Како да направите табела за споредување во Excel (4 ефективни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Содржина

Ако барате начини да направите споредбена табела во Excel , тогаш овој напис ќе служи за оваа цел. Табелите за споредување се широко користени во визуелизацијата на податоците. Во Excel, можеме лесно да направиме Споредбена табела следејќи неколку едноставни чекори. Значи, да започнеме со статијата и да ги научиме сите овие чекори за да направиме Споредбена табела во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Споредбена табела.xlsx

Значењето на споредбената табела

Како што упатува името, Табела за споредување е таков вид графикон каде што можеме да споредиме два или повеќе различни видови податоци и да разберат различни корелации меѓу нив. Со помош на Споредна табела , можеме лесно да ги визуелизираме нашите податоци заедно со нивните трендови, корелации помеѓу различни параметри итн. Поради оваа причина, Споредбена табела е многу ефикасен начин за визуелизација на збирки податоци.

4 начини да се направи споредбен графикон во Excel

Во оваа статија ќе да научите 4 едноставни методи за правење Табела за споредување во Excel. Откако ќе ги научите овие методи, ќе можете да креирате едноставни и напредни Табели за споредување во Microsoft Excel.

Ја користевме Microsoft Excel 365 верзијата за оваа статија, можете да користите која било друга верзија според вашата погодност.

целата база на податоци.
 • Потоа, одете во картичката Вметни >> Вметнете графикон со линија или област паѓачкото мени >> изберете Линија со маркери .
 • Во овој момент, линискиот графикон ќе биде додаден на вашиот работен лист.

  Чекор-08: Креирање нов работен лист

  • Сега, креирајте нов работен лист со притискање на знакот Плус во означениот дел од следната слика .

  Чекор-09: Додавање сечач и линиска табела на нов работен лист

  • Прво, изберете го сечачот од Ставот за поддршка работниот лист.
  • Потоа, притиснете CTRL+X .

  • Следно, одете на новосоздадениот работен лист и залепете го овде на ќелијата B2 со притискање CTRL+V .

  Следствено, ќе бидете во можност да видите дека Сечачот за име е додаден на новиот работен лист.

  • Сега, изберете го линискиот графикон од Пристижен лист работен лист и потоа притиснете CTRL+X .

  • Потоа, залепете го во ќелијата E2 на новиот работен лист и вашиот графикон ќе бидат додадени како следната слика.

  S tep-10: Форматирање графикон

  • Прво, уредете го насловот на графиконот следејќи ги чекорите споменати претходно. Овде ќе го користиме Годишен преглед на продажбата како наш наслов на графиконот.

  По додавањето на насловот на графиконот, ќе ја видите сликата дадена подолу, на вашиотекран.

  • Сега, кликнете со десното копче на Легенда на графиконот и потоа изберете ја опцијата Форматирај легенда .

  • После, ќе се отвори полето за дијалог Format Legend и изберете Опции за легенда .
  • Потоа изберете Топ како Позиција на легендата .

  Сега, Легендите треба да се преместат на врвот на табелата како следнава слика.

  • Сега, кликнете со десното копче на која било точка на портокалова линија и потоа кликнете на опцијата Форматирајте серии на податоци .

  • Следно, Форматирајте серии на податоци Ќе се отвори полето за дијалог и изберете Пополни & засилувач; Линија .
  • Потоа, кликнете на Линија и изберете ги следните опции.

  Линија → Солидна линија

  Боја → Розова (или што сакате)

  Ширина → 1,5 pt

  Тип цртичка → Втора опција

  • Конечно, штиклирајте го полето од Измазнета линија .

  Откако ќе ги изберете овие опции, графиконот треба да изгледа како следнава слика.

  • Сега, кликнете на Означувачи во полето за дијалог Форматирајте серии на податоци .
  • Изберете Цврсто полнење од опцијата Пополнете и додадете ја истата боја што ја избравте во претходниот чекор.
  • Потоа, кликнете на Раграничи и изберете Без линија .

  Потоа, вашиот графикон треба да изгледа вакаслика.

  • Потоа, повторно одете во полето за дијалог Форматирајте серии на податоци за другата линија следејќи ги чекорите споменати претходно.
  • Потоа, кликнете на Пополнете & засилувач; Линија таб и изберете Линија за да го изберете следново.

  Линија → Солидна линија

  Боја → Зелена (или која било друга боја различна од претходната)

  Ширина → 1,5 pt

  • На крајот, штиклирајте го полето на Измазнет линија .

  На крајот, ќе можете да ја видите сликата дадена подолу на вашиот екран.

  Сега, следејќи ги истите чекори споменати претходно , уредете ги маркерите. Проверете дали бојата на маркерот и линијата се исти.

  По уредувањето на маркерите, вашата табела треба да изгледа како следнава слика. Овде, испрекината линија е просечната продажба на сите вработени а цврстата линија е линијата за продажбата на поединечниот вработен .

  Чекор-11: Вметнување на сечач на локација

  • Следејќи ги чекорите споменати претходно, отворете го полето за дијалог Вметни сечачи .
  • Потоа, штиклирајте го полето Локација и потоа притиснете Во ред .

  Потоа, Сечачи на локација ќе се додадат на работниот лист.

  • Сега, изберете го табот Сечење.
  • После тоа , кликнете на Копчиња .
  • Потоа изберете Колони и зголемете го на 2 одпаѓачкото.

  • Потоа, сечачот ќе биде во 2 колони како на следната слика.

  • Сега, сменете ја големината на сечачот со влечење на означената точка на следната слика.

  Потоа, можете да ја видите следнава слика на вашиот екран.

  Чекор-12: Додавање локација за сечење

  • Прво, изберете го сечачот од работниот лист Поддршка .
  • Потоа, притиснете CTRL+X .

  • Потоа, залепете го сечачот во новиот работен лист што е создаден во Чекор-08 .

  Во оваа фаза, вашата табела треба да изгледа како сликата дадена подолу.

  Чекор-13: Уредување локација за сечење

  • Прво, десно- кликнете на сечачот на локација .
  • Потоа изберете Пријави врски .

  Потоа, Пријави врски (локација) дијалог полето ќе се отвори како следнава слика.

  • Сега, проверете го полето од Стортната табела 7 .
  • Потоа, притиснете Во ред .

  • Потоа кликнете на која било локација и име како на следната слика. Тука ги избравме Алабама и Адам Холмс .

  Можете да видите дека линијата на индивидуална продажба не е континуирана. Тоа се случи затоа што некои вработени немаа никакви продажби во тој случај локација во одредено време од годината. Сега, ќе се обидеме да го претставиме на подобар начин.

  • Прво, кликнете со десното копче на серијата податоци што има скршени линии.
  • Потоа, кликнете на Изберете податоци .

  • Сега, полето за дијалог Изберете извор на податоци ќе се отвори и кликнете на Скриени и празни ќелии од полето за дијалог.

  Потоа, следната слика ќе биде видлива на вашиот екран .

  • Сега, изберете Нула од полето за дијалог.
  • Потоа, притиснете Во ред .

  По притискање на OK ќе бидете пренасочени во полето за дијалог Изберете извор на податоци како на дадената слика подолу.

  • Потоа притиснете ОК повторно.

  Сите скршените линии повеќе не се видливи. Во оваа фаза, ќе видите континуирана солидна линија во вашата табела.

  Чекор-14: Проверка дали графиконот за споредување работи или не

  • Сега, можете да кликнете на која било од локациите или имињата . Табелата автоматски ќе се промени. Тука ја избравме локацијата Тексас и името Коби Тајлер .

  По изборот на локацијата и името, вашата Табела за споредување треба да се смени како следната слика.

  Честитки! Успешно ја креиравте динамичната Споредбена табела сопомошта на Привотната табела и линиската табела во Excel и можете брзо да го промените графиконот со неколку кликања.

  Прочитајте повеќе: Како да направите табела за споредба на продажбата во Excel (4 едноставни начини)

  Дел за вежбање

  За вежбање сами ги дадовме секциите за вежбање во секој работен лист на десната страна. Ве молиме направете го тоа сами.

  Заклучок

  Конечно, дојдовме до самиот крај на нашата статија. Навистина се надевам дека оваа статија можеше да ве упати да направите споредбена табела во Excel . Ве молиме слободно оставете коментар доколку имате какви било прашања или препораки за подобрување на квалитетот на статијата. За да дознаете повеќе за Excel, можете да ја посетите нашата веб-страница, ExcelWIKI . Среќно учење!

  1. Примена на табела со групирани колони за правење споредбена табела во Excel

  Табела со групирани колони е еден од најпопуларните методи за создавање на Споредбена табела . Во следната база на податоци, имаме податоци за продажба на компанија ABC за различни држави и градови. Ќе направиме споредбена табела на продажба меѓу различни држави .

  Чекори :

  • Ако погледнеме внимателно, можеме да видиме дека има вкупно 3 состојби во колоните 6 . Значи, прво, изберете две ќелии од Аризона .
  • Потоа, одете во јазичето Дома .
  • Потоа, од Групата за порамнување изберете Спој и засилувач; Центар .

  Откако ќе изберете Спој и засилувач; Центар , ќе можете да ја видите следната слика на екранот.

  • Потоа, притиснете OK .

  Потоа, ќе можете да видите дека двете ќелии се споени заедно.

  Слично, за другите две состојби, можеме да ги следиме истата постапка и спој ги. Потоа, вашата база на податоци треба да изгледа вака.

  • Сега, кликнете на ќелијата C7 . Овде ќелијата C7 претставува Солт Лејк Сити во државата Јута .
  • Потоа, одете на Почетна картичка >> Вметни паѓачкото мени >> Вметни редови на лист опција.

  Потоа, ќе можете да ја видите следната слика навашиот екран.

  Слично на тоа, додадете уште еден празен ред над градот Хјустон. После тоа, вашата база на податоци треба да изгледа како следнава слика.

  • Сега, изберете ја целата база на податоци.
  • Одете во Вметни картичка >> Вметни колона или табела со ленти паѓачкото мени >> Кластерирана 2-Д колона опција.

  Потоа, на вашиот екран треба да биде видлива Графина со групирани колони како долу дадената слика.

  Во оваа фаза , ќе ја форматираме нашата табела за да ѝ дадеме подобар изглед и видливост.

  • Прво, кликнете на иконата со четка за сликање како што е означено на следната слика.
  • Потоа, изберете вашиот претпочитан стил.

  По изборот на стилот, ќе можете да видите дека графиконот е форматиран со вашиот претпочитан стил.

  • Сега, кликнете на Елементи на графиконот .
  • Потоа штиклирајте го полето Етикети на податоци.

  Во овој момент, Етикети со податоци ќе се додадат на табелата како на следнава слика.

  • Потоа, кликнете на C hart Наслов како што е означено на следната слика.

  • Потоа, напишете го претпочитаниот наслов на графиконот. Во овој случај, пишуваме Податоци за продажба .

  Откако ќе го напишете насловот на графиконот, се креира вашиот Табела за споредување и треба да изгледа како наведеното подолуслика.

  Прочитај повеќе: Табела за споредба рамо до рамо во Excel (6 соодветни примери)

  2. Користење на Scatter Chart за креирање споредбена табела

  Во овој дел од статијата, ќе ја користиме Scatter графиконот за да ја создадеме нашата Споредбена табела . Во следната база на податоци, имаме податоци за продажба на XYZ компанија за различни држави . Ајде да ги научиме деталните чекори за да креираме Табела за споредување користејќи Табела за расфрлање .

  Чекори:

  • Прво, изберете ја целата база на податоци.
  • Потоа, одете во табулаторот Вметни .
  • Потоа изберете Вметни расфрлање ( X, Y) или табела со меурчиња .
  • Потоа, изберете Scatter од паѓачкото мени.

  Потоа, Табела за расфрлање за избраната база на податоци ќе биде видлива на екранот како следнава слика.

  Сега изберете го претпочитаниот стил на графикон со следење на истите чекори споменати претходно .

  Потоа, ќе можете да видите дека вашата табела е форматирана со вашиот претпочитан стил.

  Потоа, уредете го насловот на графиконот следејќи ги претходно споменатите чекори . Во овој случај, ние го користиме Преглед на продажба како наш наслов на графиконот.

  Потоа, следната слика ќе биде видлива на вашиот екран и ќе се креира вашата Споредбена табела .

  Прочитајте повеќе: Како да споредите двеЗбирки податоци во графиконот на Excel (5 примери)

  3. Употреба на комбинирана табела како споредбена табела во Excel

  Сега, ќе создадеме графикон за споредување користејќи го Комбинирана табела карактеристика на Excel. Во следната база на податоци, имаме полугодишни податоци за продажба на една компанија. Ќе создадеме Споредбена табела за базата на податоци за различни месец .

  Чекори:

  • Прво, изберете ја целата база на податоци.
  • Потоа, одете во табулаторот Вметни .
  • Потоа, кликнете на Вметни комбинација Табела .
  • Потоа, изберете Креирај прилагодена комбинирана табела од паѓачкото мени.

  • Сега, ќе се појави поле за дијалог. Потоа, изберете Кластерирана колона за Продажба и Вкупна цена .
  • Потоа, изберете Линија за Профит .
  • Следно, штиклирајте го полето Секундарна оска покрај Линија .
  • После, притиснете ОК .

  Потоа, вашиот графикон треба да изгледа како следнава слика.

  Сега, изберете вашиот претпочитан стил и уредете го насловот на графиконот следејќи ги претходно споменатите чекори.

  Во оваа фаза, вашиот Табела за споредување е подготвена и вие ќе може да ја види долу дадената слика на вашиот екран

  Прочитајте повеќе: Како да креирате табела за споредба од месец до месец во Excel

  4. Примена на стожерна табела и линиска табела за да се создаде споредбаГрафикон

  Овој метод е малку напреден начин за креирање на споредбена табела. Со користење на Сточна табела и линиски графикон ќе создадеме динамична споредбена табела .

  Во следната база на податоци, имаме годишна продажба податоци на компанија за различни држави . Ајде да започнеме да го учиме методот во детални чекори.

  Чекор-01: Вметнување на стожерна табела

  • Прво, изберете ја целата база на податоци.

  Забелешка: Базата на податоци е доста голема (содржи 124 редови). Затоа е прикажано на следните 5 слики.

  • По изборот на базата на податоци, одете во јазичето Вметни .
  • Потоа кликнете на Табела за свртување од групата Табели .

  • Потоа, ќе се појави прозорец за дијалог и изберете Во ред од полето за дијалог како што е означено на следната слика.

  Потоа, друго поле за дијалог ќе биде видливо на вашиот екран со име Полиња на свртена табела .

  • Следно, повлечете го Месец во делот Редови , Количина на продажба во делот Вредности и Име во делот Филтер .

  Потоа, ќе можете да ја видите следнава Сточна табела на вашиот екран.

  Чекор-02: Уредување на стожерна табела

  • Сега, наведете наслов на табелата како на следната слика.Овде ја именуваме табелата како Количина на поединечни продажби .

  • Потоа, кликнете двапати на Збирот од Количина на продажба како што е означено на следната слика.
  • Потоа, ќе се отвори прозорец за дијалог и изберете Просек од полето за дијалог.
  • Конечно, притиснете Во ред .

  Во овој момент, следната слика ќе биде достапна на вашиот екран.

  • Следно, изберете ги податоците од колоната Просечна количина на продажба како што е означено на следната слика.
  • Потоа, одете во Дома јазичето и кликнете еднаш на опцијата Намали децимална .

  Потоа, децималните точки на стожерната табела треба да се избришат како што следува слика.

  Чекор-03: Создавање стожерна табела без филтер за име

  • Прво, изберете ја целата табела.
  • После што притиснете CTRL+C за да ја копирате табелата.

  • Сега притиснете CTRL+V за залепување копираната табела во ќелијата G4 и ќе можете да ја видите fol спуштање на сликата на вашиот екран.

  • Потоа, кликнете на која било ќелија од новата Сточна табела .
  • Потоа, од полето за дијалог Полиња на свртена табела , одштиклирајте го полето Име .

  Откако ќе го направите ова, филтерот Име од вашата нова Сточна табела треба да се отстрани.

  • Сега , дајте наслов на табелата. Во овој случај имамеискористена Просечна продажба на сите вработени како наслов.

  Чекор-04: Конструирање табела за споредбена табела

  • Прво, креирајте табела која се состои од 3 колони со име Месец , Индивидуален и Просечен и дајте наслов како на сликата подолу .

  • Потоа, напишете Јан (кратенка од јануари ) во првата ќелија под колоната Месец .

  • Потоа, повлечете ја Рачката за пополнување до крајот на табелата.

  Потоа, ќе можете да ја видите следната слика на вашиот екран.

  Чекор-05: Користење на функцијата VLOOKUP

  • Прво, користете ја следнава формула во ќелијата M5 за да извлечете вредности од Просечна количина на продажба колона од Стажната табела за Количина на поединечни продажби .
  =VLOOKUP(L5,B:C,2,0)

  Тука L5 е Месец од јан тоа е нашата пробана_вредност за функцијата VLOOKUP , а B: C е табела_низа каде ќе ја бараме вредноста за пребарување, 2 е бројот_индекс_колона и 0 значи дека бараме точно совпаѓање .

  • Потоа, притиснете ENTER .

  Сега, функцијата VLOOKUP треба да се врати 255 ми се допаѓа следнава слика.

  • Потоа, користете ја функцијата Автоматско пополнување на Excel за да го комплетирате остатокот од ќелијата од колоната иќе го добиете следниот излез.

  Во колоната Просек , повторно ќе користиме друга VLOOKUP функција. Но, во овој случај, нашата табела_низа ќе се промени.

  • Сега, можеме да ја користиме следнава формула во ќелијата N5 .
  =VLOOKUP(L5,G:H,2,0)

  Тука, G:H е променетата маса_низа .

  • Потоа, користете ја опцијата Автоматско пополнување за да ги добиете останатите податоци.
  • Следствено, вашата табела треба да изгледа како сликата дадена подолу.

  Чекор-06: Вметнување Slicer за имиња

  Во овој чекор, ќе воведеме Slicer за имињата на нашата база на податоци. За да го направите ова, треба да ги следиме овие чекори.

  • Прво, кликнете на која било ќелија од Количина на индивидуални продажби Стожерна табела како на следнава слика.

  • Кога ќе изберете на Сточна табела ќе биде видлива нова картичка во лентата со име Анализа на PivotTable . Кликнете на тоа.
  • Потоа, изберете Вметни сечач од групата Филтер .

  • Потоа, ќе се отвори полето за дијалог Вметни режеч и ќе го провери полето Име од тој дијалог прозорец.
  • Потоа, притиснете Во ред .

  Откако ќе го направите ова, во вашиот работен лист треба да се додаде сечач како на следната слика.

  Чекор-07: Додавање линиска табела

  • Прво, изберете го

  Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.