Како да заклучите ќелија во формулата на Excel (2 начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во Excel, ние користиме формули за извршување на различни видови операции кои вклучуваат референци, оператори и функции на ќелиите. Зборувајќи за клеточна референца, таа може да биде од три вида>

 • Мешана референца на ќелии
 • Можете да дознаете повеќе за референците на ќелиите од тука .

  Стандардно, сите референци на ќелиите се релативни.

  Да се ​​заклучи клетка во формулата Excel значи, конвертирање на Релативна референца на ќелија во Апсолутна референца на ќелија или Референца за мешани ќелии .

  За да заклучите ќелија во формулата

  Пред да научите како да заклучите ќелија во формулата на Excel, ајде да научиме накратко за Апсолутна референца на ќелија и мешана ќелија Референца.

  Потсетник:

  Адресата на ќелијата содржи букви(и) проследени со број каде што буквите го претставуваат бројот на колоната, а бројот го претставува бројот на редот.

  Во случај на Апсолутна референца на ќелија , и колоната и редот се фиксирани т.е. заклучено.

  Во случај на Мешана референца на ќелии , или колоната или редот се фиксирани, а останатото може да се менува.

  Ајде да имаме јасно разбирање за Апсолутна референца на ќелија и мешана референца на ќелија од табелата подолу:

  Колона Ред
  Апсолутна референца на ќелија Поправена Поправена
  Мешана референца на ќелија Поправена/различна Поправена/различна

  Механизам за заклучување ќелија

  Заклучување на колона: Доделете Знак за долар ($) пред бројот на колоната. На пр. $E .

  Заклучување на ред: Доделете Знак за долар ($) пред бројот на редот. На пр. $5 .

  Како изгледа Апсолутна референца на ќелија : ќе изгледа како $E$5 за ќелијата E5.

  Како изгледа Мешана референца на ќелија како: ќе изгледа како $E5 или E$5 за ќелијата E5.

  Преземете ја работната книга за вежбање

  Во оваа работна книга за вежбање, ние Се обидов да ја пресметам брзината на светлината на различни видови на медиуми како што се Вода , Мраз и Дијамант . Секој од медиумите има свои соодветни индекси на рефракција. Значи, формулата за пресметување на брзината на светлината кај различни медиуми е:

  Брзина на светлината на специфичен медиум = Индекс на прекршување на таа средина * Брзина на светлина во вакуум

  Во базата на податоци, брзината на светлината во вакуум, индексите на рефракција на водата, мразот и дијамантот се единствени и се наоѓаат во различни ќелии. За да се пресмета брзината на светлината за вода, мраз и дијамант, мора да ги заклучиме референците на ќелиите во формулата за множење.

  Бидејќи заклучувањето на референците на ќелиите во овој конкретен пример е задолжително, ќе покажемевие на колку начини можете да ги заклучите референците на ќелиите во формулата Excel.

  Ви препорачуваме да ја преземете работната книга за вежбање и да вежбате заедно со неа.

  How-to-Lock-a -Cell-in-Excel-Formula.xlsx

  2 начини за заклучување ќелија во Excel Formula

  Дојдовме до 2 едноставни начини кои можете да ги користите за заклучување ќелија во формулата Excel . Без понатамошна дискусија, ајде да ги научиме еден по еден:

  1. Доделување знак за долар ($) рачно на референците на ќелиите

  Сега знаеме дека можеме да заклучиме одредена ќелија со доделување знак за долар ($) пред бројот на колоната и редот. Ајде да го поминеме целиот процес чекор по чекор:

  Чекор 1:

  • Прво да ја пресметаме брзината на светлината за Водата медиум.
  • Изберете ќелија C10 за да ја зачувате пресметаната вредност.
  • Тип = B6*C9

  Ова се сега релативни референци за ќелии.

  Чекор-2:

  • Назначете Знак за долар ($) пред сите броеви на редови и колони како ова: =$B$6*$C$9

 • Притиснете го копчето ENTER .
 • Слични читања

  • Што е и како да се направи апсолутна референца на ќелија во Excel?
  • Референцирај друг лист во Excel (3 методи)
  • Пример за мешана референца на ќелија во Excel (3 типа)
  • Како да се одржи фиксна ќелија во Excel формула (4 лесни начини)
  • Excel VBA: R1C1 формула со Променлива (3Примери)

  2. Користење на копче за пристап F4

  Можете да го користите клучот F4 за да се префрлате помеѓу Релативно , Апсолутни и Мешани референци на ќелии . Рачно доделувањето Знак за долар ($) пред секоја колона и бројот на редот е процес кој одзема многу време. Додека овој метод е крајниот спасител. Еве ги чекорите што треба да ги следите:

  Чекор-1:

  • Засега, ајде да ја пресметаме брзината на светлината за Мразот медиум.
  • Изберете ќелија D10 за да ја зачувате пресметаната вредност.

  Чекор-2:

  • Прво напишете „ = “.
  • Сега, ова е клучна точка:
  • Впишете B6 и потоа притиснете го копчето F4 .
  • Впишете „ * ".
  • Впишете D9 и потоа притиснете го копчето F4 .

  • Притиснете го <6 Копче>ENTER .

  Прочитајте повеќе: [Поправено] F4 не работи во апсолутна референца на ќелија во Excel (3 решенија)

  Дополнителни совети

  Можете лесно да се префрлате помеѓу Релативни , Апсолутни и Мешани Референци на ќелии со притискање на копче F4 .

  А. Префрлете се од релативна во апсолутна референца на ќелија

  На пример, моментално работите со Релативна референца на ќелија и сакате да се префрлите на Апсолутна референца на ќелија . За да го направите тоа:

  • Изберете ја Референца за ќелии во Лентата со формули.

  • Притиснете го копчето F4 и стеготово.

  Б. Префрлете се од апсолутна во релативна референца на ќелија

  • Повторно притиснете го копчето F4 . Броевите на редовите се заклучени сега.

  • Притиснете го копчето F4 повторно за да го заклучите бројот на колоната од бројот на редот.

  В. Вратете се на Релативната референца на ќелијата

  • Само притиснете го копчето F4 уште еднаш.

  Прочитај повеќе: Разлика помеѓу апсолутната и релативната референца во Excel

  Работи што треба да се запаметат

  • Доделете Знак за долар ($) пред редот и бројот на колоната за заклучување ќелија.
  • Користете го копчето F4 за заклучување ќелија веднаш.

  Заклучок

  Во овој блог пост, со примери се дискутирани два методи за заклучување ќелија во формула на Excel. Првиот метод се однесува на рачно доделување на Знак за долар ($) пред колоната и бројот на редот. Вториот метод е да се користи копче F4 како кратенка за заклучување на ќелија. Ви се препорачува да ги практикувате и двете заедно со дадената работна книга за вежбање и да го пронајдете методот што најмногу одговара на вашите случаи.

  Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.