Функција VBA COUNTIF во Excel (6 примери)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Функцијата COUNTIF во Excel се користи за броење на бројот на ќелии во опсег што го исполнуваат дадениот услов. Во оваа статија, ќе ви покажеме како да ја користите функцијата COUNTIF во Excel со VBA макро.

Преземете работна книга

Можете да ја преземете работната книга за бесплатна пракса Excel од овде.

COUNTIF функција со VBA.xlsm

COUNTIF функција во Excel

 • Синтакса

Работен листФункција.CountIf( Arg1 Како опсег, Arg2 ) Како двојни

 • Параметри
Параметар Потребен/ Изборен Тип на податоци Опис
Arg1 Потребен Опсег

Опсег на ќелии од брои ќелии.

Arg2 Потребно Варијанта Број, израз, референца на ќелија, или текст кој дефинира кои ќелии да се бројат. На пример, изразот може да биде 20, „20“, „>20“, „овошје“ или B2.
 • Враќање тип

Вредност како двојна

6 Примери за користење на функцијата COUNTIF во Excel со VBA

Во овој дел, ќе научите како да ја користите функцијата COUNTIF во Excel за да броите текстови, броеви итн. со VBA код.

1. WorksheetFunction with COUNTIF во Excel VBA

Excel's WorksheetFunction може да се користи за повикување на повеќето оддруги функции во Excel кои се достапни во дијалогот Вметни функција во Excel и функцијата COUNTIF е една од тие функции.

Со горенаведениот пример, ќе научиме како да ја користиме Функцијата Работен лист со COUNTIF за броење податоци со VBA во Excel.

Чекори:

 • Притиснете Alt + F11 на тастатурата или одете во картичката Програмер -> Visual Basic за да се отвори Visual Basic Editor .

 • Во скокачкиот прозорец со код, од лентата со мени , кликнете Вметни -> Модул .

 • Копирајте го следниов код и залепете го во прозорецот за код.
7922

Вашиот код сега е подготвена за извршување.

 • Притиснете F5 на тастатурата или од лентата со мени изберете Изврши -> Стартувај Sub/UserForm . Можете исто така само да кликнете на мала икона Play во лентата под-мени за да го извршите макрото.

Сакавме да дознаеме колку броеви има во нашата база на податоци кои се помали од 3. Така, откако го извршивме кодот, го добивме резултатот од 4 што е броење на броеви кои се помали од 3 за нашата база на податоци.

Прочитајте повеќе: Како да користите COUNTIF помеѓу два броја (4 методи)

2. Функција COUNTIF за броење специфичен текст во Excel

Ако сакате да броите некој специфичен текст како на пример колку градови или имиња или храна итн. има во листот на Excel, тогашможе да ја искористи функцијата COUNTIF во VBA .

Од горниот пример, ќе научиме како да го користиме COUNTIF за да брои колку пати името John се појавува во нашата база на податоци со VBA макро.

Чекори:

 • Исто како и претходно, отворете го Visual Basic Editor од табулаторот Developer и Вметнете Модул во прозорецот со код.
 • Во прозорецот со код, копирајте го следниов код и залепете го.
9810

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

 • Активирајте макрото и ќе го добиете вкупниот број.

Ако не Не сакате да го напишете текстот директно во вашиот код, тогаш можете прво да го зачувате во променлива, а подоцна да ја пренесете променливата во кодот. Исто како шифрата подолу,

3528

Прочитајте повеќе: Бротајте го текстот на почеток со COUNTIF & LEFT Функции во Excel

3. Функција COUNTIF за пресметување број со VBA

Можете да ја користите функцијата COUNTIF за да извлечете одредени резултати.

Од горниот пример, ќе научиме како да го користиме COUNTIF за да броиме колку броеви има во нашата база на податоци што се поголеми од 1,1 со VBA макро.

Чекори:

 • Исто како и претходно, отворете го Visual Basic Editor од картичката Developer и Вметнете Модул во прозорецот со код.
 • Во прозорецот со код, копирајте го следниот коди залепете го.
6091

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

 • Изврши макрото и ќе го добиете вкупниот број.

Како што беше дискутирано претходно, ако не сакате да го напишете бројот директно во вашиот код, тогаш можете да го зачувате во прво променливата, а подоцна променливата помине во кодот. Исто како кодот подолу,

2352

Прочитај повеќе: Excel COUNTIF со поголем и помал од критериумите

Слични читања

 • Функција на Excel COUNTIF за броење ќелии поголеми од 0
 • Како да се користат функциите IF и COUNTIF Заедно во Excel
 • Excel COUNTIF за броење ќелија што содржи текст од друга ќелија
 • Како да се користи функцијата COUNTIF за да се пресмета процентот во Excel

4. Функција COUNTIF со опсег на објекти во Excel

Можете да доделите група на ќелии на Објектот на опсег и потоа да го користите Објектот опсег за броење вредности во Excel.

Чекори:

 • Отворете Visual Basic Editor од Картичка за програмери и Вметнете Модул во прозорецот со код.
 • Во прозорецот со код, копирајте го следниов код и залепете го.
1205

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

 • Изврши кодот и ќе го добиете вкупниот број со сумирање вредност.

Прочитај повеќе: Како да се користи COUNTIF за неконтигентен опсег воExcel

5. Метод на формула COUNTIF во Excel

Можете да го користите и методот Формула и/или FormulaR1C1 за да примените COUNTIF на ќелија во VBA . Овие методи се пофлексибилни при вршење на такви операции.

5.1. Метод на формула

Методот Формула овозможува одредување на опсегот на ќелиите како B5:B10 прикажан подолу во примерот.

Чекори:

 • Во прозорецот со код на Уредникот на Visual Basic , копирајте го следниов код и залепете го.
4841

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

Овој дел од кодот ќе ви го даде вкупниот број на податоци што ви се потребни.

5.2. Метод FormulaR1C1

Методот FormulaR1C1 е пофлексибилен бидејќи не се ограничува на одреден опсег на ќелии.

Со истата база на податоци, сега ќе научиме како да користиме FormulaR1C1 за броење вредности во VBA .

Чекори:

 • Во прозорецот со код на Уредникот на Visual Basic , копирајте го следниов код и залепете го.
5698

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

Овој код ќе ви го даде и вкупниот број на податоци што ви се потребни.

Ако не сакате да поставите излезниот опсег, тогаш можете да го направите овој код уште пофлексибилен со пишување вака,

9931

Формулата ќе ги брои ќелиите што го исполнуваат условот и ќе го постави одговорот во ActiveCell во вашиот работен лист. Опсегот во рамките на функцијата COUNTIF мора да се наведе со користење на синтаксата Ред (R) и Колона (C) .

Прочитајте повеќе: Како да се примени COUNTIF помеѓу две вредности на ќелии во Excel

6. Доделување резултат од функцијата COUNTIF на променлива

Ако сакате да го користите резултатот од вашата формула на друго место наместо во вашата база на податоци на Excel, можете да го доделите резултатот на променлива и да го користите подоцна во вашиот код.

Шифрата VBA за тоа е,

8897

Резултатот ќе биде прикажан во полето за пораки на Excel.

Прочитај повеќе: COUNTIF Excel Пример (22 примери)

Заклучок

Овој напис ви покажа како да ја користите функцијата COUNTIF во Excel со VBA . Се надевам дека овој напис беше многу корисен за вас. Слободно прашајте дали имате прашања во врска со темата.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.