Како да креирате формула во Excel без да користите функција (6 пристапи)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Excel е една од најкорисните алатки со кои сме запознаени. Тоа ни овозможува да извршиме огромен број пресметки со примена на функциите достапни во Excel. Но, можеме и да создадеме формула во Excel без користење на функција . Во оваа статија, ќе илустрирам 6 случаи каде што ќе создадам формула без употреба на функција.

Преземете ја работната книга за вежбање

Формула без Function.xlsx

Ова е примерок на база на податоци што ќе го користам за да илустрирам како да креирате формула во Excel без да користам функција. Овде, го имаме Името на некои вработени заедно со нивната Плата на ден и Вкупно одработени денови .

6 пристапи за создавање формула во Excel без

користење функција

1. Создавање формула за сумирање во Excel без употреба на функција

Прво, ќе ви покаже како да сумирате два броја без да ја користите функцијата SUM . Имам Број-1 и Број-2 и ќе го пресметам збирот во Сумирање .

ЧЕКОРИ:

➤ Изберете D5 и запишете ја формулата

=54+89

Еве, ќе додадам 54 и 89 во D5 .

➤ Притиснете ENTER . Excel ќе ви го покаже резултатот.

➤ Слично на тоа, можете да ги додадете преостанатите броеви. Излезот ќе биде вака.

2. Одземање во Excel без користење наФункција

Во овој дел, ќе одземам два броја без да користам никаква функција . Овој пат ќе користам Reference за ќелии .

ЧЕКОРИ:

➤ Одете во ќелија D5 . Запишете ја формулата

=B5-C5

Еве, го одземам бројот во C5 ( 54 ) од бројот во B5 ( 89 ).

➤ Потоа притиснете ENTER . Excel ќе ви го покаже резултатот.

➤ Потоа користете ја Рачка за пополнување до Автоматско пополнување до D9 .

Во D1 , имаме негативна вредност ( -1 ) бидејќи 36 < 37 .

Прочитајте повеќе: Како да креирате формула на Excel за одземање (10 примери)

3. Како да креирате формула за множење во Excel без Користење на функција

Можете и да множите во Excel без да користите функција . Ќе покажам како можете да помножите две колони . Ќе пресметам Плата со множење на Плата на ден и Вкупно одработени денови .

ЧЕКОРИ:

➤ Изберете ќелија E5 и запишете ја следнава формула.

=C5*D5

Тука, јас го множам бројот во C5 и D5 користејќи го симболот ѕвездичка (*) .

➤ Потоа притиснете ВНЕСЕТЕ . Excel ќе ви го покаже резултатот.

➤ Потоа користете ја Рачка за пополнување до Автоматско пополнување до E9 .

4. Поделба во Excel Рачно се применуваНема функција

Ќе разговарам за тоа како рачно да се изврши поделба во Excel во овој дел. Овде, ќе ги користам Плата и Вкупните одработени денови за да пресметам Плата на ден по должината на редот .

ЧЕКОРИ:

➤ Изберете ќелија C6 и запишете ја следната формула.

=C5/C6

➤ Потоа притиснете ENTER . Excel ќе ви го покаже резултатот.

➤ Потоа користете ја Рачката за пополнување до Автоматско пополнување до G7 > 2> карактеристика за извршување на математички операции. Ќе ја пресметам Платата со множење Плата на ден и Вкупно одработени денови .

ЧЕКОРИ:

➤ Изберете го опсегот C5:C9 . Копирај ги од Контекстната лента . Контекстната лента ќе се појави еднаш кога ќе кликнете со десното копче на глувчето .

➤ Сега Залепете ги во E5:E9 .

➤ Сега, Копирај D5:D9 .

➤Следно, изберете ќелија E5:E9 . Потоа кликнете со десното копче на глувчето за да ја донесете контекстната лента . Изберете Залепете специјално .

Залепете специјален прозорец ќе се појави. Изберете Помножи и потоа притиснете OK .

Можете да изберете и други опции кога ви треба примени други операции .

Excel ќе ја пресмета Платата .

➤ Резултатот е во Општ формат . Мора да го конвертираме во Формат на валута .

За да го направите тоа, одете во картичката Дома >> изберете го опаѓачкото поле од Формат на броеви >> изберете Валута .

Excel ќе ги претвори во Формат на валута .

6. Извршување повеќе операции без употреба на функција

Можете да извршите и повеќе математички операции без користење на функција . На пример, ќе илустрирам како да се пресметува во проценти без никаква функција .

ЧЕКОРИ:

➤ Изберете ќелија E5 и запишете ја формулата.

=(C5-D5)/D5

Распределување на формулата

(C5-D5) Одземете D5 од C5 за да пресметате износот на профит/загуба .

Излез: 185$

(C5-D5)/D5 ⟹ Пресметува добивката/загубата во однос на Цена на чинење .

Излез: 0,226993865

➤ Потоа притиснете ENTER . Excel ќе ја пресмета добивката или загубата .

➤ Бројот е во Општ формат . За да го трансформирате во % , изберете ја иконата % од Формат на броеви .

Excel ќе го претвори бројот во проценти .

➤ Потоа користете Рачка за пополнување во Автоматско пополнување нагоредо E9 .

Забележете дека кога процентот е позитивен, се јавува профит . Но, кога е негативно ( На пример, во E7), се случува загуба .

Практикување работна тетратка

Практиката го прави човекот совршен. Затоа прикачив лист за вежбање за да можете да вежбате како да креирате формула во Excel без да користите функција .

Заклучок

Во оваа статија, објаснив 6 случаи за создавање формула во Excel без користење на функција . Се надевам дека овие случаи ќе ви бидат корисни. И на крај, ако имате какви било прашања или предлози, ве молиме оставете ги во полето за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.