Excel SUMIFS не се еднакви на повеќе критериуми (4 примери)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Excel е исклучително корисен за големи и сложени пресметки. Функцијата SUMIFS е функција за сумирање на одредени опсези во зависност од одредени услови. Понекогаш, можеби ќе треба да сумирате некои ќелии кои не се еднакви на дефинитивни вредности. Во оваа статија, ќе ви покажам како да изведувате SUMIFS ќелии кои не се еднакви на повеќе критериуми.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете нашата бесплатна работна книга за вежбање од овде!

SUMIFS со Not Equal to.xlsx

4 Употреба на функцијата SUMIFS со повеќекратни критериуми „Не е еднакво на“ во Excel

Кажи , имаме база на податоци од продажни количини на различни производи за поединечни месеци од првиот квартал од годината. Сега, сакаме да ги сумираме продажните количини во зависност од повеќе критериуми каде што ќелиите не се еднакви на одредени вредности. Можеме да го направиме ова со користење на функцијата SUMIFS со ќелии кои не се еднакви на повеќе критериуми.

Пример 1: Користете SUMIFS за критериумите „Не е еднакво на“ со повеќекратен текст

Да претпоставиме дека сакате да ги сумирате продажните количини за месецот јануари освен за морков и корен . Ова може да го постигнете со користење на функцијата SUMIFS во ќелии кои не се еднакви на овие повеќекратни критериуми. Следете ги чекорите подолу за да ја постигнете оваа цел.

📌 Чекори:

 • Прво и основно, кликнете на ќелијата G7 и вметнете следнотоформула.
=SUMIFS(C5:C16,B5:B16,"Carrot",B5:B16,"Root")

 • Подоцна, притиснете го копчето Enter .

Така гледате дека сите продажни количини во јануарскиот месец се сумирани и прикажани освен продажната количина на морков и корен.

Прочитај повеќе : Како да користите SUMIFS кога ќелиите не се еднакви на повеќекратен текст

Пример 2: Збир на податоци делумно не се совпаѓаат со текст

Сега, кажете дека сакате да ги сумирате продажните количества за месец јануари за производите, освен секој артикал Чоколадо и Root . Можете да го постигнете ова следејќи ги чекорите подолу.

📌 Чекори:

 • На самиот почеток, кликнете на ќелијата G7 .
 • Следува, напишете ја формулата подолу во лентата со формули.
=SUMIFS(C5:C16,B5:B16,"*Chocolate*",B5:B16,"Root")

 • Подоцна , притиснете го копчето Enter .

Како резултат на тоа, можете да ги сумирате продажните количини за месец јануари, освен за кој било чоколаден артикл и корен.

Прочитај повеќе: Excel SUMIFS со повеќе опсези на суми и повеќе критериуми

Слични читања

 • Excel SUMIFS со повеќе вертикални и хоризонтални критериуми
 • Како да користите VBA SUMIFS со повеќе критериуми во иста колона
 • SUMIFS со формула INDEX-MATCH вклучувајќи повеќе критериуми
 • Како да се примени SUMIFS со INDEX MATCH за повеќе колони и редови

Пример 3: Примени „Не е еднакво на“Критериуми поврзани со клеточна референца во функцијата SUMIFS

Сега, ако сакате да ги користите референците на ќелиите за да примените SUMIFS на ќелии кои не се еднакви на Морков и Корен , можете да ги поминете чекорите подолу.

📌 Чекори:

 • Првично, кликнете на ќелијата G7 .
 • Потоа, вметнете ја формулата подолу.
=SUMIFS(C5:C16,B5:B16,""&B5,B5:B16,""&B7,B5:B16,""&B13)

 • Подоцна, притиснете го Копче Внесете .

Така, можете да ги добиете сите продажни количини без ставките Морков и корен.

Прочитајте повеќе: Како да ја користите функцијата SUMIFS во Excel со повеќе критериуми

Пример 4: Применете го Excel SUMIFS на критериумите „Не е еднаков на празно“

Сега, можеби ќе треба да ги сумирате ќелиите што не се празни. Во овој поглед, можете да ги следите чекорите подолу.

📌 Чекори:

 • Прво, кликнете на ќелијата G7 .
 • Подоцна, вметнете ја формулата подолу и притиснете го копчето Enter .
=SUMIFS(C5:C16,B5:B16,"")

Така, можете да ја добиете целата сума на продажни количини без празните ќелии во колоната Производ.

Прочитајте повеќе: SUMIFS Збирен опсег на повеќе колони во Excel(6 лесни методи)

Заклучок

Значи, во оваа статија, ви покажав 4 соодветни примери на Excel SUMIFS со повеќе не еднакви критериуми. Ви предлагам внимателно да ја прочитате целата статија и да вежбате соодветно. Се надевам дека оваа статија ќе ви биде корисна и информативна.Освен тоа, многу сте добредојдени да коментирате овде доколку имате дополнителни прашања или препораки.

И, посетете го ExcelWIKI за да дознаете за многу повеќе решенија, совети и трикови за проблеми на Excel. Ви благодариме!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.