Како да ги избришете скриените редови во Excel (3 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Понекогаш додека работиме во Microsoft Excel, можеби ќе треба да се справиме со многу скриени редови или колони. Скриените податоци може да бидат недостапни, но и непотребни. Во оваа статија, ќе ви покажеме како да ги избришете скриените редови во ексел.

Преземете ја работната книга за вежбање

Работната книга за вежбање можете да ја преземете од овде.

Бришење скриени редови.xlsx

3 методи за бришење скриени редови во Excel

1. Опцијата „Проверете документ“ за бришење скриени редови во Excel

Проверете документ “ е ефикасен начин за сокривање на редови. Ги брише скриените редови од целата работна книга . Значи, овој метод не е применлив ако сакаме да избришеме редови само од еден работен лист. Мора да користиме VBA за да го направиме тоа што ќе го разгледаме во вториот дел од овој напис.

Следната база на податоци се состои од податоци за продажба. За ваша погодност, во овој метод, прво, ќе ги скриеме редовите што се означени. После ова, ќе ги избришеме означените редови. Ајде прво да го видиме процесот на криење на редовите:

 • Тука, за да ги скриете означените редови, изберете ги редовите.
 • Направете десен-клик на бројот на индексот на ќелијата.
 • Потоа, кликнете на опцијата Скриј .

 • Значи, можеме да видиме дека означените редови не се видливи.

Сега ќе следиме неколку чекори за да ги избришеме овие скриени редови.

 • Прво, стигнав до Датотека опција од лентата.

 • Второ, изберете го делот Информации . Одете во „Проверете ја работната книга“ . Од паѓачкото мени изберете ја опцијата „Проверете го документот“ .

 • Ќе се појави вакво поле. Изберете Да во овој случај.

 • Потоа од прозорецот Document Inspector кликнете на опцијата Проверете .

 • Потоа, во новиот прозорец скролувајте надолу. Изберете ја опцијата Отстрани ги сите за делот Скриени редови и колони .

 • Конечно, можеме види дека скриените редови повеќе не се присутни. Сликата подолу ја прикажува непрекинатата низа на броеви на редови по бришењето на скриените редови.

Забелешка:

Можеме не ги враќајте избришаните редови по овој процес. Значи, мора да чувате резервна копија на податоците ако не сакате трајно да ги избришете.

Прочитајте повеќе: Како да избришете специфични редови во Excel (8 брзи начини )

2. Додавање привремена колона за бришење скриени редови

Друг пристап е да се бришат скриените редови со додавање привремена колона. Ќе користиме филтрирање за да го примениме овој метод. Да претпоставиме, во следната база на податоци сакаме само да ги задржиме податоците за продажбата на локацијата Њу Јорк и Бостон . Ќе ги избришеме останатите редови. Само следете ги едноставните чекори за да го извршите ова:

 • Вона почетокот, изберете ја целата база на податоци (B4:G14) .

 • Одете во Сортирај & засилувач; Опција за филтрирање . Од паѓачкото мени кликнете на опцијата Филтер .

 • Како резултат на тоа, ќе видиме ваква база на податоци со опции за филтрирање на главата на колоната.

 • Сега, одете во паѓачкото мени за филтрирање на насловот Локација . Само изберете ја опцијата Њу Јорк и Бостон .
 • Потоа, притиснете ОК .

 • Овде, ќе ги добиеме само податоците за продажбата за Њујорк и Бостон . Другите редови се скриени сега.

 • Следно, додадете нова колона. Именувајте го Привремено . Внесете ја вредноста 0 во ќелијата H5 .
 • Повлечете ја алатката Рачка за пополнување .

 • Ја добиваме вредноста 0 за сите редови.

 • Изберете ја целата база на податоци (B4:B15) повторно.

 • Потоа, одете на Сортирај & засилувач; Филтер опаѓачки. Изберете ја опцијата Филтер .

 • Овде сите скриени податоци сега се видливи. Можеме да видиме 0 само во редовите што сакаме да ги задржиме.

 • Ќе ја избереме целата база на податоци (B4:G15) повторно.

 • Одете во Сортирај & засилувач; Филтер . Од паѓачкото мени изберете ја опцијата Филтер .

 • Можеме да ги видиме спуштањата за филтрирање во насловните ленти на набаза на податоци.

 • Одете во паѓачката опција во колоната „Привремена“ .
 • Тука ќе ја деселектираме опцијата 0 .
 • Кликнете OK .

 • Значи, ги добиваме редовите што треба да ги избришеме.

 • Изберете ги сите редови. Направете десен клик и кликнете на опцијата Избриши ред .

 • Сите редови без вредноста 0 сега се избришани.

 • Сега одете во паѓачкото мени на колоната Привремена . Изберете опција 0 .
 • Кликнете OK .

 • Конечно, имаме само базата на податоци за градот Њујорк и Бостон .

Прочитај повеќе: Кратенка на Excel за бришење редови (со бонус техники)

Слични читања:

 • Како да избришете повеќе редови во Excel одеднаш (5 методи)
 • Избришете ги скриените редови во Excel VBA (детална анализа)
 • Како да избришете ред користејќи макро ако ќелијата содржи 0 во Excel (4 методи)
 • Избришете нефилтрирани редови во Excel користејќи VBA (4 начини)
 • Како да ги филтрирате податоците и да ги избришете редовите со Excel VBA (5 примери)

3. Користење на VBA за бришење скриени редови во Excel

Користењето VBA е напреден метод за бришење на скриените редови. Можеме да го направиме тоа за два посебни случаи. Една од нив е бришење редови од еден Работен лист . Друга е да се бришат редови од одреденаопсег на база на податоци.

3.1 Избришете ги скриените редови од целиот работен лист

Да претпоставиме дека ја имаме следната база на податоци за продажба. Во нашата експериментална база на податоци, означените редови се скриени. Ќе ги избришеме овие редови користејќи VBA .

По сокривањето на означените редови или базата на податоци ќе изгледа како сликата подолу. Можеме да видиме дека бројот на индексот на редот не е последователен.

Треба да се забележи дека ако го немаме јазичето Програмер во нашиот Excel, треба да го активираме табот Програмер за да создадеме содржина макро-овозможена .

Прво, ќе видиме како да ја активираме картичката Програмер . Само следете ги упатствата дадени подолу.

 • Одете во опцијата Датотека во горниот лев агол на нашиот Excel.

 • Следно, изберете ги Опции.

 • Потоа, ќе се појави нов прозорец. Изберете ја опцијата Прилагоди ја лентата од достапните опции.

 • Потоа, изберете ја опцијата Програмер и кликнете OK .

 • Конечно, можеме да го видиме табот Програмер во нашиот Excel.

Сега ќе ја користиме картичката Програмер за да создадеме содржина макро-овозможена . Ајде да видиме како можеме да го направиме тоа во следните чекори.

 • Одете во картичката Програмер . Изберете ја опцијата Visual Basic .

 • Овде ќе се отвори нов прозорец. Од прозорецотизберете го табот Вметни . Од паѓачкото мени, изберете ја опцијата Module . Ќе добиеме нов модул со име Module-1 .

 • Изберете ја опцијата Module-1. Ќе се отвори празен прозорец. Вметнете го следниов код во празниот прозорец.
6054
 • Ќе кликнете на опцијата run што можеме да ја видиме на сликата подолу. Можеме да притиснеме и F5 за да го извршиме кодот.

 • Како резултат на тоа, можеме да видиме дека сме ги избришале сите скриените редови.

3.2 Скриени редови Бришење од специфичен опсег

Во овој пример, ќе користиме VBA за да ги избришете скриените редови од одреден опсег. Ќе продолжиме со нашата претходна база на податоци и за овој пример.

 • Да се ​​претпостави дека нашиот опсег е (B4:G9) . Значи, нема да ги избришеме скриените редови по редот број 10. Затоа користиме две бои за да ги истакнеме скриените редови.

 • Сега од табот Програмери одете во прозорецот со код.
 • Вметнете го следниов код таму:
8325
 • Ќе кликнеме на изврши опција што можеме да ја видиме на сликата подолу. Можеме да притиснеме и F5 за да го извршиме кодот.

 • Конечно, можеме да видиме дека скриените редови во опсегот (B4:G9) се бришат додека скриените редови по бројот на редот 10 се уште се присутни.

Прочитај повеќе: Excel Бришење редови во aОпсег со VBA (3 лесни начини)

Заклучок

На крајот, поминавме низ различни методи за бришење редови во оваа статија. За да вежбате, преземете ја работната книга за вежбање додадена со оваа статија. Ако почувствувате некаква конфузија, оставете коментар во полето подолу. Ќе се обидеме да одговориме што е можно поскоро. Останете со нас за поинтересни решенија за проблемите на Microsoft Excel.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.