Како да отидете на следната линија во ќелијата на Excel (4 едноставни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во повеќето апликации, можете лесно да отидете на следната линија со само притискање на Enter. Но, во Excel, овој процес е малку поинаков. Можете да ја користите кратенката на тастатурата, опцијата за наоѓање и замена или некои формули за да отидете на следната линија во ќелијата на Excel. Во оваа статија, ќе покажеме 4 едноставни методи за одење на следната линија во ќелијата на Excel . Затоа, без понатамошно одложување, да ја започнеме дискусијата.

Преземете ја книгата за вежбање

Преземете ја книгата за вежбање овде.

Одете на следната линија во Cell.xlsx

4 методи за одење на следната линија во ќелијата на Excel

За да ги објасниме методите, ќе користиме база на податоци што содржи информации за продажниот износ . Ќе се обидеме да отидеме до следниот ред додека пишуваме коментари на базата на податоци.

1. Користете кратенка на тастатура за да отидете на следната линија во ќелијата Excel

Во Excel , можете многу лесно да користите кратенка на тастатурата за да отидете на следната линија во ќелијата. Ова е најлесниот метод од сите. Ние користиме различни кратенки за Windows и Mac . Следете ги чекорите подолу за да го научите методот.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, напишете збор во Ќелија D5 . Напишавме Перформации во Ќелија D5 .
 • Сега, за да отидете на следната линија, притиснете Alt + Внесете ако сте корисник на Windows. За Mac, притиснете Control + Опција + Врати .

 • После притискање на Alt + Внесете , ќе видите резултати како на сликата подолу.

 • Можете да ја користите кратенката после секој збор за да отидете на следната линија во истата ќелија. Или, можете да го користите по зборовите што ги сакате.

 • Откако ќе ја напишете целосната реченица или формула, треба да притиснете Enter за да излезете од режимот на уредување.
 • Следно, треба да ја прилагодите висината на редот. За да го направите тоа, ставете го курсорот на линијата за поделба помеѓу два реда и кликнете двапати на него.

 • Конечно, вие ќе ги видите резултатите како на сликата подолу.

 • Алтернативно, можете да ја користите и кратенката откако ќе ја завршите целосната реченица. Само ставете го курсорот пред зборот од каде што треба да отидете на следната линија.

 • Откако ќе го поставите курсорот пред саканиот збор, притиснете Alt + Внеси . Корисниците на Mac треба да притиснат Control + Опција + Врати .

 • Направете го истото за останатите ќелии за да добиете резултати како на сликата подолу.

Прочитајте повеќе: Нова линија во Формула на ќелии во Excel (4 случаи)

2. Одете на следната линија во ќелија користејќи Wrap Text во Excel

Во овој метод, ќе го користиме Wrap Text опција за одење на следната линија во ексел ќелија. Ако треба да одржувате константна ширина на ќелијата, тогаш, мора да го следите овој метод. За да ги објасниме чекорите, ќе користиме aбаза на податоци што ги содржи коментарите. Во овој случај, не можете автоматски да ја приспособите ширината на колоната.

Ајде да обрнеме внимание на чекорите подолу за да дознаеме повеќе.

ЧЕКОРИ:

 • На почетокот, изберете ги ќелиите. Овде, избравме Ќелија D5 до D8 .

 • Второ, одете на Почетна картичка и изберете Завиткајте текст .

 • После тоа, ќе видите резултати како скриншот подолу. Сега треба само да ја приспособите висината на редот.
 • За да ја прилагодите висината на редот, ставете го курсорот на линијата за поделба помеѓу два реда и кликнете двапати на него.

 • Конечно, ќе видите резултати како на сликата подолу.

Прочитај повеќе: Како да се внесе во ќелија во Excel (5 методи)

Слични читања

 • Како да додадете линија во ќелијата на Excel (5 лесни методи)
 • Како да ставите повеќе линии во ќелијата на Excel (2 лесни начини)
 • Како да замените знак со прекин на линијата во Excel (3 лесни методи)

3. Применете ја формулата во ќелија на Excel за да креирате следна линија

Во Excel, можете да користите некои формули за да отидете на следната линија во ќелијата. Можеме да ги изградиме овие формули користејќи го Амперсанд (&) знакот, функцијата CONCATENATE или функцијата TEXTJOIN . За да го објасниме овој метод, ќе ги донесеме вредностите на Cell B5 , C5 & D5 до ЌелијаE5 .

3.1 Користете знак Амперсанд (&)

Можеме да го користиме знакот Амперсанд (&) за да создадеме едноставна формула. Следете ги чекорите подолу за да ја научите формулата.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете Cell E5 и напишете ја формулата:
=B5&CHAR(10)&C5&CHAR(10)&D5

 • На второ место, притиснете Enter за да го видите резултатот.

Во овој случај, ја имаме функцијата CHAR(10) за воведување прекини на линиите.

 • Сега, користете Рачката за пополнување долу за да ги видите резултатите во останатите ќелии.

 • Потоа, изберете ги ќелиите и потоа, одете во картичката Дома и изберете Завиткајте текст .

 • Ќе ги видите резултатите како подолу после избирање Завиткајте текст .

 • Следно, приспособете ја висината на редот со поставување на курсорот на линијата за поделба помеѓу два реда и кликнете двапати на него.

 • Конечно, ќелиите ќе изгледаат вака.

3.2 Примени ја функцијата CONCATENATE

Можеме да ја користиме функцијата CONCATENATE за истата цел. Ајде да ги набљудуваме чекорите подолу за овој подметод.

ЧЕКОРИ:

 • За почеток, изберете Cell E5 и напишете ја формула:
=CONCATENATE(B5,CHAR(10),C5,CHAR(10),D5)

 • Потоа, притиснете Enter .

Овде, за да воведеме прекини на линии, ја користевме функцијата CHAR(10) после секоја ќелија воформула.

 • Потоа, повлечете ја надолу Рачката за пополнување и изберете ги саканите ќелии.

 • Следно, изберете Завиткајте текст од картичката Дома во лентата.

 • На крајот, приспособете ја висината на редот за да го набљудуваме резултатот подолу.

3.3 Вметнете ја функцијата TEXTJOIN

Како и претходните два методи, ние исто така можеме да го користиме TEXTJOIN функција за создавање формула за одење на следната линија во клетката на Excel. Но, функцијата TEXTJOIN е достапна само во Excel 365 и Excel 2019 . Следете ги чекорите подолу за постапката.

ЧЕКОРИ:

 • Изберете Ќелија E5 прво и напишете ја формулата:
=TEXTJOIN(CHAR(10),TRUE,B5:D5)

 • Потоа, притиснете Enter за да го видите резултатот.

Тука, функцијата CHAR(10) се користи за прекини на линии. Вториот аргумент ги игнорира празните ќелии, а третиот аргумент ги содржи ќелиите што треба да се спојат.

 • Следно, автоматски пополнете ја формулата во ќелиите подолу и изберете ги.

 • Сега, одете во картичката Дома и изберете Завиткајте текст .

 • На крајот, приспособете ја висината на редот за да ги видите резултатите како подолу.

Прочитајте повеќе: Како да додадете нова линија со формулата CONCATENATE во Excel (5 начини)

4. Вметнете прекин на линијата со функцијата „Најди и замени“ за да отидете на следната линија во ќелијата

Excel обезбедувадруга опција за воведување прекини на линии . Користејќи ги прекините на линиите, можете лесно да отидете на следната линија. А тоа е да се користи опцијата „ Најди и замени “. Овде, базата на податоци ќе ги содржи коментарите. Следете ги чекорите подолу за да го научите овој метод.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете ги ќелиите каде што сакате да ги воведете прекините на линиите.

 • На второ место, притиснете Ctrl + H за да го отворите Најди и замени прозорец.
 • Во прозорецот Најди и замени , притиснете го копчето празно место еднаш во полето „ Најди што“ .
 • Потоа, притиснете Ctrl + J во полето „ Замени со“ . Нема да правите ништо на теренот, но ќе додаде некои специјални знаци.

 • Потоа, притиснете Замени ги сите за видете ги резултатите како на сликата подолу.

 • На крајот, приспособете ја висината на редот за да ги видите резултатите подолу.

Прочитајте повеќе: Најдете и заменете ги прекините на линиите во Excel (6 примери)

Работи што треба да ги запомните

Вие може да додаде простор додека оди на следната линија во ексел ќелија. Ова може да создаде проблеми подоцна. Затоа, бидете дополнително внимателни околу тоа.

Заклучок

Во оваа дискусија, покажавме 4 лесни методи за Одете на следната линија во ќелијата на Excel . Методот-1 е најлесниот од сите. Се надевам дека овие методи ќе ви помогнат да се справитевашите задачи лесно. Понатаму, ја додадовме и книгата за вежбање на почетокот на статијата. Можете да го преземете за да дознаете повеќе. Најпосле, доколку имате какви било предлози или прашања, слободно прашајте во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.