Како да поврзете датотеки во Excel (5 различни пристапи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека работиме со Excel , понекогаш ни требаат некои референтни податоци од други датотеки со врски. Тоа е вообичаен случај за употреба што е исто така прилично едноставен за имплементација. Во оваа статија, ќе покажеме некои пристапи за поврзување датотеки во ексел.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга и да вежбате со нив.

Files Linking.xlsx

5 различни пристапи за поврзување датотеки во Excel

Можеме да избегнеме да имаме исти податоци во многу листови со користење на надворешни референци на ќелии или врски. Ова заштедува време, ги намалува грешките и обезбедува сигурност. Microsoft Excel може да поврзува датотеки со ќелии во една работна книга или ќелии во други работни книги или други датотеки или слики во истите или различни работни книги. Значи, ајде да видиме некои пристапи за поврзување датотеки во ексел.

1. Врска до нова датотека во Excel

Да претпоставиме дека сакаме да создадеме нова датотека во Excel. За ова, ја користиме базата на податоци подолу која содржи некои имиња на производи во колоната B и нивните цени во колоната C , и сакаме да ги поврземе датотеките со детали за производите во колоната Д . Можеме да создадеме нов документ чие име ќе биде Производ , тоа можеме да го направиме со само следење на неколку едноставни чекори подолу.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете ја ќелијата каде што сакате да ја креирате новата датотека за да се поврзете со Excel.
 • Второ, одете на картичката Вметни од лентата.
 • Следно, кликнете на Поврзување опаѓачкото мени под категоријата Табела .
 • Потоа, кликнете на Вметни врски .

 • Или, наместо да го правите ова, можете само да кликнете со десното копче на потребната ќелија и изберете Поврзување .

 • Ова ќе отвори дијалог прозорец со име Вметни хиперврска .
 • Сега, во врската до секцијата , кликнете на Креирај нов документ .
 • Потоа, во полето за текст Име на новиот документ , напишете го името на документот што сакате да го создаваат. Сакаме да создадеме име на документ Производ , па пишуваме Производ .
 • Потоа, кликнете на копчето OK .

 • Ако сакате да ја промените локацијата на документот што штотуку го создадовте. Одете во Промени што е на десната страна под делот Целосна патека .

 • Ова ќе направете го новиот документ HTML датотека.

 • Во делот Кога да се уреди , можете да изберете кога сакате да го уредувате документот.

 • Со полето Текст за прикажување , ставете го текстот што сакате да го користите за да ја симболизира врската во полето.

 • И ова ќе ја создаде датотеката за врска во ќелијата.

Прочитајте повеќе: Како да поврзете листови со главен лист во Excel (5 начини)

2. Поврзете ги датотеките на Microsoft

Во Excel, можеме да ги поврземе сите датотеки на Microsoft како зборотдатотеки , ексел-датотеки или pdf-датотеки во нашата табела. Excel овозможува поврзување на секаков вид датотека со работниот лист за да ја направиме нашата секојдневна работа поефикасна. За ова, имаме база на податоци што содржи некои имиња на статии во колоната C и сакаме да ја поврземе дестинацијата на сите тие статии во колоната D . Ајде да одиме низ процедурата за тоа како можеме да ги поврземе датотеките во нашата табела.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете ја ќелијата каде што сакате да ја ставите поврзаната датотека.
 • Второ, од лентата, изберете ја картичката Вметни .
 • Потоа, под категоријата Табела , кликнете на врската паѓачката лента со мени.
 • Потоа, изберете Вметни врски од паѓачкото мени.
 • Алтернативно, можете едноставно десно- кликнете и изберете Врска .

 • Ова ќе го прикаже полето за дијалог Вметни хиперврска .
 • Сега, за да ги поврзете датотеките, само кликнете на Постоечката датотека или веб-страница под делот Врска до .
 • Следно, кликнете на Тековна папка .
 • Потоа, изберете ја датотеката што сакате да ја поврзете со вашиот Excel лист. Локацијата на датотеката ќе биде прикажана во полето за текст Адреса .
 • Во овој момент, во полето Текст за прикажување , напишете го текстот што сакате да го означите врската во ексел-датотеката.
 • Потоа, кликнете ОК .

 • И, еве! Датотеките со врски сега се во вашата табела.Само кликнување на ќелиите ќе ве однесе до датотеките.

 • Следејќи ги истите постапки, можете да поврзете која било датотека doc или pdf датотека во вашиот Excel лист.

Прочитајте повеќе: Поврзете ги работните книги на Excel за автоматско ажурирање (5 методи)

Слични читања

 • Референца од друга работна книга на Excel без отворање (5 примери)
 • Пренеси специфични податоци од еден работен лист на друг за извештаи
 • Како да поврзете два листови во Excel (3 начини)

3. Додавање датотеки на Excel во Excel

За да поврземе датотека со лист со друг лист во истата работна книга, можеме лесно да го направиме ова со користење на функцијата HYPERLINK во Excel. За ова, користиме база на податоци што ги содржи вкупните месечни трошоци од два месеци. Прво, ајде да ја добиеме идејата за функцијата HYPERLINK во Excel.

Функцијата помага при поврзување на податоци меѓу повеќе документи.

Синтакса

Синтаксата за функцијата HYPERLINK е:

HYPERLINK(link_location,[friendly_name])

Аргументи

врска _локација: [задолжително] Ова е локацијата на датотеката, страница или документ што треба да се отвори.

пријателско_име: [изборно] Ова е текстуална низа или нумеричка вредност што се појавува во ќелијата како врска.

Повратна вредност

Хиперврска на која може да се кликне.

Сега да видиме какоза да ја користите функцијата за поврзување датотеки во Excel.

Следната слика е податотеката на sheet1 . Сакаме да ја поврземе датотеката со друг лист од работната книга. Ајде да ги видиме чекорите за да го направите ова.

ЧЕКОРИ:

 • На почетокот, изберете ја ќелијата каде што сакате за да ја поврзете другата датотека на листот. Сакаме да го поврземе листот во ќелијата C3 . Значи, ја избираме ќелијата C3 .
 • Потоа, запишете ја формулата подолу.
=HYPERLINK("#Sheet1!A1", "Sheet1")

 • Конечно, притиснете Enter .

Тука, #Sheet1!A1 покажува локацијата на врската и го сакаме името на листот како пријателско име, така што ќе биде полесно да се разбере каде да се оди.

Прочитајте повеќе: Како да поврзете листови во Excel со формула (4 методи)

4. Поврзување на веб-страници со датотеката Excel

За поврзување на веб-датотеките со датотеките на Excel, повторно ќе ја користиме функцијата HYPERLINK . Значи, ајде да ги погледнеме следните чекори за поврзување на веб-страница во ексел-датотека.

ЧЕКОРИ:

 • Исто така, претходниот метод го избира ќелија каде што сакаме да ја поврземе веб-датотеката/страницата. Значи ја избираме ќелијата D5 .
 • По изборот на ќелијата, запишете ја формулата подолу.
=HYPERLINK(C5,B5)

 • Потоа, притиснете Enter .

Бидејќи локацијата на врската е во ќелијата C5 и го сакаме пријателското име како самото име на веб-страницата, ја земаме ќелијата B5 како пријателскаиме.

 • Конечно, следејќи го методот, можеме да поврземе која било веб-страница со нашата ексел-датотека.

Прочитајте повеќе: Како да поврзете ќелија со друг лист во Excel (7 методи)

Слични читања

 • Како да го упатите името на работниот лист во формулата во Excel (3 лесни начини)
 • Поврзување податоци во Excel од еден лист на друг (4 начини)
 • Како да се референцира ќелија во друг лист на Excel врз основа на вредноста на ќелијата!

5. Поврзување на датотеки со слики во Excel

Многу е корисно да се поврзе датотека со слика со нашата табела. За да го направите ова, ајде да ја следиме процедурата надолу.

ЧЕКОРИ:

 • Слично на тоа, според истиот принцип како и претходните методи, за почеток, изберете ја ќелијата каде сакате да поврзете нова датотека со Excel.
 • Потоа, изберете ја картичката Вметни на лентата.
 • Под категоријата Табела , изберете паѓачката лента со мени Линк .
 • Потоа, изберете Вметни врски од паѓачкото мени.
 • Дополнително, можете едноставно кликнете со десното копче и изберете Врска .

 • Ова ќе се појави во Вметни хиперврска дијалог поле.
 • За да поврзете датотека со слика, одете во делот Поврзување до и изберете Постоечка датотека или веб-страница .
 • По тоа, изберете Тековна папка .
 • Следно, изберете ја датотеката со слики што сакате да ја поврзете со вашиот Excel лист. Во полето за текст Адреса , патеката на датотеката со слики ќе бидеприкажано.
 • Внесете го текстот што сакате да го користите за да ја идентификувате врската во датотеката ексел во полето Текст за прикажување во овој момент.
 • Потоа кликнете на Во ред .

Прочитајте повеќе: Како да поврзете Word документ со Excel (2 лесни методи)

Заклучок

Горените начини ви помагаат да ги поврзувате датотеките во Excel. Се надевам дека ова ќе ви помогне! Ако имате какви било прашања, предлози или повратни информации, ве молиме кажете ни во делот за коментари. Или можете да фрлите поглед на другите наши статии во блогот ExcelWIKI.com !

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.