Excel VBA: Зачувај и затвори работна книга (5 соодветни примери)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе ви покажеме 5 методи за користење на Excel VBA за зачувување и затворање Работна книга . Бидејќи времето е многу вредно, можеме да заштедиме многу време со прескокнување на секојдневните задачи користејќи Excel VBA . Понатаму, земавме база на податоци што се состои од 3 колони : „ Име “, „ Роден “, и „ Последна работа “. Оваа база на податоци ја претставува 6 годината на раѓање на луѓето и нивните најнови информации за филмот.

Преземете ја работната книга за вежбање

VBA за зачувување и затворање работна книга.xlsm

5 Примери за зачувување и затворање работна книга користејќи VBA во Excel

1. Зачувајте и затворете ја активната работна книга со користење Excel VBA

За првиот метод, ќе зачуваме и затвориме Активната работна книга користејќи VBA макро . Ќе го отвориме прозорецот VBA Module , ќе го напишеме нашиот код и потоа ќе го извршиме кодот за да ја постигнеме нашата цел. Без понатамошно одложување, дозволете ни да преминеме во процедурата чекори по чекори.

Чекори:

Пред да го напишете нашиот код, треба да го отвориме VBA модулот . За да го направите тоа –

 • Прво, од картичката Програмер >>> изберете Visual Basic .

Алтернативно, можете да притиснете ALT + F11 за да го направите истото. После ова ќе се појави „ Microsoft Visual Basic за апликација “.

 • Второ, од Вметни >>> изберете Модул .

Тука, ќе го напишеме нашиоткод.

 • Трето, внесете го следниот код во Модулот .
7465

Поделба на кодот VBA

 • Прво, ја повикуваме нашата Подпроцедура Зачувај_и_затвори_активна_работна книга .
 • Тогаш, ние се однесуваме на нашата сегашна Работна книга како Активна работна книга .
 • Потоа, користејќи го методот Затвори ние ја затвораме нашата датотека.
 • Конечно, го поставивме SaveChanges на True , што ќе ја зачува нашата Работна книга по затворање .

Сега, ќе го извршиме нашиот код.

 • Прво, Зачувај овој модул .
 • Второ, кликнете внатре во нашиот код.
 • Конечно, притиснете го копчето Run .

Ако одиме во нашата Excel апликација , ќе видиме дека нашата Работна книга е затворена. Така, ние успешно зачувавме и ја затворивме Работната книга користејќи Excel VBA .

Прочитајте повеќе: Како да зачувате макро за сите работни книги во Excel (со лесни чекори)

2. Excel VBA за зачувување и затворање специфична работна книга

За вториот метод, ќе користиме зачувај и затвораме конкретна Работна книга со користење на друг VBA код. Овде отворивме две Работни тетратки и ќе зачуваме и ја затвориме првата Работна книга од левата страна.

Чекори:

 • Прво, како што е прикажано во методот 1 , покренете го VBAМодул .
 • Второ, напишете го овој код во тој Модул .
9583

Разложување на кодот VBA

 • Прво, ја повикуваме нашата Подпроцедура Зачувај_и_Затвори_Специфична_Работна книга .
 • Потоа, ние се однесуваат на нашата прва Работна книга во објектот Работни книги .
 • Потоа, користејќи го методот Затвори , затвораме нашата датотека.
 • Конечно, го поставивме SaveChanges на True , што ќе ја зачува нашата Работна книга при затворање .
 • Трето, како што е прикажано во методот 1 , извршете го кодот.

По ова, ќе видиме дека првиот Работната книга е затворена а само втората Работна книга е отворена . Затоа, ви покажавме уште еден метод за зачувување и затворање а Работна книга .

Прочитај повеќе: Excel VBA: Зачувај лист како нова работна книга без отворање

3. Зачувај и затвори специфична работна книга во специфична папка

За третиот метод , ќе зачуваме и затвораме конкретна работна книга во папка користејќи Excel VBA .

Чекори:

 • Прво, како што е прикажано во методот 1 , отворете го VBA модулот .
 • Второ, напишете го овој код во тој Модул .
8907

Разложување на кодот VBA

 • Прво, го повикуваме нашиот SubПостапка Зачувај_и_затвори_Работна книга_во_Специфична_папка .
 • Потоа, користејќи го методот SaveAs , ја зачувуваме нашата датотека на одредена локација.
 • Потоа, името на датотеката го задржуваме исто како и оригиналното Работна книга .
 • На крајот, затвораме нашата Работна книга .
 • Трето, како што е прикажано во методот 1 , извршете го кодот.

По ова, тој ќе го зачува нашето Работна книга во нашата дефинирана локација на папката и затворете ја . Така, ви покажавме друг метод за зачувување и затворање Работна книга во специфична папка со користење VBA .

Прочитајте повеќе: Excel VBA макро за зачувување PDF во специфична папка (7 идеални примери)

Слични читања

 • Excel VBA: Зачувај работна книга без барање (со лесни чекори)
 • [Поправено!] Зошто Excel не го зачувува моето форматирање ? (7 можни причини)
 • Како да го зачувате Excel како PDF пејзаж (со брзи чекори)
 • Excel VBA за зачувување како датотека користејќи патека од Ќелија (со брзи чекори)
 • [Поправена!] Датотеката Excel CSV не зачувува промени (6 можни решенија)

4. Вметнување копче во Зачувај и затвори работна книга во Excel

За четвртиот метод, ќе создадеме копче VBA за затворање и зачувување на работната книга во Excel.

Чекори:

 • Прво, како што е прикажано во методот 1 , изнесете го VBAМодул .
 • Второ, напишете го овој код во тој Модул .
7044

Поделба на кодот VBA

 • Прво, ја повикуваме нашата Подпроцедура Кликнете_копче_Зачувај_и_Затвори_Работна книга .
 • Потоа, користејќи го методот Зачувај ние ја зачувуваме нашата работна книга
 • Конечно, затвораме нашата Работна книга користејќи ја Напуштете го методот .

Сега, ќе го вметнеме копчето VBA овде.

 • Прво, од Програмер картичката >>> Вметни >>> изберете Копче (Контрола на формата) .

 • Потоа, курсорот на глувчето ќе се промени и ќе повлече поле во Работна книга .

Потоа, ќе се појави полето за дијалог Назначи макро .

 • Потоа, изберете „ Button_Click_Save_and_Close_Workbook “.
 • Потоа, притиснете OK .

Потоа, ќе го видиме Копчето 1 во Работната книга .

 • На крајот, кликнете на копчето.

Ова ќе зачува и ќе ја затвори нашата Работна книга .

Прочитајте повеќе: VBA код за копчето Save во Excel (4 варијанти)

5. Зачувај и затвори ги сите отворени работни книги Примена на Excel VBA

Во овој последен метод, ние сме ќе ги зачува и затвори сите отворени Работни тетратки . Овој пат, ги имаме истите две Работни тетратки како во методот 3 , меѓутоа, овој пат, ќе ги зачуваме и ќе ги затвориме и двете Работни тетратки . Овде, ќе ја користиме За следната јамка за да ги поминеме нашите Работни книги .

Чекори:

 • Прво, како што е прикажано во методот 1 , отворете го VBA модулот .
 • Второ, напишете го овој код внатре во тој Модул .
7762

Распределување на кодот VBA

 • Прво , ја повикуваме нашата Подпроцедура CloseAndSaveOpenWorkbooks .
 • Потоа, користиме За следната јамка за да се движиме низ сите Работни книги .
 • Потоа, користејќи го методот Зачувај ние ги зачувуваме нашите датотеки.
 • Потоа, затвораме сите Работни тетратки освен нашата сегашна Работна книга .
 • Конечно, ја затворивме оригиналната Работна книга со користење на Оставете ја својството.
 • Трето, како што е прикажано во методот 1 , извршете го кодот.

Затоа, ќе зачува и ќе ги затвори двете Работни тетратки . Можеме да видиме дека датумот на измена е ист за двете Работни книги . Како заклучок, покажавме 5 различни Excel VBA макроа за зачувување и затворање работна книга .

Прочитајте повеќе: Како да зачувате макро во лична макро работна книга?

Заклучок

Ви покажавме 5 брзо и лесно за разбирање Excel VBA за зачувување и затворање Работна книга . Ако се соочувате со какви било проблеми, слободно коментирајте подолу. Покрај тоа, можете да ја посетите нашата страница Exceldemy за повеќе Статии поврзани со Excel . Ви благодариме за читањето, продолжете да напредувате!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.