Како да споите два реда во Excel (4 лесни начини)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе разговарам за достапните методи понудени од Excel за спојување на два последователни редови во еден единствен ред. Јас користам Спој & засилувач; центар , таблата со исечоци , CONCATENATE функција , формула која комбинира CONCATENATE & Функција TRANSPOSE за два различни излези; Губење на податоци & засилувач; Непроменети податоци.

Да претпоставиме, имам вака база на податоци, каде што имам 4 колони, што ја содржи нето добивката на неколку производи во различни провинции.

Користејќи ја оваа база на податоци, ќе ви покажам различни начини за спојување на два реда.

Забележете дека ова е концизна база на податоци за работите да бидат едноставни. Во практично сценарио, може да наидете на многу поголема и сложена база на податоци.

Збирка на податоци за вежбање

спојте два реда.xlsx

Како да се спојат Два реда во Excel (4 лесни начини)

1) Користење Спој и засилувач; Центар Метод (ќе ги изгуби вашите податоци)

Сега, сакам името на редот Провинции да се спои во еден ред.

За да го направите тоа. , одете во Дома табот >Порамнување делот > Спојување & Центар група наредби > Спој & засилувач; Центар.

Ќе се појави прозорец со предупредување.

Ако експлицитно знаете дека губењето на податоците не може да ве попречи, потоа кликнете OK . Засега, кликнуваме OK .

Можеме да видиме дека внатре во Активната ќелија само Текст одприсутна е горната активна ќелија (A3) . Excel ја задржа само горната вредност.

За останатите редови можете да го примените Спој и засилувач; Центар команда.

Прочитај повеќе: Како Excel ги комбинира редовите во една ќелија (4 методи)

2) Користење на таблата со исечоци [Keeping Data Intact]

Нормално во Excel кога избираме два реда и Copy(Ctrl+C).

Потоа Залепете (Ctrl+V) во друга ќелија. Ќе видиме дека редовите нема да се спојат.

Сепак, функцијата Excel Табла со исечоци работи. Ајде да истражиме како тоа функционира.

Чекор 1 . Во картичката ДОМ > Таблата со исечоци делот > кликнете на иконата. Таблата со исечоци Прозорецот ќе се појави на левата страна од работната книга.

Чекор 2. Потоа изберете ги двата реда> ; притиснете Ctrl+C (копирајте) > Изберете која било ќелија >Двоен клик На неа > Кликнете на достапната ставка за залепување. (Командна секвенца)

За подобро разбирање, ја повторувам наредбата за редовите B3 , B4 повторно.

Понатамошна примена на командната низа за останатите редови, исходот ќе биде како на сликата подолу.

Прочитај повеќе: Како да се спојат редови во Excel (4 методи)

Слично Читања

  • Спојувајте податоци од дупликат редови врз основа на единствена колона во Excel
  • Како даСпој ги дупликатните редови во Excel (3 ефективни методи)
  • Комбинирајте дупликати редови и збирете ги вредностите во Excel
  • Како да ги споите редовите и колоните во Excel (2 начини)
  • Excel спојува редови со иста вредност (4 начини)

3) Користење на функцијата CONCATENATE [Задржување на податоците непроменети]

Функцијата CONCATENATE или Concatenation Operator се користи за спојување на два или повеќе редови користејќи различни типови разграничувачи. Разграничувачите се користат за раздвојување на различните текстови.

Со ставање на [ “, ” ] како разграничувач, можете да поставите Space & Запирка помеѓу елементи на два реда.

= CONCATENATE(A2,", ",A3)

Простор & Запирка ќе се појави помеѓу текстовите во редовите прикажани како на сликата.

Ако сакате да поставите Празно место помеѓу текстовите, тогаш користете [ “ ” ] како ваш разграничувач.

= CONCATENATE(A2," ",A3)

Во различни ситуации, ако треба да се справиме со повеќе или бројни податоци CONCATENATE функцијата може да се користи на следниов начин.

=CONCATENATE(B2,", ",B3,", ",B4,", ",B5,", ",B6,", ",B7,", ",B9,", ……)

Прочитајте повеќе: Како да се спојат редови со запирка во Excel (4 брзи методи)

4) Користење CONCATENATE & засилувач; Функции TRANSPOSE [Keeping Data Intact]

Комбинација од CONCATENATE & Функциите TRANSPOSE може да се користат за спојување на вредностите на два реда без губење на податоци .

Мора да го означите TRANSPOSE делот од формулата & ; ја претвора референцата на ќелијата во ќелијавредности.

=CONCATENATE(TRANSPOSE(A1:A10&” “))

Чекор 1. Внатре во ќелија каде што сакате да се споите двата реда ја внесуваат формулата & засилувач; потоа изберете го TRANSPOSE делот како што е прикажано подолу.

Чекор 2. Притиснете F9. Ќе ја претвори референцата во вредности.

Чекор 3. Отстранете ги Кадравите загради {} & внесете го посакуваниот простор во вредноста внатре во разграничувачот на цитати.

Слободно применете го процесот на целата база на податоци.

Иако не е потребно спојување на двата реда од целата база на податоци, јас го прикажувам за објаснување на процесот.

Потоа можете да ги видите двата реда споени во еден со празно место меѓу нив & без губење на никакви податоци.

Прочитајте повеќе: Како да конвертирате повеќе редови во еден ред во Excel (најлесни 5 методи)

Заклучок

Во написот се фокусиравме на спојување на два реда. Различни ситуации бараат различни пристапи за да се постигне посакуваното решение. Се надеваме дека методите споменати во статијата го расчистуваат вашиот концепт & засилувач; прицврстете ја вашата ексел употреба. Ве охрабрувам да коментирате & засилувач; споделете ја оваа статија ако имате корист од неа.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.