Како да конвертирате метри во милји во Excel (3 едноставни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Конвертирањето една димензија во друга димензија се чини дека е тешка задача поголемиот дел од времето. Треба да конвертираме инчи во mm , mm во стапки, kg во фунта итн. Знаејќи како да конвертираме метри во милји во Excel, можеме многу лесно да ги конвертираме сите вредности во метри во милји во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Конвертирање метри во Miles.xlsm

3 методи за конвертирање метри во Miles во Excel

Можеме многу лесно да конвертираме различни димензии во други димензии користејќи Excel. За да покажеме како да конвертирате метри во милји во Excel, направивме база на податоци за Растојание (во метри) на Главната табла за дистрибуција (MDB) од трафостаницата на фармацевтската компанија врз основа на дадениот Број на MDB . Податокот е вака.

Сега ќе разговараме за корисни методи за претворање на метри во милји во Excel.

1. Примена на функцијата CONVERT за конвертирање метри во милји во Excel

Примената на функцијата CONVERT е најчестиот метод за претворање на димензија во друга димензија. За да конвертираме метри во милји, треба да ги следиме чекорите подолу.

Прво, треба да ја избереме ќелијата каде што треба да се конвертираме од метри во милји. Овде, на сликата подолу, ја избравме ќелијата D6 која е во редот MDB-1 . Потоа за да ги претвориме метрите во милји, треба да го примениме следновоформула.

=CONVERT(C6,”m”,”mi”)

Тука, ќелијата C6 се однесува на Растојание на MDB 1 од трафостаницата во метри, „ m ( од_единица аргумент) се однесува на метри и ми“ ( во_единица аргумент) се однесува на милји што е конвертираната димензија од метри.

Потоа можеме да ја претвориме секоја ќелија со мерачи на димензии во милји со користење на Рачка за пополнување . Треба да ја повлечеме референтната ќелија D6 со држење на курсорот на долниот десен агол на ќелијата вака.

Ќе ги даде конвертираните димензии вака.

Прочитајте повеќе: Како да конвертирате стапала во метри во Excel (4 едноставни методи)

Слични читања

 • Конвертирање CM во инчи во Excel (2 едноставни методи)
 • Како да се конвертира CM во стапала и инчи во Excel (3 ефективни начини )
 • Конвертирај кубни стапки во кубни метри во Excel (2 лесни методи)
 • Како да конвертираш стапки и инчи во децимални во Excel (2 Лесни методи)
 • Формула од милиметар (мм) до квадратни метри во Excel (2 лесни методи)

2. Користење на рачен метод

Можеме да користиме и рачен метод за претворање на инчи во mm. Знаеме дека 1 метар е еднакво на 0,00062137119 милји . Можеме да пишуваме во ќелијата D6 вака.

=C6*0.00062137119

Тука, ќелијата C6 се однесува на Растојанието на MDB-1 од трафостаницата чија вредност треба да се претвори во ми. Знакот „*“ се однесува на Множење . Бројот 0,00062137119 се однесува на 1 метар еднакво на 0,00062137119 милји .

Потоа можеме да користиме Рачка за пополнување за да ги пополниме другите ќелии од D7 до D11 кои следат истата конверзија на референтната ќелија D6 .

Прочитајте повеќе: Како да конвертирате метри во стапки во Excel (4 корисни методи)

3. Користење на VBA код за конвертирање метри во милји во Excel

И на крај, можеме да конвертираме инчи во mm користејќи VBA преку едноставен процес. За да го направите ова, треба да ги следиме чекорите подолу.

Чекор 01: Одете во прозорецот на Visual Basic

 • Прво, треба да го побараме табот Програмер во Дома лента.
 • Потоа, треба да избереме Visual Basic од табулаторот Програмер .

Чекор 02: Отворете модул од копчето Вметни

Откако ќе го завршиме првиот чекор, треба да одиме на копчето Вметни , а потоа треба да кликнеме на Модул .

Чекор 03: Генерирајте го кодот и Стартувај го

Со кликнување на Модул ќе се појави прозорец на екранот.

Следно, треба да го копираме и залепиме следниов код во овој прозорец.

8974

Конечно, треба да изберете Run од горната лента и да го затвориме прозорецот. (Исто така, можете да го притиснете копчето F5 ).

И конечно, треба да одиме во нашата табела каде што ќе ја најдеме конверзијата на метри во милји.

Работи што треба да се запамети

 • Треба да користиме знаци како запирки, две точки итн. во CONVERT функционира внимателно. Во спротивно, нема да ја добиеме саканата конвертирана вредност.
 • За рачниот метод, секогаш треба да користиме 1 метар еднакво на 0,00062137119 mi
 • За продолжена употреба, со примена на CONVERT функцијата е посоодветна од рачниот метод . Затоа што може да се ослободи од создавање грешки земајќи го 0.00062137119 како врска помеѓу метар и милја.

Заклучок

Како да конвертирате димензии во ексел е многу корисна тема во Excel. Во оваа статија, можеме да добиеме јасен концепт за конверзија помеѓу метри и милји и со функцијата CONVERT и со рачниот метод. И, исто така, со кодот VBA .

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.