Како да се пресмета VLOOKUP AVERAGE во Excel (6 брзи начини) -

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Секогаш кога некој треба да го пресмета просекот на вредностите VLOOKUP од работниот лист, тогаш можете да користите некои функции. Во оваа статија, ќе објаснам како да се пресмета VLOOKUP AVERAGE во Excel.

За да биде повидливо, ќе користам сет на податоци за продажба од различни региони. Има 4 колони во базата на податоци кои се Претставник за продажба, регион, производ, и продажба. Тука овие колони ја претставуваат вкупната продажба информации за одреден производ од продажен претставник.

Преземете за вежбање

Пресметајте VLOOKUP AVERAGE.xlsx

6 начини до VLOOKUP AVERAGE

1. Користење на VLOOKUP & засилувач; Функција AVERAGE

За да го пресметате просекот, можете да ја користите функцијата AVERAGE во рамките на функцијата VLOOKUP .

VLOOKUP ќе ја пребара вредноста и функцијата ПРОСЕЧНА ќе го пресмета просекот на вредностите за пребарување.

Прво, изберете ја ќелијата за да ја поставите вашата резултатска вредност.

➤ Еве, јас ја избравте ќелијата G4

Потоа, напишете ја следнава формула во избраната ќелија или во Лентата со формули .

=VLOOKUP(AVERAGE(B4:B15),B4:C15,2,TRUE)

Овде, од колоната Продажувач и Продавач , оваа функција ќе побарајте ја просечната продажна вредност и ќе го вратите името Продавачот .

На крајот, притиснете го копчето ENTER .

Сега, од избраните ќелии на колоната, тоаќе го прикаже името на Лицето за продажба чиј продажен износ се совпаѓа со просечната продажба.

2. Користење AVERAGEIF Функција

Можете да ја користите функцијата AVERAGEIF за да ја пресметате просечната вредност на пребарување.

Од избраната колона, таа ќе ја пребарува вредноста за пребарување за да ја пресмета просечната од овие вредности.

Прво, изберете ја ќелијата каде што сакате да го поставите вашиот резултат.

➤ Тука, ја избрав ќелијата H4

Потоа , внесете ја следната формула во избраната ќелија или во Лентата со формули.

=AVERAGEIF($C$4:$C$15,G4,$E$4:$E$15)

Тука , го избрав опсегот C4:C15 од колоната Локација следна како критериум што се користеше G4 ќелијата потоа го избрав опсегот на ќелиите E4: E15 од Продажба колона како просечна_низа . Конечно, ќе ја врати просечната вредност на бараната вредност.

Конечно, притиснете го копчето ENTER .

На крајот, ќе ја прикаже просечната вредност на дадената вредност за пребарување .

Подоцна, можете да ја користите Рачката за пополнување за Автоматско пополнување формулата за останатите ќелии од ПРЕБАРУВАЈ колона.

3. Користење на AVERAGE & IF

Можете да ја користите функцијата IF во рамките на функцијата ПРОСЕЧЕН за да ја пресметате просечната вредност за пребарување.

Прво, изберете ја ќелијата каде што сакате да го поставите вашиот резултат.

➤ Тука, ја избрав ќелијата H4

Потоа, напишете го следновоформула во избраната ќелија или во Лентата со формули.

=AVERAGE(IF($C$4:$C$15=G4,$E$4:$E$15))

Тука, <1 Функцијата>IF ќе ги добие вредностите за избраната G4 клетка користејќи го логичкиот_тест. Потоа функцијата AVERAGE ќе ги пресмета просечните вредности на САД.

Потоа, притиснете го копчето ENTER .

Сега, ќе ја прикаже просечната вредност на дадената вредност за пребарување.

Конечно, можете да ја користите формулата Рачка за пополнување до Автоматско пополнување за останатите ќелии од LOOKUP колоната.

Прочитајте повеќе: Работен просек: Како да се пресмета со користење на функцијата Просек (…) на Excel

4. Користење AVERAGE и MATCH

Со користење на AVERAGE функцијата заедно со функцијата IF, ISNUMBER , и MATCH можете да го пресметате просекот на вредностите за пребарување.

Прво, изберете ја ќелијата за да го поставите вашиот резултат.

➤ Тука, ја избрав ќелијата H4

Потоа, напишете ја следнава формула во избраната ќелија или во Формула.

=AVERAGE(IF(ISNUMBER(MATCH($C$4:$C$15,G4,0)),$E$4:$E$15))

Тука, функцијата MATCH ќе одговара на вредности за избраната G4 клетка од колоната Локација , потоа пренесете ја вредноста до ISNUMBER. Потоа IF функцијата ќе го примени логичкиот_тест во опсегот на ќелиите E4: E15 конечно ќе ги пресмета просечните вредности на САД.

Конечно, притиснете гоКлучот ENTER .

Сега, ќе ја прикаже просечната вредност на дадената вредност за пребарување на САД .

Конечно, можете да ја користите формулата Рачка за пополнување до Автоматско пополнување за останатите ќелии од колоната LOOKUP .

5. Користење на AVERAGE & засилувач; VLOOKUP

Можете да ја користите функцијата VLOOKUP во рамките на функцијата ПРОСЕЧЕН за да го пресметате просекот за вредноста за пребарување.

Прво, изберете ја ќелијата каде сакате да го поставите вашиот резултат.

➤ Тука, ја избрав ќелијата H4

Потоа, напишете ја следнава формула во избраната ќелија или во Формулата Лента.

=AVERAGE(VLOOKUP(G4,$B$4:$E$8,{2,3,4},0))

Тука, функцијата VLOOKUP ќе ги преземе вредностите за избрана G4 ќелија од колоната Локација за избраниот опсег на ќелии B4:E8. Потоа функцијата AVERAGE ќе ги пресмета просечните вредности на САД .

На крајот, притиснете го копчето ENTER .

Досега, ќе ја прикаже просечната вредност на дадената вредност за пребарување на САД .

Во моментов, можете да ја користите Пополнете рачка до Автоматско пополнување формулата за останатите ќелии од LOOKUP колоната.

6. Користење на SUMIF & засилувач; COUNTIF

Можете да ги користите функцијата SUMIF и функцијата COUNTIF за да го пресметате просекот за вредноста за пребарување.

За почеток , изберете ја ќелијата каде што стесакате да го поставите вашиот резултат.

➤ Тука, ја избрав ќелијата H4

Потоа, напишете ја следнава формула во избраната ќелија или во Лентата со формули .

=SUMIF($C$4:$C$15,G4,$E$4:$E$15)/COUNTIF(C4:C15,G4)

Тука, функцијата SUMIF ќе ги преземе вредностите за избраното G4 ќелија и ќе го пресмета збирот на тие вредности. Потоа функцијата COUNTIF ќе брои колку пати се случила избраната G4 клетка. Конечно, збирот на вредностите ќе се подели со броењето.

Конечно, притиснете го копчето ENTER .

Тука, ќе се прикаже просечната вредност на дадената вредност за пребарување на САД во избраната ќелија.

Конечно, можете да ја користите Рачката за пополнување до Автоматско пополнување формула за останатите ќелии од колоната LOOKUP .

Оддел за вежбање

Дадов практичен лист во работната книга за да ги вежбам овие објаснети начини како да се пресмета ПРОСЕК НА ВИДЕО . Можете да го преземете од горенаведеното.

Заклучок

Во оваа статија, јас се обидов да објасниме 6 лесни и брзи начини како да се пресмета ПРОСЕК НА VLOOKUP во Excel. Овие различни начини ќе ви помогнат да извршите VLOOKUP AVERAGE . Последно, но не и најмалку важно, ако имате какви било предлози, идеи и повратни информации, ве молиме слободно коментирајте подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.