Како да се пресмета YTM на обврзница во Excel (4 соодветни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Секоја компанија треба да купува или продава обврзници за нејзините финансиски активности. За овие активности, секоја компанија треба да пресметува принос до достасување (YTM) на обврзниците . Сепак, овој YTM може лесно да се пресмета во Excel. Во оваа статија, ќе ви покажам како да го пресметате YTM на Бонд во Excel со 4 практични начини со потребните чекори и илустрации. Се надевам дека статијата ќе ви биде интересна.

Преземете ја работната книга за вежбање

Ве молиме преземете ја работната книга за да вежбате сами

YTM во Excel.xlsx

4 соодветни начини за пресметување на YTM на обврзницата во Excel

Овде ќе разгледам база на податоци од Информации за обврзници на ABC трговци. Можете да видите дека базата на податоци има 2 ​​колони и 6 редови . Сите потребни информации се дадени во базата на податоци. Треба да ги пресметаме само Приносите до зрелоста. Значи, без натамошно одложување, да скокнеме во проблемот и да го решиме.

1. Пресметување YTM на обврзница со користење на функцијата RATE

Ова е првиот метод за да се добие YTM на обврзницата. Тука ќе ја користам функцијата RATE . Ова е многу лесен и едноставен процес. Функцијата RATE ќе се врати YTM откако ќе ги земеме сите аргументи од сетот и ќе ги помножиме со парната вредност на обврзницата . Ајде да ги следиме чекорите дадени подолу за овој метод. Ќе ви помогнат и потребните илустрацииза да ја разберете целата процедура.

Чекори:

 • Прво, одберете ја C9 ќелијата.
 • Потоа, запишете ја следнава функција во лентата со формули.
=RATE(C8,C7,-C6,C4)*C5

 • Потоа, притиснете Enter
 • Следствено, резултатот ќе го најдете на сликата дадена подолу.

Прочитај повеќе: Како да се пресмета цената на обврзницата во Excel (4 едноставни начини)

2. Користете Директна формула за пресметување на YTM на обврзницата во Excel

Ова е вториот метод од овој напис. Овде ќе користам природна формула за да пресметам YTM на Bond во Excel . Знаеме дека постои формула за Пресметување YTM. Формулата е дадена подолу.

YTM=(C+(FV-PV)/n)/(FV+PV/ 2)

Тука,

C= Годишен износ на купонот

FV= номинална вредност

PV= Сегашна вредност

n= Години до доспевање

За овој метод, ќе разгледам нова база на податоци дадена подолу, Ајде да следиме чекорите на овој метод за да се добие YTM на обврзницата во Excel.

Чекори:

 • Изберете ја прво ќелијата C8 .
 • Потоа, запишете ја следната формула во таа ќелија .
=(C6+((C4-C5)/C7))/(C4+C5/2)

 • Оттука, притиснете Enter
 • Како резултат на тоа, ќе ги најдете Приносите до достасување за сетот.

Прочитајте повеќе: Како да се пресмета номиналната вредност на aОбврзница во Excel (3 лесни начини)

Слични читања

 • Како да се пресмета цената на полугодишна купонска обврзница во Excel ( 2 начини)
 • Пресметај чиста цена на обврзница во Excel (3 лесни начини)
 • Калкулатор за цена на обврзници со нула купони Excel (5 соодветни примери )
 • Како да се пресметаат плаќањата на обврзниците во Excel (2 лесни методи)

3. Пресметување YTM на обврзницата во Excel со примена на функцијата YIELD

Ова е уште еден лесен начин да се пресмета YTM на обврзницата во Excel . Овде, ќе разгледам нова база на податоци за овој метод споменат на следната слика. Сепак, ќе ја применам Функцијата YIELD во овој метод. Покрај тоа, функцијата YIELD ги зема сите вредности од сетот како аргументи и ја враќа вредноста на YTM во саканата ќелија. Ајде да го следиме методот чекор по чекор.

Чекори:

 • Прво, одберете C11 .
 • Следно, копирајте ја следнава формула во избраната ќелија.
=YIELD(C6,C7,C5,C10,C4,C8)

 • Потоа, кликнете на клучот Enter .
 • Како последица на тоа, ќе го најдете резултатот на следната слика.

Прочитајте повеќе: Пресметајте ја цената на обврзницата од приносот во Excel (3 лесни начини)

4. Искористете ја функцијата IRR за пресметување на YTM на обврзницата

Ајде да разгледаме друга база на податоци за овој метод. Базата на податоци е прикажана воследната слика. Ќе ја користам функцијата IRR за да ја добијам YTM вредноста на обврзницата. IRR функцијата ја враќа внатрешната стапка на поврат со земање на вредности од сетот како аргументи. Потоа, YTM ќе се најде по множење на бројот на купони годишно со вредноста IRR . Следете ги инструкциите чекор по чекор споменати подолу.

Чекори:

 • Изберете на C10 прво ќелија.
 • Потоа копирајте ја следнава формула во C10
=IRR(C5:C9)

 • Притиснете Enter .
 • Следствено, ќе најдете IRR за одреден период.

 • Потоа, Изберете ја ќелијата C12 .
 • Оттука, копирајте ја следнава формула во C12 ќелија:
=C10*C11

 • Потоа, притиснете клучот Enter .
 • Конечно, ќе го добиете резултатот како на сликата дадена подолу.

Прочитај повеќе: Како да се пресмета цената на обврзницата со негативен принос во Excel (2 лесни начини)

Работи што треба да се запомнат

 • Користев различни збирки на податоци за различни методи. Треба да имате на ум дека една база на податоци ќе биде во ред за вежбање ако сетот ги има сите информации.

Заклучок

Во оваа статија, се обидов да објаснам како да се пресмета YTM на обврзница во Excel . Се надевам дека научивте нешто ново од оваа статија. Сега, проширете ја вашата вештинаследејќи ги чекорите на овие методи. Покрај тоа, ќе најдете такви интересни блогови на нашата веб-страница Exceldemy.com . Оттука, се надевам дека уживавте во целото упатство. Ако имате какви било прашања, слободно прашајте ме во делот за коментари. Не заборавајте да ни дадете повратни информации.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.