Формула на Excel за копирање на вредноста на ќелијата во друга ќелија

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Содржина

Копирањето може да биде монотона фаза додека се користи Excel . Користењето формули може да донесе малку живот на оваа задача за копирање. Агендата за денешниот туторијал е како да се користи формулата на Excel за копирање на вредноста на ќелијата во друга ќелија на 5 соодветни начини. Можете да ги користите формулите во која било верзија на Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Добредојдени сте да ја преземете работната книга од врската подолу.

Копирај ја вредноста на ќелијата во друга ќелија.xlsm

5 соодветни начини на користење на формулата на Excel за копирање на вредноста на ќелијата во друга ќелија

Да земеме примерок на база на податоци за дискусија. Во оваа база на податоци, има Имиња , Презимиња и Години на 5 лица.

Сега користејќи Excel формули, ќе ја копираме вредноста на ќелијата од оваа база на податоци во друга ќелија.

1. Копирај ја вредноста на ќелијата во друга ќелија користејќи ја референцата на ќелијата во Excel

Ќе видиме копирање на елементите на ќелиите користејќи Референца на ќелии . Сè што треба да направите е да отидете во ќелијата што сакате да ја вметнете вредноста на копијата. И напишете ја Референцата на ќелијата на ќелијата што сакате да ја копирате по знакот Еднакво ( = ). Ајде да го провериме процесот подолу.

 • Прво, изберете ќелија F5 и напишете ја оваа формула за да ја извлечете вредноста на ќелијата B5 .
=B5

 • Притиснете Enter .

 • Следно, примени го истиот процес во ќелијата G5 со оваформула.
=C5

 • Слично, копирајте ја вредноста на ќелијата D5 до ќелија H5 со оваа формула.
=D5

 • На крајот, изберете го опсегот на ќелии F5:H5 и користете ја алатката Автоматско пополнување за да ги копирате останатите вредности од сетот на податоци одеднаш.

2. Комбинирајте ги функциите VALUE-CONCATENATE за да ја копирате вредноста на ќелијата во друга

Можете да копирате вредност на ќелијата со комбинирање на CONCATENATE и VALUE функциите исто така. За ова, поминете низ чекорите подолу.

 • Прво, вметнете ја оваа формула во ќелија F5 .
=IFERROR(VALUE(B5),CONCATENATE(B5))

 • Притиснете Enter .

Во оваа формула, CONCATENATE Функцијата се користи за додавање низи од ќелија B5 . тогаш ја користевме функцијата VALUE за да извлечеме нумерички вредности доколку ги има. И на крај, користете функцијата IFERROR за да избегнете каква било грешка во пресметката.

 • Сега, применете слична процедура во ќелијата G5 .
=IFERROR(VALUE(C5),CONCATENATE(C5))

 • Слично, користете ја оваа формула во ќелија H5 > :H10 и ќе го добиете следниот излез.

Забелешка:Не можете да го користите CONCATENATEили VALUEфункционира поединечно за овој процес. Затоа што се извлекува текстуална низа идругиот извлекува броеви. Ова е причината зошто треба да ги комбинирате за да добиете здраво решение за секаков вид вредност.

3. Копирање на вредноста на ќелијата со функцијата Excel VLOOKUP

Можете и да ја копирате вредноста на ќелијата користејќи функцијата VLOOKUP . Ајде да видиме како функционира.

 • Прво, вметнете ја оваа формула за да ја извлечете вредноста на ќелијата од B5 во ќелијата F5 . Исто така, притиснете Enter .
=VLOOKUP(B5,B5,1,FALSE)

 • Потоа, напишете ја истата формула за првиот ред од колоната Презиме , менувајќи ги вредностите Референци за ќелии .
=VLOOKUP(C5,C5,1,FALSE)

 • Слично, примени ја оваа формула во ќелија H5 .
=VLOOKUP(D5,D5,1,FALSE)

Тука, функцијата VLOOKUPсе користи за поставување на колоната од опсегот да ја бара вредноста, бидејќи нашата вредност ќе биде на почетокот на нашиот опсег што го користиме 1. Потоа, за точно совпаѓање, напишавме FALSEили 0.

 • На крајот, направете го истото за останатите ќелии за да го добиете овој конечен излез.

4. Копирај ја вредноста на ќелијата со функцијата HLOOKUP во друга ќелија во Excel

Слично на функцијата VLOOKUP , вие може да ја изврши задачата користејќи ја и функцијата HLOOKUP .

 • Прво, напишете ја оваа формула во ќелија F5 .
=HLOOKUP(B5,B5,1,FALSE)

 • Следно, притиснете Enter .

 • Потоа, примени ја истата формула за останатите ќелии што ја менуваат ќелијатареференца.
 • Конечно, успешно ќе ги копирате вредностите на ќелијата во друга ќелија.

Во оваа формула, HLOOKUP Функцијата се користи за поставување на колоната од опсегот да ја бара вредноста, бидејќи нашата вредност ќе биде на почетокот на нашиот опсег што го користиме 1 . За точно совпаѓање, напишавме FALSE .

5. Формула на Excel со функции INDEX-MATCH за копирање на вредноста на ќелијата

Можете да ја користите комбинацијата на функциите INDEX-MATCH за да се добие вредноста од одредена ќелија. Едноставно следете ги чекорите подолу.

 • Прво, вметнете ја оваа формула во ќелијата F5 за да ја копирате вредноста на ќелијата B5 .
=INDEX(B5,MATCH(B5,B5,0))

 • Потоа, притиснете Enter .

 • Следува, примени го истото во ќелија G5 .
=INDEX(C5,MATCH(C5,C5,0))

 • На крај, напишете слична формула во ќелија H5 менувајќи ја референцата на ќелијата во D5 .
=INDEX(D5,MATCH(D5,D5,0))

Во оваа формула, функциите INDEX-MATCHработат како динамична низа за да се бара одредената вредност и хоризонтално и вертикално. Заедно со него, напишете 0за точно совпаѓање.

 • Конечно, изберете опсег на ќелии F5:H5 и користете го Автоматско пополнување алатка за да го добиете овој конечен излез.

Конвенционални методи за копирање на вредноста на ќелијата во друга ќелија во Excel

Microsoft Excel исто така помага да се копираат вредностите на ќелиите во друга сонеговите конвенционални методи. Овие методи се применливи за која било верзија на Excel.

1. Изберете Copy & Опции за залепување

Овој прв метод ќе ве води со користење на опциите за копирање и залепување во ексел лентата.

 • Прво, изберете ќелија B4 .
 • Следно, во делот Табла со исечоци од табулаторот Дома , кликнете на Копирај.

 • Сега, изберете ја дестинацијата ќелија F4 .
 • Потоа, повторно во делот Табла со исечоци , ќе најдете опција наречена Вметни .
 • Тука, кликнете на иконата Залепи од списокот со опции.

 • Тоа е тоа, конечно ќе ја добиете ископираната вредност.

 • Покрај ова, можете да ја добиете командата Copy со со десен клик на изворната ќелија.

 • Следно, кликнете со десното копче на одредишната ќелија и потоа ќе ја најдете Вметни команда.

 • Можете да пробате која било од опциите за копирање и залепување.

2. Копирај и засилува ; Залепете помеѓу две ќелии

Можете да копирате-залепите вредност во две постоечки вредности. Ајде да го истражиме примерот.

 • Прво, ги копиравме и залепивме Име и Возраст на две соседни ќелии.
 • Потоа, изберете и копирајте ја ќелијата со наслов Презиме .
 • Потоа, ставете го курсорот десно од повеќето од двете соседни ќелии и потоа кликнете со десното копче на глувчето.
 • Тука, кликнетена Вметни копирани ќелии .

 • Следно, ќе се отвори полето за дијалог Вметни.
 • Во ова поле , изберете Префрли ги ќелиите надесно и кликнете OK .

 • Конечно, вредноста ќе се копира помеѓу две ќелии.

3. Примени кратенки на тастатура

Можете да копирате и залепите и користејќи кратенки на тастатурата. За да ја извршите задачата, едноставно поминете низ овој процес.

 • Прво, изберете го опсегот на клетки B5:D5 .
 • Потоа, притиснете Ctrl + C на вашата тастатура за да ја копирате ќелијата.

 • Потоа, едноставно одете до одредишната ќелија и притиснете Ctrl + V за да ги добиете копираните вредности.

Excel VBA за да ја копира вредноста во друга ќелија

Можеме да ја копираме ќелијата користејќи го VBA код. VBA значи Visual Basic за апликации . Тоа е програмски јазик за Excel. Ајде да ги провериме методите за примена на VBA кодот и за една ќелија и за опсег на ќелии.

1. Копирај единечна ќелија

Дозволете ни да копираме една единствена ќелија прво со VBA код. За да го направите ова, следете ја инструкцијата подолу.

 • На почетокот, изберете ќелија B4 како што сакаме да ја копираме.

 • Потоа, во табулаторот Developer , изберете ја опцијата Visual Basic во групата Code .

 • Следно, под Вметни опцијата, изберете Модул .

 • Сега, напишете го кодотовде.
4341

Овој код ќе ја избере ќелијата и ќе ја залепи со разлика од 4 колони бидејќи ја поставивме Офсетна вредност 0 и 4 . 0 означува дека нема промена на редот, а 4 означува промена на 4 колони. Можете да ја зголемите или намалите вредноста како што претпочитате.

 • Потоа, кликнете на иконата Run Sub или притиснете F5 на вашата тастатура.

 • Конечно, ја копираше ќелијата и ја залепи со разлика од 4 ќелии>
Забелешка:Само за копирање на вредноста (не форматирање) можете да го примените овој код.
6029

2. Копирај опсег на ќелии

Слично на копијата од една ќелија, можеш да копираш и опсег на ќелии користејќи VBA. Ако сакате да копирате опсег на ќелии, тогаш кодот ќе биде како што следува:

7988

Конечно, ќе најдете нешто слично на сликата подолу.

Дополнителни совети

Ако сакате да копирате ќелија од друг лист, се што треба да направите е да го вметнете името на листот пред референцата на ќелијата. На пример, сакавме да ја добиеме вредноста што припаѓа на ќелијата B4 од листот INDEX-MATCH . затоа, формулата го дава ова решение.

Забелешка:Кога го именувате вашиот лист со повеќе зборови, треба да го споменете името во Апостроф( '' )  но за име на еден збор, овој интерпункциски знак не епотребно.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.