Пополнувањето на блицот не го препознава моделот во Excel (4 причини со поправени)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Да не ја препознава шемата за полнење на блиц во Excel е вообичаено предупредување додека се внесуваат податоци со помош на функцијата Flash Fill на Excel. Општо земено, главната причина поради која функцијата Flash Fill не препознава шаблони е човечката грешка. Во оваа статија, ќе покажеме некои од начините за решавање во случај Flash Fill да не препознава шаблони.

Да речеме, имаме Целосно име содржи Прв , Среден и Преследен Име . И ние ја користиме функцијата Flash Fill за да добиеме различни типови имиња од записите Полно име .

Преземете Excel Работна тетратка

Начини да се реши флеш пополнување што не го препознава моделот.xlsx

Excel Flash Fill

Excel Flash Fill е функција или алатка која ги анализира записите кога корисниците ги внесуваат и ги пополнува податоците откако автоматски ќе препознае шема. Excel нуди функција Flash Fill од верзијата Excel 2013 па натаму.

За да аплицирате Flash Fill , одете на Датум табот > Изберете Flash Fill (од делот Data Tools ).

Исто така постои алтернатива за извршување на Flash Пополнете функција. Лебди до картичката Дома > Изберете Пополнете (од делот Уредување ) > Изберете Flash Fill од опциите.

По изборот на Flash Fill другите ќелии автоматски се пополнуваат со Имиња како Flash Fill ја препознава шемата.

Можеме да примениме Flash Fill само со притискање на CTRL+E во целост. Значи, природата на Flash Fill е тоа што прво ја анализира шемата на внесените податоци, а потоа ги пополнува останатите податоци што се усогласени со шемата. Меѓутоа, во некои случаи со погрешно ракување од страна на корисникот, Пополнување на блиц покажува известување дека не препознава ниту еден запис или записи на шема. Во последните делови, ние демонстрираме начини за решавање на проблемот.

Прочитајте повеќе: Како да го исклучите блицот пополнете во Excel (2 лесни методи)

4 начини да се реши шаблонот што не го препознава полнењето на блиц во Excel

Метод 1: Обезбедување повеќе записи за имитација за да се реши шаблонот што не го препознава полнењето на блицот

Нормално Flash Fill на Excel пополнува податоци одржувајќи шема. Но, ако имаме податоци со случајни обрасци, Flash Fill се наоѓа во тешкотии да ја имитира шемата.

Да претпоставиме дека имаме Полно име записи како што е прикажано на следната слика и сакаме Име и Презиме . За да ја објасниме ситуацијата, внесуваме два типа на влезови. Во записот од типот на единечен влез, само внесуваме Прва и Последно Име за запис. За внесување на двоен тип на влез, внесуваме два записи со Прво и Презиме s.

Следете кој било од начините за примена на функцијата Flash Fill прикажана во ExcelFlash Fill секција за колона со еден тип на влез.

Гледате дека средните имиња исто така се појавуваат во резултантните ќелии. Ова се случува затоа што Пополнување на блиц нема многу внесени записи за да ја имитира шемата. Flash Fill претпоставува дека сакате записите Полно име во колоната Име и Презиме како што е во колоната Полно име .

Сега, применете ја операцијата Flash Fill за типот на двоен влез. Овој пат Flash Fill ги игнорира средните имиња што постојат во колоната Целосно име и ги пополнува податоците со саканите излези.

Прочитајте повеќе: [Решено!] Flash пополнувањето не работи во Excel (5 причини со решенија)

Метод 2: Отстранување на која било скриена празна колона за да го решиме образецот што не го препознава блицот

Сега, сакаме да ја извршиме алатката Пополнување на блиц и обезбедуваме доволно записи за да ја имитираме шемата. Како и да е, Flash Fill прикажува прозорец за грешка кој вели ги погледнал сите податоци до изборот и не видел шаблон во вредноста... .

Што не е во ред со процедурата? Ако се прашуваме, откако ќе ги провериме податоците, ќе видиме празна колона која недостасува или е скриена помеѓу колоните B и D . А скриената празна колона C е причината поради која Flash Fill не може да најде ниту една шема во базата на податоци.

Изберете ги двете колони со Заглавие на бројот на колоната потоа Десен-клик на изборот. Се појавува Контекстното мени (користете SHIFT+F10 ). Од Контекстното мени , изберете ја опцијата Откриј .

Во еден момент се појавува празната скриена колона како што е прикажано на следново слика.

Само напишете што било (т.е., Име ) на колоната (т.е., колона C ) заглавие. После тоа ќе се примени Flash Fill , ќе видите дека сите ќелии се полни со Прво и Презиме Име како што е прикажано на сликата подолу.

Можете да ја избришете скриената колона и потоа да го примените Пополнување на блиц . Кога работите со огромна база на податоци со бројни колони, нормално е да се сокријат 1 или 2 колони за претставување на податоците. Како резултат на тоа, овие скриени празни колони претставуваат проблем при примената на функцијата Flash Fill во збирките на податоци.

Прочитајте повеќе: Како да ги пополните празнините во Excel (4 брзи методи)

Слични читања

  • Поправете: Автоматското пополнување на Excel не работи (7 проблеми)
  • Како да пополните колона во Excel со иста вредност (9 трикови)
  • [Поправено!] Формулата за автоматско пополнување не работи во табелата на Excel (3 решенија)
  • Како да се примени кратенка за автоматско пополнување во Excel (7 методи)
  • [Поправи] Серијата за полнење на Excel не работи (8 причини со решенија)

Метод 3: Во случај на постоечки записи во редови

Заподобро претставување, ние демонстрираме методи со неколку записи. Меѓутоа, во реалноста, бројот на записи е голем број и нормално е да се занемарат некои од нив додека се применуваат функциите.

Да претпоставиме дека сакаме да примениме Flash Fill во нашата Полно име на податоци . Но, постои постоечки запис што го превидивме како што е прикажано на сликата подолу. Во реалноста, ќе има 100 с редови, а можеби 1 или 2 ќе бидат присутни во колоната пред Пополнување на блиц апликација.

Заборавајќи ги постоечките записи, извршуваме Flash Fill и наоѓаме неважни резултати како што е прикажано на сликата подолу.

Сакаме Име и во колоната Име . Но, бидејќи имаше постоечко Средно име (т.е., Томас ) присутно пред нашата апликација Flash Fill , Excel враќа соединување од First и Средно име и. И резултатите се погрешни до суштината.

За да може Flash Fill да работи правилно, исчистете ги сите содржини во ќелијата освен 1st еден. Одете во картичката Дома > Изберете Исчисти (од делот Уредување ) > Изберете Исчисти содржина .

Командата Исчисти содржина ги отстранува сите записи и води до сценарио слично на сликата подолу.

Применете го Flash Fill на еден од начинитеприкажано во делот Excel Flash Fill . Ги добивате сите Имиња на начин прикажан на сликата подолу.

Не мора да аплицирате Flash Fill само за Прво , Проследено или Средно име . Можете да го користите за да пополните секаков вид податоци кои имаат шема во неговите записи.

Прочитајте повеќе: Како да ги повторувате редовите одреден број пати во Excel

Метод 4: Овозможување на опцијата за автоматско полнење на блиц

Понекогаш, опцијата Автоматско пополнување блиц се отштикува и Пополнување блиц не функционира или се однесува правилно. За да ја овозможите опцијата Автоматско пополнување блиц , следете ги долунаведените секвенци.

Одете на лентата Датотека .

Во Датотека опциите на лентата, изберете Опции (во левата страна на прозорецот) > Изберете Напредно (од прозорецот Excel Options ) > Проверете ја опцијата Автоматско пополнување блиц > Кликнете на OK .

Сега, откако ќе се вратите во базата на податоци, примени Flash Fill . Ќе го добиете посакуваниот резултат каков што треба да биде.

Прочитајте повеќе: Апликации на Excel Fill Series

Заклучок

Во овој напис, ќе разговараме за функцијата Flash Fill на Excel и начините за решавање на Flash Fill што не го препознава проблем со моделот. Обезбедување недоволни записи, задржување на скриени празни колони (ако имабило кој), и сите постоечки записи се главната причина за проблемот Пополнување на блиц . Се надеваме дека имате луцидна идеја за тоа што не треба да правите или имате за време на апликацијата Flash Fill во вашата база на податоци откако ќе ја поминете оваа статија. Коментирајте, ако имате дополнителни прашања или имате нешто да додадете.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.