Како да го промените стилот на графиконот во стил 8 (2 лесни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Microsoft Excel е одлична алатка за креирање графикони бидејќи нуди многу однапред дефинирани распореди и стилови. Можеме дури и да создадеме сопствен прилагоден стил. Во оваа статија, ќе научиме како можеме да го смениме стилот на графиконот и да го поставиме на Стил 8 што е еден од шеснаесетте предефинирани стилови што ги обезбедува Excel. Затоа, ајде да започнеме.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

Промени го стилот на графиконот.xlsx

2 лесни методи за промена на стилот на графиконот во стил 8

Во овој дел, ќе покажеме 2 ефективни методи за промена на стилот на графиконот во Стил 8 во ексел со соодветни илустрации. Но, пред тоа, прво, да земеме пример каде имаме збир на податоци. (видете ја сликата подолу)

Врз основа на овие податоци, создадовме графикон.

Како што можеме види, оваа табела е во стандардниот стил, Стил 1 . Од друга страна, има вкупно 16 предефинирани стилови во ексел ( Стил 1, Стил 2, и така натаму). и понекогаш, можеби ќе треба да го промениме стилот на табелата за да одговара на нашите потреби и преференции. На пример, можеби сакаме да го смениме стилот на табелата во стил 8 . Овде наведов 2 методи за промена на стилот на графиконот во Стил 8 .

1. Употреба на картичката „Desing Desing“ за промена на стилот на графиконот

Во првиот метод, ќе го користиме Табела за дизајн на графикон за да го промените стилот на графиконот. За да го направите тоа, следете ги чекорите подолу.

Чекори:

 • Прво, кликнете на кој било дел од табелата. Веднаш штом ќе кликнете на графиконот, треба да видите дека се појави ново јазиче на лентата.

 • Сега, кликнете на Дизајн на графикони Треба да видите многу опции како на сликата подолу.

 • Потоа, кликнете на знакот со стрелка (▾) означен со црвено правоаголна кутија на сликата погоре. Треба да ги видите сите предефинирани стилови на графикони што се појавуваат.

 • Тука, можеме да видиме дека тековниот стил е Стил 1 .
 • Подоцна, ако избереме стил 8 , ќе го добиеме резултатот прикажан подолу.

 • Оттука , нашиот посакуван графикон Стил 8 ќе биде вака.

Прочитај повеќе: Како да се промени Стил на графикони во Excel (со лесни чекори)

Слични читања

 • Како да ја смените бојата на серијата во графиконот на Excel (5 брзи начини )
 • Направете графиконите на Excel да изгледаат професионално (15 корисни совети)
 • Како да направите графикон или графикон во Excel (целосен видео водич)

2. Промена на стилот на графиконот со алатката за стилови на графикони

Постои уште еден алтернативен начин што е побрз од користењето на картичката Дизајн на графикони . Овде ќе користиме една од алатките што се во непосредна близина на графиконите. За да го направите тоа, следете ги чекорите подолу.

Чекори:

 • Прво,кликнете на табелата. Ќе видите кутија со алатки што содржи 3 алатки веднаш на десната страна од табелата.

 • На 3 алатки кои можеме да ги видиме се Елементи на графиконот , Стилови на графикони & засилувач; Филтри за графикони соодветно од врвот до дното. Тие се многу практични алатки за приспособување на табелата.
 • Потоа, ќе кликнеме на опцијата Стилови на графикони .

 • Следствено, ќе видите многу стилски опции слични на она што го видовме во метод 1 . Додека сакаме да избереме Стил 8 , скролувајте долу.

 • Додека го движиме курсорот на глувчето околу стиловите , ќе видиме преглед на стилот на нашата табела. Сега, изберете го Стилот 8 .

 • Како резултат на тоа, го добивате вашиот графикон во Стил 8

Прочитајте повеќе: Како да ја смените бојата на графиконот врз основа на вредноста во Excel (2 методи)

Работи што треба да се запаметат

 • Можеме да го промениме изгледот исто така со користење на методот 1st .
 • Исто така, имаме опцијата за промена на бојата на стилот.

Заклучок

Тоа е крајот на оваа статија. Се надеваме дека имате добра идеја за тоа како можеме да го промениме стилот на графиконот во стил 8 . Ако сметате дека овој напис ви е корисен, ве молиме споделете го со вашите пријатели. Покрај тоа, известете ни ако имате дополнителни прашања. Конечно, посетете го Exeldemy за повеќе возбудливи написина Excel .

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.