Како да направите табела за непредвидени ситуации во Excel (2 лесни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Табелите за непредвидени ситуации , кои ни помагаат да сумираме голем сет на податоци, најчесто се користат во различни статистички анализи. Во Excel, можеме да направиме Табела за непредвидени ситуации со следење на два едноставни методи. Значи, да ја започнеме оваа статија и да ги истражиме овие методи.

Преземете ја работната книга за вежбање

Креирање табела за непредвидени ситуации.xlsx

Што е точно Табела за непредвидени ситуации?

Табелите за вонредни ситуации не се ништо друго туку резиме на различни категорични променливи. Табелите за непредвидени ситуации се познати и како Вкрстени јазичиња и Двонасочни табели . Општо земено, Табела за непредвидени ситуации ја прикажува дистрибуцијата на фреквенција на неколку променливи во формат на табела или матрица. Тоа ни дава брз преглед на меѓусебните врски помеѓу променливите во табелата. Табелите за непредвидени ситуации се широко користени во различни истражувачки сектори како што се истражувања со анкети, научни истражувања итн.

2 Едноставни методи за правење табела за непредвидени ситуации во Excel

Во овој дел, ќе научиме два едноставни методи за креирање Табела за непредвидени ситуации во Excel. Да речеме дека некој онлајн продавач испратил Е-пошта за промотивни попусти до потенцијални клиенти од различни региони . Овде, го имаме Статус на купување на некои од клиентите. Нашата цел е да направиме Табела за непредвидени ситуации користејќи ги овие податоци во Excel.

Да не зборуваме дека го користевме MicrosoftExcel 365 верзија за овој напис; можете да користите која било друга верзија според вашата погодност.

1. Креирање на PivotTable

Користењето на опцијата PivotTable е еден од најлесните начини да се направи Непредвидени Табела во Excel. Ајде да ги следиме чекорите наведени подолу за да го сториме тоа.

Чекори:

 • Прво, изберете го податочниот податоци и одете на картичката Вметни од Рибона .
 • Потоа, изберете ја опцијата PivotTable од групата Табели .

Како резултат на тоа, полето за дијалог PivotTable from table or range ќе се отвори на вашиот работен лист.

 • Сега, во полето за дијалог, изберете го Постоечки работен лист опција како што е означена на следната слика.
 • Потоа, кликнете на полето Локација и изберете ја ќелијата C21 .
 • Конечно, кликнете ОК .

Следствено, ќе се отвори полето за дијалог Полиња на PivotTable .

 • Сега, во полето за дијалог Полиња на PivotTable , повлечете ја опцијата Регион во делот Редови .
 • Потоа, повлечете ја опцијата Е-пошта во делот Вредности .
 • Потоа, повлечете ја опцијата Статус на купување во секциите Колони .

 • По тоа, кликнете на Збирот на е-пошта како што е означено на сликата подолу.
 • Следно, изберете ја опцијата Поставки на полето за вредност .

Како резултат на тоа, ВредностаПоставки на полето ќе биде достапно на вашиот работен лист.

 • Сега, во полето за дијалог, изберете ја опцијата Count .
 • Конечно, кликнете Во ред .

Следствено, ќе имате Табела за непредвидени ситуации како прикажано на следната слика.

Прочитај повеќе: Креирај табела во Excel со помош на кратенка (8 методи)

Слични читања

 • Како да се направи табела за одлуки во Excel (со лесни чекори)
 • Креирај табела од Повеќе листови во Excel (4 лесни начини)
 • Како да креирате табела за пребарување во Excel (5 лесни начини)
 • Креирајте табела од друга Табела со критериуми во Excel
 • Како да направите табела поголема во Excel (2 корисни методи)

2. Примена на формулата Excel

Примената на формула на Excel е уште еден паметен начин да се направи Табела за непредвидени ситуации во Excel. Тука ќе ја користиме функцијата COUNTIFS на Excel. Сега, ајде да ги искористиме чекорите споменати подолу.

Чекори:

 • Прво, креирајте табела како што е прикажано на следната слика.

 • После тоа, внесете ја следната формула во ќелијата D23 .
=COUNTIFS($D$5:$D$19,$C23,$C$5:$C$19,D$22)

Тука, опсегот на ќелии $D$5:$D$19 ги означува ќелиите од колоната Регион , ќелијата C23 ги претставува избраниот Регион , опсегот на ќелии $C$5:$C$19 се однесува на ќелиите на КупувањеСтатус колона, а ќелијата D22 го означува избраниот Статус на купување .

 • Потоа, притиснете ENTER .

Како резултат на тоа, ќе знаете колку клиенти во регионот Среден Запад купиле откако ја добиле промотивната е-пошта .

 • Потоа, повлечете ја Рачката за пополнување до ќелијата E23 за да ги добиете следните излези.

 • Сега, изберете ги ќелиите D23 и E23 заедно и повлечете ја Рачката за пополнување до ќелијата E26 .

Следствено, ќе го имате бројот на клиентите кои купиле и не купиле по добивањето на промотивната е-пошта за сите Региони , како што е прикажано на сликата дадена подолу.

 • Потоа, внесете ја формулата дадена подолу во ќелијата D27 .
=SUM(D23:D26)

Тука, опсегот на ќелии D23:D26 го означува бројот на клиенти кои купиле откако ја добиле промотивната Е-пошта . Потоа, функцијата SUM ќе го врати збирот на ќелиите од избраниот опсег.

 • Потоа, притиснете ENTER .

Како резултат на тоа, ќе го имате вкупниот број на клиенти кои купиле по добивањето на промотивната е-пошта во ќелијата D27 .

 • Потоа, повлечете ја Рачката за пополнување до ќелијата E27 .

Подоцна, вие ќе го има вкупниот број на клиенти кои не купиле последобивање на промотивната е-пошта во ќелијата E27 .

 • Следно, користете ја следнава формула во ќелијата F23 .
=SUM(D23:E23)

Тука, опсегот на ќелиите D23:E23 се однесува на бројот на двата клиенти кои купиле и не купиле откако ја добиле промотивната Е-пошта од Регионот на Средниот Запад .

 • По тоа, притиснете ENTER .

Како резултат на тоа, ќе го имате вкупниот број клиенти во регионот Среден Запад во ќелијата F23 .

 • На крајот, повлечете ја Рачката за пополнување до ќелијата F27 за да ги добиете преостанатите излези како што е прикажано во следнава слика.

Прочитајте повеќе: Како да креирате табела со постоечки податоци во Excel

Како да се конструира табела за непредвидени ситуации со проценти во Excel

Во овој дел од статијата, ќе научиме како да изградиме Табела за непредвидени ситуации со проценти во Excel. Ајде да ги следиме упатствата наведени подолу за да го сториме тоа.

Чекори:

 • Прво, следете ги чекорите споменати во првиот метод за да Добијте го следниов излез.

 • Сега, кликнете на која било ќелија од Стартната табела . Овде, ја избравме ќелијата C23 .

Како резултат на тоа, полето за дијалог Полиња на PivotTable ќе биде достапно на вашиот работен лист.

 • Потоа, изберете го Бројот на е-пошта какоозначено на следната слика.
 • Потоа, изберете ја опцијата Поставки на полето за вредност .

Подоцна, Поставки на полето за вредност ќе се отвори дијалог-кутија на вашиот работен лист.

 • По тоа, одете на јазичето Прикажи вредности како во полето за дијалог.
 • Потоа, кликнете на паѓачката икона како што е означено на сликата подолу.
 • Сега, изберете ја опцијата % од Grand Tota l.
 • На крај, кликнете OK .

Следствено, ќе ја имате посакуваната Табела за непредвидени ситуации со проценти како што е прикажано на следната слика.

Прочитајте повеќе: Како да креирате табела во Excel со повеќе колони

Дел за вежбање

Во Работната книга на Excel , обезбедивме Дел за вежбање на десната страна од работниот лист. Ве молиме практикувајте го сами.

Заклучок

Значи, ова се најчестите & ефективни методи што можете да ги користите во секое време додека работите со вашиот лист со податоци на Excel за да направите Табела за непредвидени ситуации во Excel . Ако имате какви било прашања, предлози или повратни информации поврзани со овој напис, можете да коментирате подолу. Можете исто така да ги погледнете нашите други корисни написи за функциите и формулите на Excel на нашата веб-локација, ExcelWIKI .

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.