Како да се пресмета 10 проценти попуст во Excel (со лесни чекори)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Пресметка на попуст е една од формулите што често го користат Excel. Excel го прави поедноставно и побрзо извршувањето на пресметките поврзани со попустите. Знаеме дека и за едноставни и за сложени пресметки, Microsoft Excel е ефективна алатка. Тоа го олеснува пресметувањето на процентуалните вредности, како што се процентите за попуст. Во оваа статија, ќе ги прикажеме процедурите за пресметување на 10 проценти (10%) во ексел.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга и да вежбате со нив.

Пресметајте 10% попуст.xlsx

Постапки чекор по чекор до Пресметајте 10 проценти цена со попуст во Excel

Попустот е одземање од одредена сума. Затоа, можноста да пресметаме попуст ни овозможува да одредиме колку пари заштедуваме од друга сума во долари. Ајде да го следиме процесот за пресметување на намалените цени во ексел.

Чекор 1: Создадете збир на податоци

За да ја видите пресметката на попуст од 10 проценти во ексел. Потребна ни е само база на податоци.

 • На прво место, наведуваме некои ставки во колоната B .
 • Потоа, ја ставаме цената за секоја ќелија во колоната C .
 • И, попустот од 10% за секоја ставка е во колоната D .

 • За да ја пресметаме цената на попустот, вметнавме нова колона (колона E ) со име ПопустЦена .

Прочитај повеќе: Како да се пресмета попустот во Excel (2 лесни методи)

Чекор 2: Формула за внесување

За целите на пресметување на процентот на попуст, можеме да користиме едноставна формула. Формулата за да го добиете попустот % е.

Цена со намалена цена = Оригинална цена – (Оригинална цена * Процент на попуст)

 • За почеток, изберете ја ќелијата каде што сакате да ја ставите формулата за пресметка на цената со попуст од 10%. Значи, ја избираме ќелијата E5 .
 • Потоа, ставете ја формулата во таа избрана ќелија.
=C5-(C5*D5)

 • Понатаму, притиснете Enter за да го видите резултатот.

 • Следно, повлечете го Пополнете ја рачката надолу за да ја дуплирате формулата во опсегот. Или, за да го Автоматско пополнување опсегот, кликнете двапати на симболот плус ( + ).

Прочитај повеќе: Формула за пресметување на процентот на попуст во Excel

Конечниот излез

Сега, да го погледнеме конечниот излез користејќи го едноставна формула за пресметување на 10% намалена цена.

 • Конечно, можеме да ја видиме цената на попуст за секој артикал во колоната E .

Забелешка: Понекогаш го немаме процентот на попуст што се прикажува во базата на податоци, но клиентот добива попуст од 10% за одредена ставка. За ова, можете исто така да ја пресметате намалената цена со користење само .01 наместо да ја користите 10% .

Како да се пресмета оригиналната цена од 10 проценти попуст во Excel

Вистинската цена на производот можеби ќе треба да се одреди во одредени околности врз основа на одредена намалена цена и попуст %. Ќе погледнеме како да го постигнеме тоа во овој дел.

Оригинална цена = 1/(1-процент на попуст)* Цена со попуст

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете ја ќелијата каде што сакате да ја внесете формулата за да ја одредите оригиналната цена од 10% . Така, ја избираме ќелијата E5 .
 • Второ, внесете ја формулата во ќелијата што штотуку ја избравте.
=1/(1-C5)* D5

 • Трето, притиснете Enter уште еднаш за да го видите резултатот.

 • Понатаму, за да реплицирајте ја формулата низ опсегот, повлечете ја Рачката за пополнување надолу. За Автоматско пополнување опсегот, кликнете двапати на симболот плус ( + ).

 • Конечно , колоната E ја прикажува оригиналната цена за секоја ставка.

Прочитај повеќе: Како да се пресмета Стапка на попуст во Excel (3 брзи методи)

Работи што треба да се запаметат

 • Примената на форматот Проценти на ќелиите ќе ви овозможува да прикажете број во Excel како процент. За ова, едноставно изберете ги саканите ќелии. А потоа, одете на јазичето Дома од лентата. Изберете го копчето Процентен стил ( % ) во групата Број .
 • Можете да ја прилагодитедецимално место по потреба. За тоа, кликнете на Намали децимална или Зголемете ја децималната за заокружување.
 • Excel секогаш ја задржува нумеричката вредност како основна вредност. Затоа, дури и ако сте форматирале број за да прикажете нешто како процент ( 10% ), сè што се случува е форматирање или визуелно значење на вистинската вредност. Excel автоматски прави пресметки на тој децимален фундаментален број ( 0,1 ). За да го решите ова, изберете ја ќелијата и притиснете Ctrl + 1 . Потоа, штиклирајте го Текстуално поле под менито Општо за да ја потврдите основната вредност.

Заклучок

Горенаведените процедури ќе ви помогнат да Пресметате 10 проценти попуст во Excel . Се надевам дека ова ќе ви помогне! Ве молиме известете не во делот за коментари доколку имате какви било прашања, предлози или повратни информации. Или можете да фрлите поглед на другите наши статии во блогот ExcelWIKI.com !

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.