Како да овозможите уредување во заштитен приказ на Excel (5 методи)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Во секојдневната употреба, корисниците добиваат датотеки што се зачувани во претходните верзии на Excel или имаат прикачени веројатни вируси. Како резултат на тоа, Excel ги отвора во Заштитен приказ . Затоа, корисниците сакаат да овозможат уредување во Excel Заштитен приказ .

Во оваа статија, ќе разговараме за неколку начини за овозможување уредување во Excel Заштитен приказ .

Што е „Заштитен поглед“ во Excel?

Excel изолира датотеки за безбедно гледање или упатен режим само за читање до како Заштитен приказ . Во режимот Заштитен приказ , Excel ги оневозможи сите команди. Поновите верзии на Excel како Excel 365 како и претходните верзии им овозможуваат на корисниците да гледаат небезбедни датотеки во Заштитен приказ .

Excel прикажува датотеки во Заштитен приказ поради повеќе причини. Сепак, најистакнат од нив е дека датотеките добиени од надворешни извори може да содржат малициозни вируси кои имаат веројатна шанса да им наштетат на уредите на корисниците. Така, гледањето датотеки на Excel во режимот Заштитен преглед ги спречува тие безбедносни закани.

Другите причини поради кои Excel прикажува датотеки во Заштитен преглед зависат од типовите на датотеки што Excel ги отвора . Поминете низ Овој линк за да дознаете повеќе.

5 начини да овозможите уредување во заштитениот приказ на Excel

Следете кој било од долунаведените методи за да го овозможите Режим за уредување во Excel Заштитен приказ .

Метод 1: кликнување на „ОвозможиУредување' до Уреди во заштитен приказ

🔼 Кога отворате небезбедна датотека (зачувана во претходните верзии на Excel или добиени од надворешни извори) во Excel, Excel обично ја прикажува во Заштитен приказ . Има предупредување велејќи-

Бидете внимателни - датотеките од интернет може да содржат вируси. Освен ако не треба да уредувате, побезбедно е да останете во Заштитен приказ.

Покрај предупредувањето, покрај него има и опција Овозможи уредување . Кликнете на неа за да овозможите уредување на датотеката Excel.

Ова ќе ви овозможи да ја уредите датотеката.

Прочитајте повеќе: Како да уредите ќелија во Excel (4 лесни методи)

Метод 2: Овозможување уредување со помош на функцијата за информации

🔼 Датотеките на Excel се отвораат во Заштитен приказ вообичаено ја има опцијата Овозможи уредување заедно со предупредувањето. Корисниците може да ја најдат и опцијата Овозможи уредување од Датотека > Информации > Овозможи уредување на Ribbon. Кликнете на Овозможи уредување за да овозможите уредување на отворената датотека.

Прочитајте повеќе: Како да го отклучите листот на Excel за уредување (со брзи чекори)

Метод 3: Дозволете уредување несигурни датотеки со менување на поставките за заштитен приказ

Excel Поставки на Центарот за доверба содржи неколку поставки кои им овозможуваат на корисниците да уредуваат кои било датотеки на Excel без да наидат на режимот Заштитен приказ . Постојат три опции за Заштитен приказ , што ги оневозможуваќе овозможи автоматско уредување на која било датотека Excel по отворањето. Опциите (причините) се

(i) Овозможи заштитен преглед за датотеки што потекнуваат од интернет .

(ii) Овозможи заштитен приказ за датотеки лоцирани на потенцијално небезбедни локации .

(iii) Овозможи заштитен приказ за прилозите на Outlook .

Посетете ја Овој линк за да се запознаете со други причини, Excel ги отвора датотеките во режим Заштитен приказ .

🔼 Одете во Excel Ribbon File > Опции .

🔼 Се појавува прозорецот Excel Options . Изберете Центар за доверба од десните опции. Потоа кликнете на Поставки на Центарот за доверба .

🔼 Се појавува прозорецот Центар за доверба . Во прозорецот, изберете Заштитен приказ (од опциите од десната страна). Отштиклирајте ги сите 3 опции под Заштитен приказ (споменато претходно) потоа кликнете на ОК .

Оневозможувањето на овие три опции му овозможува на Excel директно да го прикаже Режимот за уредување додека отвора ексел-датотека.

Прочитајте повеќе: Не можам да ја уредувам датотеката Excel во заштитен приказ ( 3 причини со решенија)

Слични читања

  • [Поправете:] Уредете ги врските во Excel не функционираат
  • Како да го уредите полето за име во Excel (уреди, променете го опсегот и бришете)
  • 7 решенија заСиви врски за уредување или промена на изворната опција во Excel
  • Како да ги уредите дефинираните имиња во Excel (упатство чекор-по-чекор)

Метод 4: Промена на поставката за блок на датотеки за да се овозможи уредување

🔼 Бидејќи Excel прикажува датотеки што се зачувани во претходните верзии на Excel во Заштитен приказ , корисниците можат да го променат Поставка за блокирање датотеки за да се избегне ова. Во прозорецот Trust Center , постои опција со име File Block Settings .

Прво-земете го прозорецот Trust Center следејќи го чекори од претходниот метод . Потоа, кликнете на Поставки за блокирање датотеки (се наоѓа на десната страна од прозорецот). Под Поставки за блокирање датотеки > Тип на датотека , отштиклирајте ги опциите Отвори од сите претходни варијанти на верзијата на Excel, а потоа кликнете OK .

Погрижете се да ја означите опцијата - Отворете ги избраните типови датотеки во Заштитен приказ или Отворете ја избраната датотека типува во Заштитен приказ и дозволува уредување . Отштиклирањето на овие опции им овозможува на корисниците на Excel да ги отворат датотеките од верзијата на Excel што се отвораат во директен Режим на уредување .

Метод 5: Додавање локација на датотеката како доверлива локација за да се избегне заштитен приказ

Исто така, постои уште една опција со име Доверливи локации во прозорецот Центар за доверба . Додавањето на локацијата на датотеката како Патека за доверлива локација им овозможува на корисниците да ги отворат лоцираните датотеки во Режим за уредување директно.

🔼 Одете до прозорецот Центар за доверба . Во прозорецот, изберете Доверливи локации од опциите од десната страна. Потоа кликнете на Додај нова локација .

🔼 Excel го прикажува полето за дијалог Доверлива локација на Microsoft Office . Кликнете на Преглед за да ја изберете саканата локација.

🔼 Откако ќе ја изберете саканата локација, штиклирајте ја опцијата велејќи - Потпапки на и на оваа локација им се верува . Потоа кликнете OK .

🔼 Со кликнување на OK во полето за дијалог Microsoft Office Trusted Location , се појавува до прозорецот Центар за доверба . Повторно, кликнете на OK .

Додавањето локација како Доверлива локација каде што корисниците ги чуваат своите датотеки му овозможува на Excel да ги отвори во Директно Режим за уредување .

Заклучок

Во овој напис, разговаравме за неколку начини за овозможување уредување во Excel Заштитен приказ . Корисниците можат да користат кој било од нив за да влезат во Excel Режим за уредување избегнувајќи го екранот Заштитен приказ . Се надеваме дека оваа статија ви нуди да се справите со режимот Заштитен приказ на Excel. Коментирајте, ако имате дополнителни прашања или имате нешто да додадете.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.