте повеќе: Како да се прикаже процентот во пита графикон на Excel (3 начини)

4. Вметнување наредена лента за да се направи процентуален график во Excel

Во овој дел, ќе создадеме График на процентуална лента со помош на Наредена лента .

Чекори:

 • Прво, изберете ја клетката опсег C4:D10 и изнесете го Вметнидијалог-кутија за дијаграм како што е прикажано во методот 2 .
 • Второ, од Лента >>> Наредена лента >>> изберете го 2 nd графикот .
 • Конечно, притиснете OK .

Ова ќе го прикаже нашиот Графикон со наредени ленти .

Покрај тоа, можеме да го форматираме овој график како што е прикажано во метод 1 и метод 2 .

5. Користење дијаграм на инка за правење график со процентна лента во Excel

Табела за инка е еден вид Графикон со ленти . Ќе го користиме во нашиот последен метод за да произведеме Процентен бар графикон .

Чекори:

 • Прво, изберете го ќелија опсег C4:D10 и отворете го полето за дијалог Вметни графикон како што е прикажано во методот 2 .
 • Второ, изберете ја Инка .
 • Конечно, притиснете OK .

Ова ќе го даде нашиот График на лентата за инка .

Покрај тоа, можеме да го форматираме овој график како што е прикажано во метод 1 и метод 2 .

Дел за вежбање

Обезбедивме групи на податоци за вежбање за секој метод во датотеката Excel .

Заклучок

Ви покажавме 5 методи како да направите процентуален графикон во Ексел . Ако се соочувате со какви било проблеми, слободно коментирајте подолу. Ви благодариме за читањето, продолжете да напредувате!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.