Група на стожерна табела на Excel по седмица (3 соодветни примери)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во Microsoft Excel , стожерна табела е табела со категоризирани вредности. Во оваа статија, ќе научиме за групата на стожерна табела по недела. Со употреба на стожерна табела, можеме да сумираме, сортираме, реорганизираме, групираме, броиме, вкупните или просечните податоци зачувани во табела. Ќе илустрираме 3 методи за групирање на стожерна табела по недела. Исто така, ќе го демонстрираме процесот на одгрупирање на стожерна табела за ваша погодност.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање од овде.

Групи по седмици во Pivot Table.xlsx

3 лесни методи за групирање стожерна табела по недела во Excel

Прво и најважно, ќе воведеме со нашата база на податоци што ќе ја користиме за оваа статија. Ја имаме следната база на податоци за продажни износи за јануари. На сликата подолу, земаме вредности само за 13 дена. Знакот со стрелка покажува дека имаме повеќе вредности во оваа база на податоци. Можете да пристапите до целосната база на податоци со преземање на работната книга за вежбање додадена во овој напис.

1. Поставете 7 дена како седмица за да се групираат стожерна табела по седмица

Сега, во овој пример, можеме да ја видиме стожерната табела на нашата претходно спомената база на податоци. Ќе групираме стожерна табела по недела користејќи го методот за избор на група . Овде ќе го броиме бројот на денови како 7 .

Пред да го решиме овој проблем, сакаме да ја погледнете сликата подолу. Од сликата подолу,можеме да видиме дека првиот работен ден од јануари 2022 година е 3 јануари . Денот е Понеделник . Значи, во основа, нашето неделно броење ќе започне од 3 јануари . Сега следете ја инструкцијата дадена подолу за да направите група на стожерна табела по седмица:

 • На почетокот, изберете кој било датум од стожерна табела .
 • Следно, направете десен клик.
 • Потоа, изберете ја опцијата Групирај од достапните опции.

 • Ќе се отвори ново поле за дијалог.
 • Во полето, внесете го датумот на започнување 3-01-2022 .
 • Изберете ја опцијата група по Денови .
 • Внесете ја вредноста на Број на денови 7 .
 • Притиснете OK .

 • Конечно, ја добиваме нашата стожерна табела групирани по седмици. Оваа табела го дава и вкупниот износ на продажби за секоја недела.

Прочитајте повеќе: Како да се групира стожерната табела по месец во Excel

2. Користете 4 неделни периоди за да ги групирате податоците во Pivot Table

Во овој пример, ќе продолжиме со нашата претходна стожерна табела. Но, ќе ги групираме податоците за цели месеци за период од 4 недели. Ајде да ги видиме потребните чекори за да го извршиме ова дејство:

 • Прво, изберете кој било датум од стожерната табела .
 • Следно, направете десен клик.
 • Потоа, од достапните опции изберете ја опцијата Група .

 • Сега можеме да видиме ново поле за дијалог.
 • Во полето, внесете го датумот на започнување 3-01-2022 .
 • Изберете ја групата со опции по Денови .
 • Користете ја вредноста 28 за делот Број на денови .
 • Потоа притиснете OK .

 • Значи, ние може да се види дека стожерната табела е филтрирана по 4 недели период .

Прочитајте повеќе: Како да групирате датуми по филтер во Excel (3 лесни методи)

3. Вметнете помошна колона во Групната стожерна табела по недела

Друг интересен начин да се групира стожерната табела по недела е да се вметне помошна колона. На следната слика, можеме да видиме нова колона со нашата претходна база на податоци. Името на новата колона е недела. Во оваа колона ќе ги подредиме нашите датуми по недела. По сортирањето, ќе ги групираме нашите податоци со помош на оваа помошна колона. Следете го упатството чекор по чекор подолу за да го извршите ова дејство:

 • Прво, изберете Cell D5 . Вметнете ја следната формула:
=YEAR(C5)&"-"&TEXT(WEEKNUM(C5,2),"00")

 • Притиснете Enter .

 • Овде, го добиваме бројот на неделата до датумот во ќелијата C5 .

🔎 Како функционира формулата?

 • WEEKNUM(C5,2),”00″: Овој дел едноставно го враќа бројот на неделата на вредноста на датумот во ќелијата C5.
 • TEXT(WEEKNUM(C5,2),“00″: Извлечете ја текстуалната вредност на седмицата.
 • YEAR(C5)&”-“&TEXT(WEEKNUM(C5,2),”00”: Вратете ја вредноста на недела со Година .
 • Повлечете ја алатката Рачка за пополнување до крајот на сетот за да го добиете бројот на неделата за сите датуми. Ова можеме да го направиме и со двоен клик на знакот (+) на Рачка за пополнување .

 • На сликата подолу, можеме да го видиме бројот на неделата за сите датуми.

 • Сега да креирате стожерна табела вклучувајќи ја новата помошна колона изберете која било ќелија од опсегот на податоци. Во овој пример, ја избираме ќелијата D4 .
 • Следно, одете во картичката Вметни и изберете ја опцијата Сточна табела .
 • Од паѓачките вредности изберете ја опцијата Од табела/опсег .

 • Сега, нов дијалог ќе се отвори кутијата. Excel автоматски ќе ја избере Табела/Опсег за вас.
 • Проверете ја опцијата Нов работен лист t и притиснете OK .

 • Како резултат на тоа, го гледаме следниот дел за да ги поправиме параметрите на стожерната табела.

 • Сега поставете ги параметрите за стожерната табела како што е прикажано на сликата подолу. Повлечете ја опцијата Недела и спуштете ја на прво место од делот Редови .
 • Потоа, повлечете ја опцијата Датум и пуштете ја во второто место на делот Редови .
 • Потоа, повлечете ја опцијата Сим на продажба и испуштете ја во вредностите секција.

 • Значи, добиваме група на стожерна табела по недела за нашата нова база на податоци заедно со помошната колона.

ПрочитајтеПовеќе: Како да се користи стожерната табела на Excel за да се групираат датумите по месец и година

Откажи ги податоците за неделата во Стожерната табела

Да претпоставиме дека сме групирале стожерна табела по недела. Сега треба повторно да ја одгрупираме табелата. Тоа може да се случи често кога ќе вежбате со збирки на податоци во реално време. Во овој дел, ќе ви покажеме два методи за одгрупирање на стожерна табела.

1. Користете ја опцијата со десен клик

На сликата подолу, можеме да видиме база на податоци групирани по седмици. Ќе ја одгрупираме табелата со користење на опцијата десен клик . Само направете ги следните чекори за да го извршите ова дејство.

 • На почетокот, изберете која било ќелија во стожерната табела.
 • Следно, направете десен-клик .
 • Потоа, изберете ја опцијата Одгрупирај од достапните опции.

 • Значи, добиваме нова стожерна табела без групирање.

Прочитајте повеќе: Како да групирате датуми во стожерна табела (7 начини)

2. Со табулаторот за анализа на PivotTable

За да одгрупираме стожерна табела покрај користењето на опцијата десен клик , можеме да ја користиме и PivotTable Analyze јазиче . Ќе ја одгрупираме следната база на податоци со користење на картичката Анализа на PivotTable . Ајде да ги видиме чекорите за да го направите ова:

 • Прво, изберете која било ќелија од опсегот на податоци.

 • Следно, одете во картичката Анализа на PivotTable.
 • Изберете ја опцијата Одгрупирај под Група секција.

 • Конечно, добиваме нова стожерна табела која нема групирање.

Прочитајте повеќе: [Поправи] Не може да се групираат датумите во Стожерната табела: 4 можни решенија

Работи што треба да ги запомните за да ги решите грешките

Додека работиме со стожерната табела, понекогаш може да наидеме на грешки. Може да има различни причини за прикажување на грешка. Некои вообичаени причини се-

 1. За да создадеме група мора да избереме минимум два или повеќе записи. Не можеме да создадеме група со еден запис.
 2. Ако нашата база на податоци содржи празни ќелии, ќе се соочиме со порака за грешка за ова.
 3. Ќе добиеме и порака за грешка ако внесеме текстуална вредност во датум или нумеричко поле или обратно.

Значи, ако се соочите со грешка додека ја групирате стожерната табела, проверете ги горенаведените можности и поправете го проблемот.

Заклучок

Во оваа статија, ги илустриравме методите за креирање група на стожерна табела по недела. Преземете ја работната книга за вежбање додадена со овој напис и вежбајте сами за најдобар исход. Ако чувствувате каква било конфузија, само коментирајте во полето подолу, нашиот тим ќе ви одговори што е можно порано. Посетете ја нашата веб-локација Exceldemy за да знаете за поинтересните функции на стожерната табела.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.