Како да поврзете две колони и да вратите трета во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Понекогаш додека работите со повеќе колони, честопати треба да совпаѓате со вашите две колони за да ја вратите третата вредност . Во оваа статија, ќе видиме како да поклопиме две колони во Excel и да вратиме трета.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга и вежбајте додека ја разгледувате оваа статија .

Склопи две колони и враќа трета.xlsx

3 лесни методи за усогласување две колони и враќање на трета во Excel

Овде ќе споредиме две колони каде што постојат некои исти вредности. Ако двете вредности се поклопат, тогаш ќе се вратат вредностите на третата колона каде што вредностите ќе бидат соодветните резултати од првата колона .

Ајде да погледнеме во табелата подолу каде што имаме идентификатори на производи заедно со нивните соодветни цени. Создаваме уште една колона со наслов ИД на производ-2 . Овде ќе ги споредиме колоните Идентификатор на производ и Идентификација на производ-2 за да ја вратиме вредноста од колоната Цена во Цена-2 колона.

1. Употреба на функцијата VLOOKUP за усогласување на две колони и враќање на трета во Excel

Во првиот метод, ќе ви го покажам употреба на функцијата VLOOKUP . Ајде да го направиме тоа чекор по чекор.

Чекори:

 • Одете на F5 и запишете ја следната формула
=VLOOKUP(E5,$B$5:$C$15,2,FALSE)

Објаснување на формулата:

 • Овде, вредноста за пребарување е E5 .
 • низата е B5:C15 .
 • Бројот на индексот на колоната е 2 . Така, Excel ќе ја врати соодветната цена за E5 . (бидејќи цената е во втората колона од низата)
 • Потоа, притиснете ENTER за да го добиете излезот.

 • Потоа, користете ја Рачка за пополнување до Автоматско пополнување до F9 .

Прочитајте повеќе: Како да споредите две колони во Excel за Match (8 начини)

2. Комбинација на INDEX- MATCH функции за усогласување на две колони и враќање на трета во Excel

Следниот метод е важен. Овде, ќе користам комбинација од ИНДЕКС и Функциите НА СПОРЕДУВАЊЕ . Ајде да ги видиме чекорите.

Чекори:

 • Одете на F5 и запишете ја следната формула
=INDEX($C$5:$C$15,MATCH(E5,$B$5:$B$15))

Распределување на формулата:

 • MATCH(E5,$B$5:$B$15) Excel ќе ја врати релативната позиција 1002 во низата B5:B15 .
  • Излез: {2}
 • INDEX($C$5:$C$15,MATCH(E5,$B$5: $B$15)) → Ова станува
 • INDEX($C$5:$C$15,2)
  • Излез: {1029}
 • Сега, притиснете ENTER за да го добиете излезот.

 • Конечно, користете ја Рачката за пополнување до Автоматско пополнување до F9 .

Прочитајте повеќе: Како да броите совпаѓања во две колони во Excel (5 ЛесниНачини)

Слични читања

 • Ексел спореди две листи и врати разлики (4 начини)
 • Како да се совпаднат повеќе колони во Excel (најлесни 5 начини)
 • Excel макро за споредување две колони (4 лесни начини)
 • Споредете три колони во Excel и вратете вредност (4 начини)

3. Комбинација на функции IF, INDEX и MATCH за да се совпаднат две колони и да се врати трета во Excel

Сега, ќе покажам друг метод. За овој метод, малку ја сменив базата на податоци.

Овој пат ќе ги совпаднам и ИД на производ и Категоријата и добијте ја цената . Тука ќе функционира комбинацијата од IF , INDEX, и MATCH .

Чекори:

 • Одете во G7 и запишете ја следната формула
=INDEX(D5:D15,MATCH(G5,IF(C5:C15=G6,B5:B15),0))

Разложување на формулата:

 • C5:C15=G6 → Ова е логичен тест за АКО Условот е состојба на низа.
  • Излез: TRUE е за Категорија C , а FALSE е за други категории. {НЕТОЧНО; НЕТОЧНО; ТОЧНО; ТОЧНО; НЕТОЧНО; НЕТОЧНО; ТОЧНО; НЕТОЧНО; НЕТОЧНО; НЕТОЧНО; НЕТОЧНО
 • B5:B15 → Ова е вредноста ако тестот е ТОЧЕН .
 • MATCH(G5,IF(C5:C15=G6,B5:B15),0)) G5 е вредноста за пребарување и низата за пребарување е IF(C5:C15=G6,B5:B15) , што значи дека Excel ќе бара PID-1001 од {FALSE;FALSE;”PID-1005″;”PID-1001″;FALSE;FALSE;”PID-1009″;FALSE;FALSE;FALSE;FALSE и ќе ја добиете релативната позиција.
  • Излез: {4}
 • INDEX(D5:D15,MATCH(G5,IF(C5:C15=G6, B5:B15),0)) → Ова станува
 • INDEX(D5:D15,4)
  • Излез: {2186}
 • Потоа, притиснете CTRL+SHIFT+ENTER за да го добиете излезот. Ова е затоа што тоа е формула за низа. Ќе видите пар втори загради како се појавуваат во формулата која ја содржи формулата во неа.

Прочитај повеќе: Соклопете две колони и излезете трета во Excel (3 брзи методи)

Работи што треба да се запаметат

 • апсолутната референца е за заклучување опсег.
 • CTRL+SHIFT+ENTER е за формули на низи.

Заклучок

Споредба помеѓу колоните за наоѓање совпаѓања и резултира со вредност од друга колона е вообичаена практика во Excel . Познавањето на решенијата за ваков проблем во многу случаи ви ја олеснува работата. Се надевам дека ќе ви се допадне оваа статија. Останете во тек за повеќе вредни статии.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.