Како да се пресмета растот од година во година со формула во Excel (2 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе научиме да пресметуваме Растот од година во година со формула во Excel . Треба да го пресметаме растот од година во година за да ги прикажеме перформансите на една компанија. Често се користи бидејќи луѓето можат да ја споредат тековната продажба на компанијата со претходната година. Го изразува и финансискиот напредок на една компанија. Така, денес, ќе покажеме 2 формули што можете да ги користите за да го пресметате Годишен раст (Гогодина) во Excel .

Преземете ја книгата за вежбање

Преземете ја книгата за вежбање овде.

Пресметајте го растот од година во година со Formula.xlsx

Концепт на Раст од година во година (ГОД)

Растот од година во година (ГД) се однесува на пресметката што ја споредува вредноста на една година со претходната година. Главно, се користи за пресметување на стапката на раст на компанијата во однос на продажбата. Тоа е еден од критериумите што една компанија ги користи за да ги процени своите перформанси. За да го пресметаме Растот од година во година , ја користиме формулата подолу:

=(New Value-Old Value)/Old Value

За да го претставиме процентот, ние треба да се помножи формулата со 100 .

=[(New Value-Old Value)/Old Value]*100

Можеме да најдеме два типа на резултати од годината -Година раст.

 • Позитивен раст: Ова укажува на профитот или зголемувањето на продажбата на компанијата.
 • Негативно Раст: Ова укажува на загуба или намалување на продажбата на компанијата.

2 начини за пресметувањеРаст од година во година со формула во Excel

За да ги објасниме методите, ќе користиме база на податоци што содржи информации за продажниот износ од 2014 до 2019 на компанија.

1. Користете традиционална формула во Excel за да го пресметате растот од година во година

Во методот, ќе ги користиме традиционалните формула за пресметување на Растот од година во година (години) во Excel. Традиционалната формула се однесува на конвенционалниот начин за пресметување на растот од година во година. Ајде да ги следиме чекорите подолу за да дознаеме повеќе.

ЧЕКОРИ:

 • На прво место, креирајте колона за да го пресметате растот од година во година.

 • Второ, изберете Ќелија D6 и напишете ја формулата:
=(C6-C5)/C5

Овде, првата ќелија од колоната YoY Growth е празна бидејќи немаме стара вредност за таа ќелија.

 • Сега, притиснете Enter за да го видите резултатот.

 • Потоа, треба да конвертирај го форматот на броеви на ќелијата во процент. За да го направите тоа, одете во картичката Дома и изберете Проценти од делот Број .

 • Потоа, ќе го видите резултатот од Ќелија D6 во проценти.

 • На крајот, повлечете ја Пополнете ја рачката долу за да видите раст од година во година до 2019 .

Прочитајте повеќе: Како да се пресмета YTD (од година до датум) во Excel [8 едноставниначини]

2. Пресметајте го растот од година во година со модерна формула во Excel

Можеме и да го пресметаме Растот од година во година со различна формула . Овде, ќе го пресметаме односот на новата вредност и старата вредност и потоа ќе ја одземеме од 1 . Во општа форма, формулата изгледа вака:

=(New Value/Old Value)-1

Тука, ќе ја користиме истата база на податоци и структура. Ајде да обрнеме внимание на чекорите подолу за да дознаеме повеќе.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете Cell D6 и напишете ја формулата:
=(C6/C5)-1

 • Потоа, притиснете Enter за да го видите резултатот.

 • Сега, одете во картичката Дома и изберете Процент од Број поле.

 • Потоа, ќе ја видите стапката на раст во проценти како на сликата подолу.

 • Конечно, користете ја Рачката за пополнување за автоматско пополнување формули до 2019 .

Прочитајте повеќе: Формула за раст во Excel со негативни броеви (3 примери)

Бонус: Пресметајте го растот врз основа на одредена година во Excel

Сега, треба да го оцените растот на компанијата врз основа на одредена година. На пример, треба да го знаете растот од 2015 до 2019 врз основа на 2014 . Во тој случај, следете ги чекорите подолу.

ЧЕКОРИ:

 • За почеток, изберете Cell D6 и напишетеформула:
=(C6/$C$5)-1

Овде, користевме апсолутна референца на ќелија користејќи ја <Знак 1>долар ($) . Тоа ни помага да ја заклучиме вредноста на именителот.

 • Потоа, притиснете Enter за да го видите резултатот.

 • На крајот, сменете го форматот на броеви во процент и потоа користете ја Рачката за пополнување за да го пресметате растот до 2019 .

Прочитај повеќе: Формула за раст во текот на минатата година во Excel (Анализа чекор-по-чекор)

Работи што треба да се запаметат

Во горенаведените методи, видовме негативен раст во годината 2015 . Тоа генерално претставува загуба или намалување на продажбата во однос на претходната година. Покрај тоа, можете да ги користите истите формули за да го пресметате растот во текот на еден месечен период.

Заклучок

Докажавме 2 лесни методи за пресметување на годината -Година (година) раст со формула во Excel . Овде, користевме различни формули , а исто така разговаравме за методот за пресметување на растот врз основа на одредена година во делот за бонуси. Се надевам дека овие методи ќе ви помогнат лесно да ги извршувате вашите задачи. Понатаму, ја додадовме и книгата за вежбање на почетокот на статијата. Можете да го преземете за да дознаете повеќе. Најпосле, доколку имате какви било предлози или прашања, слободно прашајте во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.