Како да се отстрани Grand Total од Стожерната табела (4 брзи начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Excel Pivot Table е ефективна алатка за сортирање и групирање податоци. Општо земено, свртните табели додаваат дополнително поле групен вкупен кога ја прикажува базата на податоци. Сепак, ова понекогаш може да биде ирелевантно и можеби ќе сакате да го отстраните целосно. Имајќи го ова на ум, оваа статија покажува 4 начини како да се отстрани збирниот вкупен износ од стожерната табела .

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете вежбајте работна книга од врската подолу.

Отстранување на Grand Total.xlsm

4 начини да се отстрани Grand Total од Pivot Table

Во текот на овој напис, ќе ја разгледаме следната база на податоци во ќелиите B4:D14 кои ги прикажуваат имињата на ставките , нивната Категорија и Продажбата во УСД. Затоа, без дополнително одложување, да го видиме секој метод еден по еден.

Тука користевме Microsoft Excel 365 верзија, можете да користите која било друга верзија според вашата погодност.

Метод-1: Користење на алатката за дизајн за отстранување на Grand Total од Pivot Table

Ќе ги започнеме работите со најочигледниот начин за отстранување Grand Total од стожерната табела, т.е. користејќи ја контекстуалната алатка Дизајн . Значи, ајде да го видиме на дело.

📌 Чекори :

 • На самиот почеток, изберете ја базата на податоци ( B4:D14 клетки) >> одете на картичката Вметни >> кликнете на копчето PivotTable .

Воинстант, се појавува волшебникот PivotTable from table or range .

 • Следно, проверете ја опцијата Нов работен лист и притиснете OK .

Сега, ова го отвора окното Полиња на PivotTable десно.

 • Овде, повлечете го <1 Полињата>Категорија и Продажба во полињата Редови и Вредности соодветно.

 • Потоа, кликнете каде било во стожерната табела и изберете ја алатката Дизајн .

 • По ова, притиснете паѓачкото мени Големите збирки >> изберете ја опцијата Исклучено за редови и колони .

Тоа е тоа големиот вкупен износ е отстранет од стожерот маса. Толку е едноставно!

Прочитајте повеќе: Како да ја користите формулата на Excel за да го пресметате процентот на Големиот вкупен износ

Метод-2: Користење на опцијата Remove Grand Total

За нашиот следен метод, ќе ја користиме соодветно именуваната опција Remove Grand Total . Затоа, само следете ги овие чекори.

📌 Чекори :

 • За почеток, изберете ја базата на податоци ( B4:D14 ќелии) >> преместете се во картичката Вметни >> кликнете на копчето PivotTable .

Сега, ова го отвора полето за дијалог PivotTable од табелата или опсегот .

 • Потоа, проверете ја опцијата Нов работен лист >> кликнете на копчето OK .

 • Следно, повлечете ги Категоријата и Продажба полиња во РедовиПолињата и Вредности соодветно.

 • Второ, изберете го Големиот Вкупно ( B9:C9 клетки) >> десен клик на копчето на глувчето >> изберете ја опцијата Отстрани Гранд Вкупно .

Конечно, вашиот резултат треба да изгледа како сликата дадена подолу.

Прочитајте повеќе: Како да направите Субтотал и Големиот Вкупно во Excel (4 методи)

Метод-3: Користење на опциите на PivotTable за Отстрани Grand Total

Друг начин да се отстрани големиот вкупен од стожерната табела е да се користат Опциите на PivotTable . Значи, ајде да го видиме процесот во детали.

📌 Чекори :

 • Прво, генерирајте ја стожерната табела следејќи ги чекорите прикажани во претходните методи.
 • Второ, изберете каде било во стожерната табела >> кликнете со десното копче на глувчето >> кликнете на Опции на PivotTable .

Подоцна, се појавува волшебникот Опции на PivotTable .

 • Сега, изберете ја картичката Збирки и филтри >> отштиклирајте ги опциите Прикажи глобални збирки за редови и Прикажи глобални збирки за колони >> притиснете OK .

Следствено, вашиот излез треба да се појави како сликата прикажана подолу.

Прочитајте повеќе: Како да се прикаже Grand Total во Стожерна табела (3 лесни методи)

Метод-4: Примена на VBA код за да се отстрани Grand Total од Стожерна табела

Секако,отстранувањето на големиот вкупен број е лесно, меѓутоа, ако често треба да го правите ова, тогаш може да го земете предвид VBA кодот подолу. Затоа, само следете го.

📌 Чекор-01: Отворете го уредувачот на Visual Basic

 • Прво, одете до Програмер > Visual Basic .

Ова го отвора Visual Basic Editor во нов прозорец.

📌 Чекор-02: Вметни VBA код

 • Второ, одете во табулаторот Вметни >> изберете Модул .

За ваша леснотија на референца, можете да го копирате кодот од овде и да го залепите во прозорецот како што е прикажано подолу.

8322

Разделување на кодот:

Сега, ќе го објаснам Кодот VBA се користи за отстранување на големиот вкупен износ . Овде, кодот е поделен на 2 чекори.

 • Во првиот дел, дајте име на подрутината,
 • Следно, дефинирајте ги променливите.
 • Потоа, активирајте го Sheet1 користејќи го методот Активирај , а кешот на меморијата се доделува со објектот PivotCache .
 • Подоцна, во вториот дел , вметнете ја Стартната табела во нов лист со методот Додај .
 • Сега, поставете ја Стартната табела во претпочитаната ( B4 ) ќелија и дајте и име. Во овој случај, го нарековме Sales_Pivot .
 • Понатаму, додајте ги Pivot Fields т.е. Category во RowField и продажба во Полето со податоци .
 • На крајот, поставете го ColumnGrand и својствата RowGrand за False .

📌 Чекор-03: Извршување VBA код

 • Сега, затворете го прозорецот VBA >> кликнете на копчето Macros .

Ова го отвора полето за дијалог Macros .

 • По ова, кликнете на Стартувај копче.

На крајот, резултатите треба да изгледаат како сликата од екранот дадена подолу.

Прочитајте повеќе: Како да ја склопите табелата за да ги прикажете само големите збирови (5 начини)

Отстранете го Големиот збир на колона од Стожерната табела

Досега разговаравме за целосно отстранување на големиот збир од стожерната табела. Што ако сакате да ја отстраните само колоната главен вкупен износ ? Тогаш имате среќа бидејќи следниов метод одговара на ова прашање. Значи, да започнеме.

📌 Чекори :

 • За да започнете, изберете ја базата на податоци ( B4:D14 ќелии) >> ; преместете се во картичката Вметни >> кликнете на копчето Сточна табела >> потоа, проверете ја опцијата Нов работен лист .

 • Потоа, повлечете ја Ставката, Полињата Категорија, и Продажба во полињата Редици, колони, и Вредности соодветно.

 • За возврат, кликнете каде било во стожерната табела >> одете до алатката Дизајн >> притиснете ја опцијата Grand Totals >> изберете Вклучено само за редови .

Ова го отстрануваколона групен вкупно од стожерната табела како што е прикажано на сликата од екранот подолу.

Отстранете го Големиот број на редови од Стожерната табела

Досега веројатно сте сфатиле дека можете да го отстраните и глобалниот вкупен ред. Само следете го.

📌 Чекори :

 • Исто така, вметнете ја стожерната табела како што е прикажано во претходниот метод.
 • Следно, изберете која било ќелија во стожерната табела >> одете во алатката Дизајн >> кликнете на Големите збирови паѓачкото мени >> изберете го Вклучено само за колони.

Така, редот голем вкупно е отстранет од стожерната табела .

Работи што треба да се запаметат

 • Кога го користите кодот VBA , проверете дали го внесете точното име на листот. Во овој случај, Sheet1 ја содржи базата на податоци, затоа ја напишавме командата Sheet1.Activate .

 • Ако го промените името во, на пример, Dataset.Activate ќе добиете грешка како што е прикажано на екранот подолу.

Оддел за вежбање

Обезбедивме дел Вежбање на десната страна од секој лист за да можете сами да вежбате. Ве молиме погрижете се да го направите тоа сами.

Заклучок

Се надевам дека оваа статија ќе ви помогне да разберете како да да го отстраните вкупниот број од стожерна табела . Ако имате какви било прашања, ве молиме оставете коментар подолу. Исто така, ако сакате да прочитате повеќе написи како оваа, виеможе да ја посетите нашата веб-страница.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.