Како да подредувате азбучно и да ги одржувате редовите заедно во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Сите ги ценат украсените работи. Дури и во однос на работата со Microsoft Excel , сакаме да ги украсуваме нашите податоци. Можеме да ги сортираме податоците по азбучен ред и да ги задржиме редовите заедно во Excel . Во оваа статија, ќе објаснам 4 паметни начини за сортирање на податоците по азбучен ред и одржување на редовите заедно во Excel . Се надевам дека овој напис ќе ви биде корисен ако барате начин да правите слични работи.

Преземете ја работната книга за вежбање

Соредување по азбучен ред додека ги одржувате редовите заедно .xlsx

4 паметни начини за подредување по азбучен ред и држење редови заедно во Excel

Во оваа статија ќе објаснам само 4 паметни начини за подредување на податоците по азбучен ред и задржување на редовите заедно во Excel . За повеќе поедноставување, ќе користам база на податоци за информации за некоја земја во Земјата , Континентот , Главниот град , Површината (km2) , и Популација (m) колони.

1. Вклучи функција за сортирање

Постои вградена функција во Excel именуван Сортирај за подредување на податоците по азбучен ред. Исто така, ги задржува поврзаните редови заедно. Но, може да има два различни случаи. Податокот може да содржи празна колона. Нема што да се грижите. Тие се опишани во следниот дел.

1.1 Подредување по азбучен ред без празна колона

Со цел да се подредат по азбучен ред и да се задржат редовите заедно кога нема празна колона,само треба да ги следите следните чекори.

Чекори :

 • Прво, изберете која било од колоните ќелии што сакате да ги сортирате. Овде, ние подредуваме врз основа на колоната Земја .
 • Следно, одете во картичката Податоци и ќе најдете неколку опции за сортирање. Таму ќе видите опција наречена А до Ш . Конвенционално, нашиот азбучен редослед е од А до Ш. Значи, ќе ја користиме оваа опција.
 • Потоа, кликнете на опцијата (А до Ш) .

Ќе се појави поле за дијалог Предупредување за подредување . Овде, ќе најдеме две опции: Прошири го изборот и Продолжи со тековниот избор . Ако одиме со втората, нашите податоци ќе бидат подредени, но само за одредената колона што ја избравме.

 • Сега, изберете ја опцијата Прошири го изборот и кликнете Подреди .

Ќе ги најдеме земјите подредени по азбучен ред и редовите заедно со тоа.

1.2 Подредување по азбучен ред со празна колона

Во претходниот дел, видовме како се подредуваат податоците кога немаме празни колони. Но, ако имаме празна колона (и) помеѓу соседните колони од табелата, што тогаш? Сега, ќе разговараме за тоа во овој дел.

Чекори :

 • За да покажеме, вметнавме колона помеѓу Континентот и Капитални колони.

 • Според претходно споменатитепроцесирајте, изберете ја колоната Земја и кликнете А до Ш опција за подредување.

 • На Предупредување за подредување ќе се појави дијалог-кутија и знаете која опција да ја изберете за контекстот на нашата задача. Значи, изберете Прошири го изборот и кликнете Подреди .

 • Земјите се по азбучен ред и секоја земја ја менува позицијата на редот заедно со нивниот континент. Но! Главниот град, областа и населението предизвикуваат несовпаѓање. Тоа не се промени со соодветната земја. Excel ги брои колоните заедно се додека не се најде празна колона. Овде, Excel најде празна колона по колоната Континент . Значи, ја претпоставува табелата до таа колона.

 • Прво изберете ја целата база на податоци.
 • Сега, кликнете на A to Z опција од табулаторот Data .

 • Бидејќи ги избравме сите вредности, <Полето 1>Предупредување за подредување нема да се појави и ќе го најдете подредениот резултат.

Прочитајте повеќе: Како да подредувате колони во Excel без мешање податоци (3 начини)

Слични читања

 • Како автоматско сортирање повеќе колони во Excel (3 начини)
 • Како да подредите повеќе колони во Excel независно една од друга
 • Excel Подредување по датум и време [4 паметни начини]
 • Датумите за сортирање на Excel по хронолошки редослед (6 ефективниНачини)
 • Разлика помеѓу сортирање и филтрирање во Excel

2. Подреди со специфичен критериум

Можеме и да сортираме по азбучен ред заедно со поврзаните редови врз основа на одредена колона. Ќе разговараме за целиот процес во следниот дел.

2.1 Подредување по азбучен ред без празна колона

Во овој дел, ќе се обидеме да го објасниме подредувањето со одреден критериум каде што нема празно колона.

Чекори :

 • Изберете која било од ќелиите на колоната (т.е. Земја ) што сакате да ги сортирате.
 • Потоа, кликнете на опцијата Подреди од табулаторот Податоци .

Веднаш, Ќе се појави дијалог-кутија за подредување предупредување .

 • Изберете Проширете го изборот и кликнете Подреди .

 • Кликнете на паѓачката икона под делот Колона и изберете ја колоната по која сакате да ја подредите.
 • Исто така, споменете го А до Ш опција од Нарачај .
 • Потоа, кликнете на OK .

Конечно , ќе ги најдеме земјите подредени по азбучен ред и редовите заедно со тоа.

2.2 Подреди азбучно со празна колона

Сортирање со одреден критериум без празно колона и имањето празни колони(и) не ги следи истите процедури. Потребна е само мала промена. За да знаете подетално, прочитајте го следниот дел.

Чекори :

 • Изберете го целиотбаза на податоци.
 • Потоа, кликнете на опцијата Подреди од картичката Податоци .

 • Следно, кликнете на паѓачката икона под делот Колона и изберете ја колоната по која сакате да се подреди (т.е. Колона B ).
 • Исто така, споменете ја А до Ш опција од Нарачај .
 • Потоа, кликнете на ОК .

Така, ќе го имаме посакуваниот излез.

Прочитајте повеќе: Како да користите напредни опции за сортирање во Excel

3. Користете ја функцијата SORT

Ако користите Excel 365 , тогаш можете да ја извршите операцијата за сортирање користејќи ја функцијата SORT . Оваа функција ќе ги сортира податоците додека ги држи редовите заедно.

Чекори :

 • Изберете ќелија (т.е. H5 ) каде што сакате да ја имате целата подредена табела.
 • Следно, внесете ја следната формула во таа ќелија.
=SORT(B5:F18)

 • Притиснете го копчето ENTER за да го добиете подредениот резултат.

4. Применете ја функцијата SORTBY

Има уште една функција со име SORTBY во Excel 365 која може да се користи за сортирање податоци. Оваа функција ќе ги подреди податоците додека ги држи редовите заедно.

Чекори :

 • Како прв чекор, изберете ќелија (т.е. H5 ) каде што сакате да ја имате целата подредена табела.
 • Потоа, внесете ја следната формула во таа ќелија.
=SORTBY(B5:F18,B5:B18)

 • Да го има посакуванотоизлез, притиснете ENTER .

Заклучок

На крајот од оваа статија, сакам да додадам дека имам се обиде да објасни 4 паметни начини за сортирање на податоците по азбучен ред и одржување на редовите заедно во Excel . Ќе ми биде огромно задоволство ако оваа статија би можела да му помогне на секој корисник на Excel макар и малку. За какви било дополнителни прашања, коментирајте подолу. Можете да ја посетите нашата страница за повеќе статии за користење на Excel.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.