Како да се отстрани функционалноста на табелата во Excel (3 методи)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Често вметнуваме Табела за податоци во Excel бидејќи командата Табела има некои предности што помагаат да се разберат и анализираат податоците на подобар начин. Потоа, исто така, треба да ја отстраниме функционалноста Табела во некои случаи. Затоа, се надевам дека овој напис ќе биде брз водич за отстранување на функционалноста на Табела од работен лист во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да го преземете бесплатниот шаблон за Excel од овде и вежбајте сами.

Remove Table Functionality.xlsx

3 начини да ја отстраните функционалноста на табела во Excel

За да ги истражам методите, ќе ја користам следната база на податоци дадена подолу, која ги претставува продажбите на некои продавачи во различни региони.

Метод 1: Користете Excel Convert на командата за опсег за отстранување на функционалноста на табелата

Во нашиот прв метод, ќе ја користиме командата Конвертирај во опсег од табулаторот Дизајн на табела за да го избришеме функционалноста на табелата од работниот лист. И тоа е најдобриот метод за да го направите тоа бидејќи другите методи нема да можат да ја отстранат функционалноста на табелата како овој метод. Ќе ги отстрани сите карактеристики на табелата, како што се структурирани референци, автоматско проширување, вградени филтри итн., но само ќе го задржи форматирањето на табелата. Сега да го пробаме методот.

Чекори:

Кликнете на кој било податок на вашата табела.

Потоа кликнете на следната серија:

Дизајн на маса > Конвертирај воОпсег.

Или кликнете на која било ќелија од табелата, а потоа десен-клик на глувчето.

Подоцна, изберете Табела > Конвертирај во Опсег од контекстното мени .

Наскоро потоа, ќе се појави дијалог-кутија за да се обезбеди вашата команда.

Само притиснете Да .

Потоа ќе видите дека функционалноста на табелата е исчезната правилно и таа е претворена како вообичаен опсег, но само форматирањето на табелата останува.

Прочитај повеќе: Како да се отстрани табелата во Excel (6 методи)

Метод 2: Користете Clear Command од картичката Дизајн на табела за да го избришете стилот на табелата

Овој метод е корисен кога сакате да ја задржите функционалноста на табелата, но сакате да го задржите постоечкото форматирање на ќелијата што сте поставиле пред да ја примените наредбата Табела . Така, нема да можеме целосно да ја отстраниме функционалноста на табелата. Само ние ќе можеме да го отстраниме Стилот на табелата. Тоа значи дека ќе го исчисти само Форматирање на табела не и приспособеното форматирање со исклучок на форматирањето на табелата што сте го примениле рачно. Сите наши оригинални фонтови, бои, пополнување, граници итн. ќе останат исти.

Чекори:

Како и претходниот метод, кликнете на кој било податок од вашата табела.

Потоа кликнете на следниов начин:

Дизајн на табела > Брзи стилови > Избриши.

Или кликнете на следниов начин:

Дизајн на табела > Брзи стилови > Никој.

Послетоа, ќе забележите дека Стилот на табела исчезна, но некоја функционалност сè уште постои како опцијата Филтер .

Прочитајте повеќе: Како да ја отстраните табелата од Excel (5 лесни начини)

Слични читања

  • Како да се отстрани #DIV/0! Грешка во Excel (5 методи)
  • Отстранете ги панелите во Excel (4 методи)
  • Како да ги отстраните заглавието и подножјето во Excel (6 методи )
  • Отстранете ги коментарите во Excel (7 брзи методи)
  • Како да ги отстраните Outliers во Excel (3 начини)

Метод 3: Примени ја командата „Избриши“ од картичката „Почетна“ до „Избриши формат на табела“

На крај, ќе ја користиме командата Исчисти од „ 1>Почетна картичка за бришење Формат на табела . Всушност, наредбата Исчисти не само што ќе го отстрани форматот на табелата, туку и секое форматирање во вашата табела со податоци како формати на броеви, порамнувања итн.

Чекори:

Кликнете на која било ќелија во Табела .

Подоцна, кликнете на следниов начин:

Дома > Уредување > Исчисти > Избриши ги форматите.

Сега целото форматирање вклучувајќи ги и форматите Табела е отстрането од табелата со податоци.

Прочитајте повеќе: Како да го отстраните форматирањето во Excel без да отстранувате содржини

Заклучок

Се надевам дека постапките опишани погоре ќе бидат доволно добри за да се отстрани функционалноста на табелата во Excel. Слободно прашајте го секое прашање во делот за коментарии ве молам дајте ми повратни информации.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.