Како да додадете фонт за баркод во Excel (инсталација и апликација)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во основа, баркод е куп линии и празни места што претставуваат некои информации што може да се читаат од машина. Од производи од самопослуга до доверливи информации, баркодовите имаат поширок опсег на апликации. Целта на ова упатство е детално да ги објасни бар-кодовите, да додаде фонт на бар-код во Excel и детално да генерира неколку бар-кодови.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете следнава практична книга која го користевме за подготовка на овој напис

Додавање фонт со баркод.xlsx

Што се фонтови со баркод на Excel?

Општо земено, бар-кодовите изгледаат како црни ленти и бели празни места и складираат информации што може да се читаат од машина. Со додавање на баркод, Microsoft Excel има некои помали дополнувања, како што е нов фонт.

Различни фонтови за баркод

Програмата Excel може да генерира различни баркодови, како што се:

 • Шифра 128
 • Шифра 39
 • UPC-E
 • QR
 • Postnet
 • UPC/ EAN
 • I2of5
 • Интелигентна пошта

Чекори за додавање фонт на баркод во Excel

Ако сакате да креирате баркод во Excel , треба да се осигурате дека ги имате соодветните фонтови за баркодови. Овие нема да бидат вклучени стандардно. Најдобар начин да го постигнете ова е да одите низ секој чекор чекор-по-чекор.

Ако фонтот за баркод не е достапен во Excel, тогаш можеби ќе можете да го добиете бесплатно. Сега можете да инсталирате фонт за баркод во Excel користејќи го следновоинструкции.

Чекор 1: Преземете соодветен пакет со фонтови со баркод

Интернетот е полн со веб-локации кои продаваат и дистрибуираат софтвер за фонтови за баркод, и бесплатно и за плаќање. Еден од најпрепорачливите е 3 од 9 баркод TrueType.

Ве молиме преземете соодветен пакет фонтови со баркод.

Чекор 2: Извршете ја датотеката за поставување и инсталирајте

Извршете го поставувањето датотека вклучена во пакетот за преземање со двојно кликнување на датотеката. Ќе се појави дијалог прозорец 3 од 9 Баркод (вистински тип).

Сега, кликнете на копчето Инсталирај за да го инсталирате фонтот, како што е прикажано подолу.

Прочитајте повеќе: Како да креирате баркод без фонт во Excel (2 паметни методи)

Како да креирате баркод со баркод-фонт

Сега, ќе видиме како да ги користиме овие фонтови за успешно создавање баркодови .

Чекори:

 • Креирајте празна табела со отворање на Microsoft Excel.

 • Да започнеме со првата колона и таму да ги внесеме податоците. Типовите на податоци обично се општи стандардно. Excel имплицитно ги конвертира податоците врз основа на вашиот внес. Excel имплицитно ќе ги конвертира општите податоци во пловечки ако внесете пловечки податоци.

За ваша сопствена безбедност, треба рачно да го доделите типот на податоци на колоната како текст, бидејќи тоа ви помага да креирате баркодови.

0>

 • Сега, запишете неколку случајни броеви од 8 цифри во ќелиите (B5:B10) од колоната Број . Овиеброевите ќе се трансформираат во фонтови за баркод.

 • Можете да креирате баркодови во Excel користејќи различни формули. Подолу се дадени два едноставни методи што можете да ги користите. Ќе ви помогне ако ја напишете формулата подолу во соседната ќелија до вашиот влез. Тука, влезната колона е B.
="*"&B4&"*"

Или,

="("&B4&")"

 • За да ја примените истата формула на сите ќелии подолу, повлечете ја формулата надолу откако ќе ја запишете.

Еве го резултатот по влечењето.

 • Сега изберете ги ќелиите од колоната Баркод како што е прикажано на следната слика.

 • Од паѓачкото мени за фонтови, изберете го фонтот на баркодот што сакате да го користите за колоната што резултира, во мојот случај колона C.

 • Ова ќе резултира со следната конечна табела.

Прочитајте повеќе: Како да генерирате баркод броеви во Excel (со лесни чекори)

Заклучок

Во ова упатство, детално ги разгледав баркодовите и како да додадете фонт на баркод во Excel и детално да генерирате неколку баркодови. Се надевам дека оваа статија ви беше корисна. Можете да ја посетите нашата веб-локација ExcelWIKI за да дознаете повеќе содржини поврзани со Excel. Ве молиме, искажете ги коментарите, предлозите или прашањата доколку имате во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.