Како да ја вратите лозинката за датотеката Excel (2 лесни начини)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Корисниците користат лозинки за да ги заштитат своите датотеки или работни листови на Excel. За жал, има бројни случаи кога корисниците ги забораваат и своите лозинки. Како резултат на тоа, корисниците треба да ја повратат лозинката за датотеката Excel за да можат да ги користат нивните датотеки од време на време. Постојат бројни алатки или софтвер онлајн или офлајн за отстранување или враќање на лозинките на датотеките Excel. Сепак, нема да користиме никаква ексклузивна алатка или софтвер онлајн или офлајн за да ги вратиме лозинките на датотеките на Excel.

Во оваа статија, ќе покажеме начини за враќање или отстранување на датотека Excel лозинка користејќи VBA Macro и Zip Tool ( Winrar или 7 Zip ).

Преземете Excel Workbook

Враќање лозинка за заштитена датотека.xlsm

Типови на шифрирање на датотеки Excel

Постојат два вида шифрирање на датотеки Excel. Тие се:

🔄 Шифрирајте ја работната книга на Excel со лозинка . Ова шифрирање бара лозинки за отворање или прегледување на датотеката.

🔺 Ако ја отворите шифрираната датотека, Excel ќе прикаже прозорец Лозинка за внесување на лозинката за да го отворите или погледнете.

🔄 Шифрирањето на датотеки со Заштитете лист нуди само заштита на работниот лист Excel. Во тој случај, корисникот треба да ја внесе неговата/нејзината лозинка за да го уреди или измени работниот лист.

2 лесни начини за враќање на лозинката за датотеката Excel

Во оваа статија, се фокусираме на шифрирањето на датотеката со Заштитете лист и демонстрираме VBA макро за враќање на шифрирани лозинки за датотеки. Ако корисниците го отворат листот заштитен со лозинка, Excel прикажува одрекување од одговорност, наведувајќи дека датотеката е заштитена датотека и корисникот треба да внесе лозинка за да ја уреди или измени како што е прикажано на сликата подолу.

Следете го вториот дел за да ја вратите или отстраните лозинката на датотеката Excel.

🔄 VBA макро код за враќање на лозинката на датотеката Excel

Можеме да ја вратиме заборавената Лозинка за датотеката Excel користејќи код VBA Macro . Кодот пробува повторувања на веројатните лозинки и на крајот, ја раскинува заштитата на датотеката со генерирање на употреблива лозинка за да се одштити работниот лист.

🔺 Погрижете се шифрираната датотека да е зачувана во претходните верзии на 2010 Excel (т.е., Excel 97-2003 Workbook(*xls) ) како што е прикажано на следната слика.

Чекор 1: Користете ALT+F11 или одете во картичката Програмер > Кликнете на Visual Basic (во делот Код ). Се отвора прозорецот Microsoft Visual Basic . Изберете Вметни > Кликнете на Модул .

Чекор 2: Залепете ја следната макро во Модул .

7139

Макрото генерира повторувања на веројатните лозинки и ги користи за да ја прекине заштитата.

Потоа, притиснете го копчето F5 за да ја извршите макро. На макрото му треба доста време да се заврши и враќа алтернативна лозинка за да го одштити работниот лист.

⧭Предупредување: Извршувањето на макрото може да го замрзне или виси уредот. Значи, ако вршите друга работа на вашиот уред, не треба да го активирате макрото во тој случај.

Прочитајте повеќе: Како да ја вратите претходната верзија на датотеката Excel (4 Лесни начини)

Слични читања

  • Како да вратите избришана датотека Excel (5 ефективни начини)
  • [Поправено:] Незачуваната датотека Excel не се обновува
  • Како да ја вратите лозинката за датотеката Excel (2 лесни начини)
  • Како да ја вратите препишаната датотека Excel без претходна верзија

🔄 Отстранување на лозинката за датотеката Excel со помош на алатката Zip

Со уредување zip xml , можеме да го отстраниме делот за заштита на датотеки од шифрирана датотека. За да го направите тоа, направете ги чекорите подолу.

Чекор 1: Во директориумот на уредот, изберете ја шифрираната датотека и одете на Преглед > Штиклирајте Екстензии на името на датотеката . File Explorer ќе ги прикаже избраните типови датотеки (т.е., xlsx ).

Чекор 2: Изменете ја датотеката Наставка до zip од xlsx .

Чекор 3: Системот на уредот ќе преземе прозорец за потврда, кликнете на Да .

Чекор 4: Датотеката се претвора во zip датотека. Кликнете двапати на неа.

Чекор 5: Внатре во датотеката zip , постои датотека со име xl . Кликнете двапати на неа.

Чекор 6: Датотеката xl го содржизаштитен лист или листови. Во овој случај, sheet1.xml е зипувана верзија на шифрирана датотека Excel. Копирајте ја датотеката на Десктоп или на која било локација.

Чекор 7: Отворете ја Датотеката користејќи Бележник .

Чекор 8: Користете CTRL+F за да го извадите Најди прозорец. Напишете protect потоа кликнете на Find Next во прозорецот. Бележник го истакнува текстот „заштити“ во текстот на датотеката.

Чекор 9: Избришете го целиот дел од текстот на датотеката.

Чекор 10: Сега, зачувајте го текстот на датотеката користејќи Датотека > Зачувај .

Чекор 11: Потоа Копирај и Замени ново зачуваната датотека sheet1.xml со верзијата на зипираната датотека.

Чекор 12: Променете ги типовите на датотеки со менување на Наставката на датотеката од zip на xlsx .

🔼 На крајот, отворете ја изменетата xlsx и гледате дека можете да ја уредувате оваа верзија на датотеката.

Откако ќе можете да пристапите до датотеката, можете да извршите заштита со лозинка за повторно датотека или работни листови.

Прочитајте повеќе: Како да ја вратите оштетената датотека Excel (8 можни начини)

Заклучок

Во оваа статија, прикажуваме начини за враќање или отстранување на лозинката за датотеката Excel. Се надеваме дека овие методи ќе ја завршат својата работа во вашиот случај. Коментирајте, ако имате дополнителни прашања или имате нештоза додавање.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.