Како да се користи комбинираната формула VLOOKUP и HLOOKUP во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Значи, ова упатство ќе покаже како да ги користите комбинираните формули VLOOKUP и HLOOKUP заедно во формулите на Excel. Покрај тоа, можеме да најдеме конкретни податоци или формули или групи на формули или податоци со користење на овие функции. Ако ги користите овие функции, ќе ги пребарува одредените податоци што сте ги внеле. Во случај да сакате да пронајдете одредена колона или група колони во работниот лист, тогаш именувањето на низата на табелата е многу корисно. Откако ќе именувате низа од табели, можете да ја најдете со избрани ќелии под неа само со пребарување по соодветното име. Така, тоа ја скратува нашата работа и е од суштинско значење за брзо да научиме да ја користиме.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање од овде.

Комбинирање на функциите VLOOKUP и HLOOKUP.xlsx

Преглед на функцијата VLOOKUP

 • Опис

Во случај , ако барате вредност вертикално во Excel, треба да ја користите функцијата VLOOKUP . Несомнено, тоа е многу корисна вградена функција во Excel која се наоѓа во категоријата на функции за пребарување. Функцијата VLOOKUP главно се користи кога треба да пронајдете табела или некои информации или какви било податоци по ред.

 • Генеричка синтакса

=VLOOKUP (Lookup_Value, Tabel_Range, Column_Index, [Range_Lookup])

 • ArgumentОпис
Аргументи Барања Објаснување
Lookup_Value Потребно Вредноста што ќе ја барате вертикално од првата колона од Table_Range .
Опсег_табела Потребен Го дефинира опсегот на функцијата VLOOKUP.
Индекс_колона Потребен Бројот на колоната од Табела_Опсег со кој ќе се совпадне вредноста вратени.
Range_Lookup Изборно Тоа е опционален аргумент. Напишете Неточно за да добиете Точно совпаѓање и Точно за приближно совпаѓање. Точно е стандардниот параметар додека се испушта овој аргумент.

Пример:

Преглед на функцијата HLOOKUP

 • Опис

Ако сакате хоризонтално да барате вредност во Excel, треба да користите функцијата HLOOKUP. Исто така е вградена функција во Excel која е под категоријата на функцијата Пребарување. Покрај тоа, функцијата HLOOKUP или Хоризонтално пребарување обично се користи за извлекување податоци од табела или низа врз основа на пребарување на одредена вредност во најгорниот ред и соодветната колона.

 • Генеричка синтакса

=HLOOKUP (пребарување_вредност, опсег_табела, ред_индекс, [пребарување_опсег])

 • Опис на аргументот
Аргументи Барања Објаснување
Lookup_Value Потребно Вредноста што ќе ја барате вертикално од првата колона на Table_Range .
Опсег_табела Потребен Го дефинира опсегот на функцијата HLOOKUP.
Ред_индекс Задолжителен Бројот на редот од Табелата_Опсег со кој ќе се врати соодветната вредност .
Range_Lookup Изборно Тоа е опционален аргумент. Напишете Неточно за да добиете Точно совпаѓање и Точно за приближно совпаѓање. Точно е стандардниот параметар додека се испушта овој аргумент.

Пример:

Чекор-по-чекор процедури за користење на VLOOKUP & засилувач; HLOOKUP Комбинирана формула заедно во Excel

Ако правилно ги следите чекорите, треба да научите како да ги користите комбинираните формули VLOOKUP и HLOOKUP заедно во Excel за да ја олесните работата . Значи, мораме да ги следиме чекорите подолу за да го научиме овој метод.

Чекори:

 • Прво, распоредете ја соодветната база на податоци што сакате да ја користите. Сега, го имаме Продавачот во Колона Б и две години 2021 и 2022 во Колона C и D .

 • Следно, во ќелијата D14 внесете ја следната формула.
=VLOOKUP(B14,B5:D11,2,0)

 • Потоа ќе го добиете посакуваниот резултат.

🔎 Како функционира формулата?

 • HLOOKUP(C15, B4:D5,2, FALSE): Ги претставува избраните критериуми што функцијата ќе ги бара.
 • VLOOKUP(B15, B6:D12 , HLOOKUP(C15, B4:D5,2, FALSE), FALSE): Во овој дел, првиот дел ја претставува избраната табела со податоци, а вториот дел ги претставува саканите критериуми за пребарување.

Како да се користи изјавата IF со функцијата VLOOKUP

Ќе научиме како да ги комбинираме IF , VLOOKUP & Функциите на HLOOKUP . Функцијата Ако дава логична споредба и VLOOKUP & HLOOKUP функциите наоѓаат конкретни податоци од одреден опсег. Процесот за учење на овој метод се.

1. IF изјава со VLOOKUP функција

Можеме да ја олесниме нашата работа со комбинирање на изјавата IF со функцијата VLOOKUP . Значи, мораме да ги следиме следните чекори за да го научиме целиот процес.

Чекори:

 • Сега, во ќелијата D14 вметнете следнава формула.
=IF(VLOOKUP(B14,$B$4:$D$11,3,FALSE )>=30000, VLOOKUP(B14,$B$4:$D$11,3,FALSE)*20%, VLOOKUP(B14,$B$4:$D$11,3,FALSE)*10%)

 • Конечно, ќе го добиете посакуваниот резултат.

🔎 Како функционира формулата?

 • VLOOKUP(B14,$B$4:$D$11,3, FALSE): Ги претставува избраните колони од работниот лист.
 • IF(VLOOKUP(B14,$B$4:$D$11,3, FALSE )>=30000, VLOOKUP(B14,$B$4:$D$11,3, FALSE)*20%, VLOOKUP(B14,$B$4 :$D$11,3, FALSE)*10%): Во овој дел, потребната состојба е претставена заедно со избраниот опсег на условот што ќе се примени.

Прочитајте повеќе: Како да најдете дупликат вредности користејќи VLOOKUP во Excel

2 . IF изјава со функција HLOOKUP

Исто така можеме да ја извршиме истата работа со комбинирање на изјавата IF со функцијата HLOOKUP . Сега, за да го сториме тоа, треба да ги следиме следните чекори.

Чекори:

 • Следно, во ќелијата B14 внесете го следново формула.
=HLOOKUP(B13,B4:D11,IF(D10>30000,7))

 • Конечно, ќе го добиете посакуваниот резултат.

🔎 Како функционира формулата?

 • IF(D10>30000,7): Ја претставува правилната состојба на оваа функција.
 • HLOOKUP(B13, B4:D11, IF(D10>30000, 7)): Во овој случај, потребната состојба се прикажува заедно со избраниот опсег на условот што ќе се примени.

Прочитајте повеќе: Користење на Excel за пребарување на парцијално совпаѓање на текст [2 лесни начини]

Заклучок

Отсега, следете ги гореопишаните методи. Така, ќе можете да ги научите основите на комбинираните формули VLOOKUP и HLOOKUP . Затоа, кажете ни дали имате повеќе начини да ја извршите задачата. Следи го ExcelWIKI веб-локација за повеќе статии како оваа. Не заборавајте да кажете коментари, предлози или прашања доколку имате во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.