Формула за симболи на Excel (13 кул совети)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Во овој напис, ќе видите неколку формулари за Excel симболи со мамење. Оваа статија ќе биде корисна за учење за процесот на вметнување формули во Excel. Најпрво, ќе разговараме за некои основни аритметички операции на математичките оператори. Ова може да биде корисно бидејќи повеќето од нас не знаат каков е редоследот на операциите во Excel.

Ќе се дискутираат деловите на Формулите и исто така ќе се запознаете со референцата и опсегот на различни ќелии во Excel.

Редоследот и предноста на операторите во Excel

Excel користи многу симболи за математички операции . Овие математички операции следат одредено првенство. Во зависност од предноста, се оценува редоследот на пресметката. На сликата подолу се дадени некои оператори заедно со предност.

Погледнете ја табелата подолу за подобро разбирање на математичките операции заедно со резултатите и операторите.

Ајде да работиме на пример за да го провериме редоследот на математичките операции. Во ќелијата J15 напишавме =E7:F8 F8:G9*50%/53. Овде опсегот E7: F8 го избира синиот регион и F8: G9 го избира црвениот регион. Има празно место што го користевме помеѓу двата опсези, според табелата овој оператор Space се користи за пресекот. Значи, по примената на пресекот помеѓу двата опсези ќе добиеме106.

По Опсег и Пресек , операцијата е завршена формулата ќе го пресмета Процентот. Процентот од 50 е 0,5. После тоа ќе се извршат операциите Множење и Поделба и на крајот од пресметката ќе го добиеме резултатот 1.

Погледнете ги сликите подолу каде што ќе добиете повеќе примери со процесот на пресметување.

Кликнете за да ја видите сликата во поголем приказ

Забелешка:За да ја добиете целата идеја за редоследот и предноста на математичкиот оператор, преземете ја работната датотека.

Прочитајте повеќе: Како да вметнете поголем или еднаков симбол во Excel (5 Брзи методи)

Основни формули на Excel

Формулата се користи за да се обезбеди изразот/вредноста на ќелијата. Формулите се напишани со знак за еднакво во ќелија. Во Excel, можете да го користите аритметичкиот знак или вградените функции за да ја оцените вредноста на ќелијата. Функциите на Excel се вградени формули кои се користат за специфични цели. Секогаш кога функциите се користат како формули, постојат аргументи кои се вгнездени помеѓу заградите на функциите.

Рачно внесување аритметички симболи како формули

Како што разговаравме пред аритметичките знаци може да се користат како формули во Excel. Ајде да погледнеме во пример каде што ќе помножиме два броја. Овде ќе користиме знак „*“ за множењедвата броја. Броевите се наоѓаат во ќелијата А1 и во ќелијата А2. За извршување на ова множење тип =A1*A2 во ќелијата A3.

Откако ќе ја напишете формулата притиснете на Enter и ќе го добиете резултатот подолу.

Прочитајте повеќе: Како да напишете минус најавување во Excel без формула (6 едноставни методи)

рачно внесување функции како формули

Без функциите на Excel, не можете да ја замислите кората од Excel. Некако е невозможно да се работи без функции во Excel. Има околу 400+ функции кои се поставени како вградени во Excel. Со надградбата на верзијата на софтверот на Excel, расте и бројот на функции. За да напишете функции како формули прво треба да го доделите знакот за еднакво (=) пред функцијата во ќелија. Влезовите на функциите се познати како аргументи кои се сместени помеѓу заградите на функциите. Овде ќе работиме на едноставна пресметка СУМ за да разберете како да ги напишете функциите како формули во Excel.

На горната слика, пресметуваме збир на некои броеви. Функцијата што се користи за оваа пресметка е SUM. Помеѓу функцијата SUM го дадовме опсегот на броевите чиј збир сакаме да го знаеме. Овој опсег помеѓу заградите е познат како аргумент. Тоа не е ништо друго туку внесување на функција. Откако ќе ја напишете формулата, притиснете Enter за да добиетерезултатот подолу.

Прочитајте повеќе: Како да ставите плус најавување во Excel без формула (3 лесни методи)

Користење на опцијата за копче Вметни функција

Можете да ја користите командата на копчето за вметнување на Excel за да пишувате формули во ќелија. На овој начин, можете да добиете идеја за функциите и аргументите што ги користите. Да речеме дека сакаме да ја извршиме истата пресметка. Наместо да ја напишете целата формула, кликнете на ќелијата во која сакате да биде сместена вашата формула, а потоа кликнете на опцијата Вметни функција под табулаторот Формули . Во полето за дијалог Вметни функција изберете Математика & засилувач; Trig и под паѓачкото мени Select a function изберете SUM и притиснете OK.

Откако ќе изберете SUM опција, ќе видите дека ќе бара да се внесат аргументи. Изберете го опсегот во полето за дијалог за аргументи на функции.

Ако сакате да користите други формули, можете едноставно да ја изберете опцијата Вметни функција под јазичето Формули и во Вметни функција полето за дијалог изберете ја категоријата што сакате да ја користите. Овде ќе користиме друга функција која е функцијата UPPER .

Изберете клетка каде што сакате да ја примените формулата за турнеја. Овде, во овој случај, избираме A5. Во полето за дијалог Вметни функција изберете Текст и под паѓачкото мени Изберете функција изберете ГОРЕ и притиснете OK .

Вополето за дијалог Функција Аргументи напишете A3 покрај опцијата Текст и притиснете OK .

Ќе го видите резултатот подолу после тоа.

Прочитај повеќе: Како да се најавите во Excel без формула (5 начини)

Слични читања

  • Како да додадете симбол на валута во Excel (6 начини)
  • Вметнете симбол на рупија во Excel ( 7 брзи методи)
  • Како да вметнете ознака за штиклирање во Excel (7 корисни начини)
  • Впишете го симболот Делта во Excel (8 ефективни начини)
  • Како да напишете симбол за дијаметар во Excel (4 брзи методи)

Стеснување на опцијата за пребарување користејќи ја библиотеката за функции

Можете да ја користите библиотеката на функции за да ги користите соодветните функции како формули. Под табулаторот Формули, ќе ја видите Функцијата библиотека каде што можете да изберете различни категории како Текст, Финансиски, Датум и засилувач; Време, итн.

Користење на опцијата за автоматско собирање

Опцијата Автоматско собирање во библиотеката на функции ви овозможува да вршите едноставни пресметки како сума, просек, броење, макс, мин итн. автоматски за цела колона и ред. Веднаш по крајот на колоната изберете ја функцијата што сакате да ја користите опцијата AutoSum . Ќе видите дека автоматски го избира опсегот.

Копирање и залепување формула

Можете лесно да копирате формула и да ја залепите во различни ќелии кога и да сакате нив. Тоа еподобро е да ја користите специјалната опција за паста додека ставате формула. За да го направите тоа, само копирајте ја формулираната ќелија и залепете ја каде што сакате. Во нашиот случај, сакаме да ја копираме истата формула во друга колона. Прво копирајте ја формулата.

Сега користете ја опцијата за залепување каде што сакате да ја залепите формулата. Има многу опции за паста. Можете да ја користите нормалната опција за залепување, формула и форматирање за да ја копирате формулата.

По залепувањето на формулата, ќе видите дека копираната формула автоматски открива што да прави. Како на крајот од колоната Б, сакавте формулата да ја сумира вкупната колона Б. Тоа автоматски го прави тоа. Тоа е магијата на залепување формула.

Повлекување на рачката за полнење

Поголемиот дел од времето кога користите формула во Excel, ја користите за целиот ред/колона. Повлекувањето на опцијата за рачка за пополнување ви овозможува да ја копирате оваа формула за целиот ред и колона. За да го направите тоа, изберете ја формулираната ќелија што сакате да ја повлечете. Да речеме дека ја пресметуваме областа каде висината и ширината се дадени во ќелиите A2 и B2. Формулата за пресметување на Плоштината е =A2*B2. Сега ставете ја оваа формула во ќелијата C2 и притиснете enter. Ако повторно ја изберете оваа ќелија C2, ќе видите зелено поле што ја опкружува, ова поле е познато како рачка за полнење. Сега повлечете го ова поле со рачка за пополнување надолу за да ја залепите формулата за целата колона.

Посо влечење на рачката за пополнување, ќе го видите резултатот подолу.

Прочитајте повеќе: Како да додадете симбол пред број во Excel (3 начини)

Двоен клик на рачката за полнење

Наместо да ја влечете рачката за полнење, можете да кликнете двапати на опцијата за рачка за полнење за да го направите истото. Excel автоматски ќе ја открие последната ќелија што сакате да ја копира вашата формула и ќе престане да ја копира формулата откако ќе добие ќелија со вредност/текст во колона/ред.

Користејќи ја Опција за пополнување од почетната картичка

Можете да ја користите опцијата Пополнете од картичката за да ја копирате одредената формула или во ред или колона. Под табулаторот Home, изберете ја опцијата Пополнете во полето Уредување . Ќе видите многу опции. За да го користите, треба да ги изберете ќелиите заедно со формулираната ќелија и да ја изберете насоката откако ќе кликнете на опцијата Пополнете од врвот. Во нашиот случај, ние сме заинтересирани да ја користиме формулата за колона, па ја избираме насоката надолу.

Уредување формула

Да претпоставиме дека сте направиле грешка додека ја пишувате вашата формула. Не треба повторно да ја пишувате формулата. Само преминете во формулираната ќелија каде што сте ја сместиле формулата и употребете backspace, избришете или вметнете нови работи за да ја уредите.

Ајде да погледнеме во примерот подолу каде што требаше да го пресметаме истото од опсегот A1: B5 . Мистично го дадовме опсегот A1: A5.

Сега, за да го уредиме, преминете наформулираната ќелија и кликнете двапати на неа за да ја уредите формулата. Наместо A5, запишете B5 и притиснете го копчето Enter за да го добиете резултатот.

Можете да ја користите и лентата со формула за уредување на вашите формули.

Референцирање на ќелии во Excel

Можете да го користите знакот „$“ за да упатувате ќелии, редови и колони во Excel. Табелата подолу покажува кои се значењата додека се користи „$“ со редови и колони.

Симбол Значење
=B1 Релативна референца на ќелијата B1
=$B1 Колона апсолутно, Релативен ред
=B$1 Ред апсолутен. Релативна колона
=$B$1 Апсолутна референца на ќелијата B1

Прочитај повеќе: Како да ја вметнете формулата за најавување долари во Excel (3 практични методи)

Опсегирање ќелии во Excel

За да креирате опсег во формула, можете или да напишете рачно спуштете го опсегот или изберете ги ќелиите што ќе се земат како опсег. Да претпоставиме дека во формулата сакате да го знаете просекот на некои броеви лоцирани во колона од работниот лист на Excel. Броевите се наоѓаат од А1 до А8. Можете да ја користите формулата =AVERAGE(A1: A8) за оваа пресметка. Еве A1: A8 е опсегот во кој ќе ја примените вашата формула. Можете да го напишете рачно во лентата со формули или можете да ги изберете ќелиите со нивно избирање заедно. Погледнете ја сликата подолу за да се разберетеидеја.

Преземете ја работната датотека

Нарачајте & засилувач; Предност на операторите-Excel

Заклучок

Познавањето на процесот на вметнување формули во Excel е важно. Можете рачно да вметнете формула за секоја ќелија, но додека работите на голем број колони и редови, треба да ги знаете триковите за вметнување формула во широк опсег на редови и колони.

Се надевам дека ќе ви се допадне овој напис. Среќен успех.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.