Како да направите пита шема со повеќе податоци во Excel (2 начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Табела за пита е еден од најпопуларните начини за графички прикажување на вашите статистички податоци. Во Excel, можеме да направиме Пита шема со повеќе податоци користејќи неколку едноставни чекори. Оваа статија не само што опфаќа само како да се направи Табела за пита со повеќе податоци, туку и различни начини како да ја приспособиме и форматираме нашата Табела за пита .

Вежба за преземање Работна книга

Табела со пита со повеќе податоци.xlsx

Што е пита шема?

А Табела за пита е графички приказ на статистички податоци во форма на пита. Познат е и како Кружна шема . Во Табела со пита , секој дел од колачот е пропорционален на делот од дадените податоци. Тие исто така се димензионирани според нивните соодветни фракции.

На пример, да ја разгледаме продажбата на цвеќиња во продавница. Со помош на дијаграм на пита, можеме графички да ја прикажеме продажбата на различни цвеќиња.

Забелешка: Едно нешто што треба да се запамети е дека ќе користиме Табела на пита за релативно мала количина на податоци. Ако базата на податоци е релативно голема, тогаш употребата на Табела на пита можеби не е остварлива опција. Во тој случај, можете да креирате пита шема за сума по категорија ако сметате дека е потребно.

2 начини да направите пита шема со повеќе податоци во Excel

Во овој дел од статијата, ќе научиме како да додадеме Табела на пита во Excel со повеќе податоципоени.

1. Користење на командата „Препорачани графикони“

На почетокот, можете да ја искористите командата Препорачани графикони за да направите Пита графикон во Excel со повеќе податоци. Во следниот сет на податоци, ги имаме месечните трошоци на Самоил за различни активности во домаќинството. Сега, ќе додадеме Табела на пита за графички да се прикаже оваа база на податоци.

Чекори:

 • Прво, изберете ја базата на податоци и одете во картичката Вметни од лентата.
 • Потоа, кликнете на Вметни табела за пита или крофна од Графикони група.
 • Потоа, од паѓачкото мени изберете ја првата пита шема меѓу 2-D Pie .

Потоа, Excel автоматски ќе создаде Табела на пита во вашиот работен лист.

Прочитајте повеќе: Како да направите повеќекратни табели од една табела (3 лесни начини)

2. Изработка на дијаграм на пита со повеќе податоци од опцијата Pivot Charts

Покрај тоа, лесно можеме направете Табела со пити од опцијата Сточна табела следејќи неколку едноставни чекори. Како што може да се очекува, треба да создадеме Стажната табела пред да ја користиме функцијата Стажната табела .

Во следниот сет на податоци, имаме месечни податоци за продажба од различни категории на самопослуга. Ајде да создадеме Сточна табела и подоцна ќе додадеме Табела на пита од таа Сточна табела .

Откако ќе ги следите чекорите за како дакреирајте стожерни табели , можеме да го добиеме следниов излез.

Сега, ќе ги користиме следните чекори за да направиме Табела на пита .

Чекори:

 • Прво, изберете го множеството податоци и одете на картичката Вметни од лентата.
 • После тоа, кликнете на Табела за свртување од групата Табели .
 • Сега, изберете Табела за свртување од паѓачкото мени.

 • Потоа, изберете Пита од полето за дијалог Вметни графикон .
 • Потоа , кликнете OK .

Честитки! Успешно креиравте Табела на пита од Сточна табела .

Прочитајте повеќе: Како да направите табела со пити во Excel [Видео туторијал]

Слични читања

 • Како да направите две табели со пити со еден Легенда во Excel
 • Како да ги промените боите на табелите во Excel (4 лесни начини)
 • Додавајте етикети со линии во табела со пити на Excel ( со лесни чекори)
 • [Поправено] Линиите на водечките табели на Excel не се прикажуваат
 • Како да креирате 3D дијаграм на пита во Excel (со Easy Чекори)

Како да уредувате табела со пити

Excel ни дава многу опции за приспособување на Табела со пита . Сега, ќе научиме некои од начините за форматирање на нашата Табела со пита .

Уредување на табела за боја на пита

За уредување на бојата на табела со пита можеме да ги користиме следните чекори.

Чекори:

 • Прво, кликнетена кој било дел од областа на графиконот. Потоа, ќе се отвори јазичето Дизајн на графикони .
 • Потоа, кликнете на опцијата Промени бои .
 • Сега, од паѓачкото можете да ја изберете саканата боја.

Приспособување на графиконот на стилот на пита

Следејќи ги долунаведените чекори, можеме да го приспособиме Стил на Табела на пита .

Чекори:

 • Прво, кликнете на Табела со пита и табулаторот Дизајн на дијаграм ќе биде видлива.
 • Потоа, изберете го претпочитаниот стил на Табела за пита од означениот дел од следнава слика.

Следејќи ги горенаведените чекори, можете лесно да ги уредите Бојата и стилот на Табела на пита .

Форматирање на етикети со податоци

Во Табела на пита , можеме исто така да ги форматираме етикетите со податоци со некои лесни чекори . Овие се дадени подолу.

Чекори:

 • Прво, за да додадете Етикети за податоци , кликнете на Плус потпишете се како што е означено на следната слика.
 • Потоа, штиклирајте го полето Етикети на податоци .

На во оваа фаза, ќе можете да видите дека сите ваши податоци имаат етикети сега.

 • Следно, кликнете со десното копче на која било од етикетите и изберете Форматирајте етикети за податоци .

После тоа, ќе се појави ново поле за дијалог со име Форматирајте ги етикетите на податоци .

За уредување на Пополнете и границата на позадината на етикетите со податоци изберете го Пополнете & засилувач; Линија таб.

Имате и опции за прилагодување за додавање Сенка , Сјај , Меки рабови , 3-D формат под табулаторот Ефекти .

Во Големина и својства јазичето, можете да ги прилагодите Големината и Порамнувањето на Етикетите со податоци .

На крајот, од табот Опции за етикета , можете да ја прилагодите позицијата на вашата етикета со податоци , да го форматирате типот на податоци на етикетата со податоци и така натаму.

Прочитајте повеќе: Како да ја уредите табела со пита во Excel (сите можни модификации)

Како да направите табела со пита

Во овој дел од статијата, ќе научиме како можеме да создадеме Табела за пита . Вообичаено, кога некои фракции од Табела со пита се многу пониски од повисоките, станува тешко да се прикажат правилно во нормалната Табела со пита . Во тој случај, ја користиме Табела за пита .

Во следниот сет на податоци, ги имаме месечните трошоци на Петар за неговите различни активности во домаќинството. Ако погледнеме внимателно во нашиот сет на податоци, можеме да видиме дека долните три вредности се многу пониски од горните 2 вредности. Поради оваа причина, тоа е совршена можност да се имплементира Табела за пита .

За да се создаде Табела за пита ќе ги користиме следните чекори.

Чекори:

 • Прво, изберете го целиот сет на податоци и одете на Вметни табот од лентата.
 • Потоа, изберете Вметни графикон за пита и крофна од групата Табели .
 • Потоа, кликнете на вториот Табела на пита меѓу 2-D Pie како што е означено на следната слика.

Сега, Excel веднаш ќе создаде Табела за пита во вашиот работен лист.

Ако ви треба, можете исто така да му кажете на Excel колку од долните вредности сакате за да се прикаже во втората Табела на пита .

Можете да го направите ова со користење на следните чекори.

Чекори:

 • Прво, кликнете со десното копче на кој било дел на Табела со пита .
 • Потоа, изберете Форматирајте серии на податоци .

 • Сега, во полето за дијалог Форматирајте серии на податоци одете во Вредности во вториот заговор опција.

После тоа, можете да го зголемите или намалите бројот на вредности што сакате да се прикажат во Втор графикон со кола .

Прочитајте повеќе: Како да креирате табела за крофни, меурчиња и пита во Excel

Работи што треба да ги запомните

 • За да го направите ливчето Дизајн на графикони видливо, мора да кликнете каде било на Табела на пита.
 • Додека ја уредувате Пита на Пита графикон , проверете дали сте кликнете со десното копче на Табела со пита во областа на графиконот. Во спротивно, опцијата Format Data Series нема да биде видлива.

Заклучок

Конечно, дојдовме до самиот крај на статијата. Навистина се надевам дека овастатијата можеше да ве води за да можете да направите и приспособите Табела со пита во Excel со повеќе точки на податоци. Ве молиме слободно оставете коментар доколку имате какви било прашања или препораки за подобрување на квалитетот на статијата. За да дознаете повеќе за Excel, можете да ја посетите нашата веб-локација, ExcelWIKI . Среќно учење!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.