Како да се одземе процент од цената (4 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе ви покажеме 4 методи како да одземете процент од цена . За да ги покажеме нашите методи, зедовме база на податоци што содржи 3 колони : „ Производ “, „ Цена “ и „ Попуст(%) “.

Преземете ја работната книга за вежбање

Одземете процент.xlsm

4 начини да се одземе процент од цена во Excel

1. Користење процентуална формула за одземање од цена

Во овој дел, нашите вредности за попуст се дадени без процент („ % “). Ќе додадеме процент на овие попусти и ќе го одземеме од оригиналната „ Цена “.

Чекори :

 • Прво, напишете ја следнава формула во ќелија E5 .
=C5-(C5*D5%)

Овде, додаваме процент на вредностите од „ Попуст колоната . После тоа, го множиме со вредностите од „ Цена колоната . Конечно, го одземаме резултатот од „ Цената “.

 • Второ, притиснете ENTER .
 • Трето, користете ја Рачката за пополнување за Автоматско пополнување на формулата во други ќелии .

Така, одземавме процент од цената во Excel .

Прочитајте повеќе: Формула за проценти во Excel (6 примери)

2. Одземете процент од Цена со користење на генеричкиФормула

За вториот метод, нашите вредности „ Попуст “ се дадени во процентуален формат .

Чекори:

 • Прво, напишете ја следната формула во ќелија E5 .
=C5*(1-D5)

Тука, цената е намалена за 10% . Оттука, ние го одземаме од 1 (што значи 100% ) и го множиме со цената . Генерално, ја добиваме 90% цена .

 • Второ, притиснете ENTER и Автоматско пополнување формулата.

Како заклучок, ви покажавме уште еден метод за одземање процент од цена .

Прочитајте повеќе: Како да додадете процент на цената со формулата Excel (2 начини )

Слични читања

 • Како да се пресмета обратниот процент во Excel (4 лесни примери)
 • Како да се пресмета стапката на раст на бактерии во Excel (2 лесни начини)
 • Пресметајте го процентот во Excel VBA (вклучувајќи макро, UDF и UserForm)
 • Како да се пресмета процентуално зголемување од нула во Excel (4 методи)
 • Како да додадете 20 проценти на цена во Excel (2 брзи методи)

3. Одземете процент во децимален формат од цена

За третиот метод, нашите вредности „ Попуст “ се во децимален формат .

Чекор:

 • Прво, изберете го опсегот ќелија E5:E10 .
 • Второ, напишетеследнава формула во ќелија E5 .
=C5-(C5*D5)

Оваа формула е иста како и во првиот метод. Овде само го испуштаме знакот процент („ % “), како што веќе е даден.

 • Конечно, притиснете CTRL + ENTER .

Така, ќе одземе процент во Excel .

Прочитај повеќе: Како да се пресмета процентот врз основа на условно форматирање (6 начини)

4. Примена на VBA за одземање процент од цена

За последниот метод, ќе користиме VBA за да одземаме процент од цена .

Чекори:

 • Прво, од програмер табот >>> изберете Visual Basic .

Ќе се појави прозорецот Visual Basic .

 • Второ, од Вметни >>> изберете Модул .

 • Трето, напишете го следниов код.
6266

Разложување на кодот

 • Прво, ја повикуваме нашата Подпроцедура ОдземањеПроценти “.
 • Второ, ги доделуваме нашите 3 променливи како Опсег .
 • Трето, ја користиме изјавата Set за да ги дефинираме нашите опсези .
 • Потоа, постои „ За следната јамка “. Покрај тоа, ние ја користиме вредноста повторување до 6 , бидејќи има 6 ќелии во нашиот опсег.
 • Подоцна, користевме a Формула до Одземете ги процентите .
 • Потоа, кликнете на Зачувај .
 • Потоа, кликнете на Изврши<копче 2>.

Ќе се појави полето за дијалог Макроа .

 • Конечно, притиснете Стартувај .

Како заклучок, ја постигнавме нашата цел за одземање процент од цена .

Прочитај повеќе: Како да се пресмета процентуалното намалување во Excel (2 методи)

Оддел за вежбање

Прикачивме збирки на податоци за вежбање за секој метод во датотеката Excel .

Заклучок

Ви покажавме 4 методи како да одземете процент од цена . Ако се соочувате со какви било проблеми, слободно коментирајте подолу. Ви благодариме за читањето, продолжете да напредувате!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.