Како да го уредите заглавието во Excel (6 лесни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Содржина

Во Excel, можете да додавате заглавија на врвот на отпечатен работен лист. На пример, можете да направите заглавие со името на вашата организација, датумот на објавување и името на вашата датотека. Можете да направите сами или да изберете од различни вградени заглавија. Овде ќе ве водиме низ 6 лесни и практични начини за уредување на заглавјето во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете следната работна книга на Excel за подобро разбирање и вежбање.

6> Уредување Header.xlsm

6 начини за уредување заглавие во Excel

Да речеме дека имаме база на податоци од вработени во IT одделот на организација со име ABC што ја содржи нивната листа за присуство за месец мај 2022 . Стандардно, заглавието на нашата датотека Excel е празно.

Ние ги сакаме нашите лево заглавие , централно заглавие, и Десно заглавие за да се означи Името на организацијата , Одделот, и Месецот соодветно. Сега ќе го уредиме нашето заглавие за да ги прикажеме „ ABC “, „ Оддел: IT “ и „ мај, 2022 “ како наши нови лево, центар и десно Заглавие. Овде, ќе покажеме неколку различни методи за уредување на заглавието во Excel. Затоа, ајде да ги разгледаме еден по еден.

1. Уредете го заглавието користејќи ја картичката Вметни

Во нашиот прв метод, ќе научиме да уредуваме заглавие користејќи ја картичката Вметни . Ве молиме следете ги чекорите подолу.

Чекори:

 • Одете на Вметни > Текст > Заглавие & засилувач; Подножје .

 • Сега во полето Header, курсорот прво ќе оди во левото заглавие. Запишете го нашето посакувано заглавие „ABC“ во левото поле за заглавие. Потоа ставете го курсорот во централното поле за заглавие и запишете „Оддел: ИТ“. Слично, направете го истото во десното поле за заглавие и запишете „Мај 2022“.

 • По завршувањето, кликнете каде било во работниот лист за да заминете областа на заглавието.

Прочитајте повеќе: Како да уредувате подножје во Excel (3 брзи методи)

2. Вклучување на картичката Распоред на страница за уредување заглавие

За уредување на заглавието, го користиме табулаторот Распоред на страница во овој метод. Чекорите се следни.

Чекори:

 • Најпрво, изберете го табот Изглед на страница . Потоа кликнете на малата стрелка на долниот десен агол од групата Поставување страница . Со кликнување на ова, ќе отворите поле за дијалог Поставување страница . Сега, изберете Заглавие/футер > Прилагодено заглавие.

 • Со кликнување на Прилагодено заглавие , ќе отворите друго поле за дијалог со име Заглавие . На долниот дел од тоа поле, има простор за внесување на вашите 3 различни заглавија. Пополнете го полето и кликнете OK .

 • Ова дејство ќе ве врати на Поставување страница дијалог прозорец. Во опцијата Заглавие , можете да го видите нашето сопствено заглавие како што е означено. Конечно, кликнете Во ред .

 • Можете да го видите нашиот работен лист илустриран со заглавието на врвот.

Прочитајте повеќе: Како да вметнете подножје во Excel (2 соодветни начини)

3. Уредете го заглавието користејќи ја картичката за поглед

Овде ќе го користиме приказот Изглед на страница од табулаторот Преглед . Чекорите се следни.

Чекори:

 • Од лентата изберете Преглед . Потоа од групата Прегледи на работната книга кликнете на Изглед на страница .

 • Ова ќе ја прикаже работната книга како Изглед на страница погледнете и тука можеме да ја видиме опцијата Додај заглавие .

 • Сега, кликнете на Додајте заглавие и запишете ги имињата на заглавието исто како метод 1 .

Прочитајте повеќе: Како да уредувате ќелија во Excel (4 лесни методи)

Слични читања

 • Уредете линиски график во Excel (вклучувајќи ги сите критериуми)
 • Како да се повторуваат редовите во Excel на дното (5 лесни начини)
 • Отклучете го листот на Excel за уредување ( Со брзи чекори)
 • Како да вметнете симбол во подножјето на Excel (3 ефективни начини)
 • [Поправете:] Уредете ги врските во Excel не функционираат

4. Користење на лентата за статус за уредување заглавие во Excel

Најефикасниот и најштедлив начин за уредување на заглавието во Excel е да се користи Статусната лента . Овој метод го даваме чекор по чекор за да ве спасиме од трошење време и да бидеме поефективни во вашетоработно место.

Чекори:

 • Следете ја сликата подолу за да ја изберете опцијата Изглед на страница од Статусна лента поставена на долниот дел од прозорецот на Excel.

 • Ова дејство ќе ја претвори работната книга во приказ Изглед на страница во минимален напор. Сега можете да го уредувате вашето заглавие со кликнување на полето Додај заглавие исто како и претходните методи.

Прочитајте повеќе: Како да уредите ќелија во Excel без двојно кликнување (3 лесни начини)

5. Уредете го заглавието додека печатите во Excel

Ние исто така можеме да го уредиме нашето заглавие во тоа време на печатење. Еве ги чекорите подолу.

Чекори:

 • Прво, одете во картичката Датотека од лентата.

 • Потоа од левата страна изберете Печати и од опцијата за печатење кликнете на Поставување страница .

 • Со кликнување на ова, ќе отворите поле за дијалог Поставување страница исто како што направивме во метод 2 . Сега, изберете Заглавие/футер > Прилагодено заглавие . Преостанатата процедура е исто како методот 2.

 • По завршувањето на дополнителните процедури, можеме да го видиме нашиот документ во Преглед на печатење опција со заглавие.

Прочитајте повеќе: Како да печатите лист на Excel со заглавие на секоја страница во Excel (3 методи )

6. Примена на VBA код

Користењето VBA код за извршување на која било задача во Excel е секогашзабавна и удобна алтернатива. Ако сакате да го уредите вашето заглавие со VBA код, следете ги чекорите подолу.

Чекори:

 • Прво, кликнете со десното копче на Име на листот и изберете Прегледај код .

 • Инстантно прозорец со име Microsoft Се отвора Visual Basic за апликации . Сега, од Премени папки изберете Лист 7 (VBA) > Вметни > Модул .

 • Веднаш се појавува прозорец десно. Сега, копирајте го следниов код и залепете го во прозорецот.
1398

Во горниот код, го користевме објектот PageSetup за да доделете ги соодветните атрибути за поставување на страницата заедно со изјавата With . Подоцна, го користевме својството LeftHeader за да го внесеме наведениот текст во заглавието (порамнет лево). Слично на тоа, ги применивме својствата CenterHeader и RightHeader за добивање на излезот во заглавието (со централно и десно порамнето соодветно).

 • На крај, изберете Стартувај од горната лента и потоа затворете го прозорецот. Можете да го видите заглавието во вашиот работен лист со одење до приказот Распоред на страница користејќи ја Статусната лента .

Прочитајте повеќе: Како да уредувате макроа во Excel (2 методи)

Слични читања

 • Како за да го уредите полето за име во Excel (уреди, смени опсег и бришење)
 • Уреди хиперврска во Excel (5 Брзо и ЛесноНачини)
 • Како да додадете исто заглавие на сите листови во Excel (5 лесни методи)
 • Вметнете симбол во заглавие на Excel (4 идеални методи )
 • Како да вметнете датум во подножјето во Excel (3 начини)

Целосно отстранување на заглавието во Excel

За со целосно отстранување на заглавјето во ексел , треба да го користите полето за дијалог Поставување страница . Чекорите се следни.

Чекори:

 • Прво, изберете ја картичката Изглед на страница од лентата. Потоа, кликнете на малата икона Page Setup и од полето за дијалог Page Setup изберете ниту една и кликнете OK .

 • Сега, вртејќи го приказот од Нормално на Изглед на страница , можеме да видиме дека нашето заглавие е целосно празно.

Прочитајте повеќе: Како да ги отстраните заглавието и подножјето во Excel (6 методи)

Како да го направите заглавието Различно на првата страница

Ако сакате првата страница од работниот лист на Excel да има различно заглавие, можете да ги следите чекорите подолу.

Чекори:

 • На самиот почеток, изберете ја картичката Изглед на страница . Потоа кликнете на иконата Поставување страница во долниот десен агол. Со кликнување на ова, ќе отворите поле за дијалог Поставување страница . Сега, изберете Заглавие/футер > ознака за проверка Различна прва страница > изберете Прилагодено заглавие.

 • Можеме да видиме поле за дијалог за заглавие како порано. НоРазликата е во тоа што има нов таб со име Заглавие на прва страница кој претходно не беше достапен. Сега можеме да дадеме сосема поинакво заглавие на првата страница од работниот лист. На пример, го даваме името на датотеката како заглавие на нашата прва страница. Изберете Заглавие на прва страница > Центриски дел > I внеси симбол Име на датотека .

 • Сега, во приказот Изглед на страница , можеме да видиме дека нашата прва страница има различно име на заглавие.

Работи што треба да се запаметат

 • Понекогаш, не можете да го видите заглавието во Норма л поглед. Секогаш треба да го префрлите приказот на Изглед на страница .
 • Притиснете ENTER за да започнете нова линија во полето за заглавие.
 • Користете два амперсанда во текстот на заглавието за да се вгради еден амперсанд (&). На пример, да се вклучи „Разел & засилувач; Brothers“ во заглавие, напишете Rasel && Браќа.

Заклучок

Овде се обидовме да ви покажеме 6 методи за уредување на заглавието во Excel. Ви благодариме што ја прочитавте оваа статија, се надеваме дека ова беше корисно. Ако имате какви било прашања или предлози, ве молиме кажете ни во делот за коментари. Ве молиме посетете ја нашата веб-локација Exceldemy за да истражите повеќе.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.