Како да се пресмета временската разлика во Excel помеѓу два датуми (7 начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе научите 7 брзи начини за пресметување на временската разлика во Excel помеѓу два датуми.

Преземи пракса Работна книга

Можете да ја преземете датотеката Excel од следнава врска и да вежбате заедно со неа.

Пресметајте временска разлика во Excel помеѓу два датуми.xlsx

7 начини за пресметување на временската разлика во Excel помеѓу два датуми

1. Користење на функцијата DAYS за пресметување на временската разлика во Excel помеѓу два датуми

Можете да ја користите функцијата DAYS за да се пресмета временската разлика помеѓу два датуми во денови. Ајде да видиме како да го направиме тоа,

❶ Најпрво, вметнете ја следната формула во ќелијата E5 .

=DAYS(D5,C5)

Објаснување на формулата

 • D5 е крајниот датум.
 • C5 е почетен датум.

❷ Сега притиснете го копчето ENTER .

❸ Сега повлечете ја иконата Пополнете ја рачката од ќелијата E5 до E10 .

Сега ќе ја добиете временската разлика во денови помеѓу двата датума.

2. Комбинирање на функциите INT и TEXT за пресметување временска разлика во Excel помеѓу два датуми

Можете да ги користите и функциите INT и TEXT за пресметување временската разлика помеѓу два дена.

Сега еве ги чекорите што треба да ги следите:

❶ Најпрво, вметнете ја следната формула во ќелијата E5 .

=INT(D5-C5)&" days "&TEXT(D5-C5,"h"" hrs ""m"" mins """)

Објаснување на формулата

 • D5 е крајниот датум.
 • C5 е датумот на почеток.
 • INT(D5-C5)&“ дена „ ја враќа временската разлика во денови .
 • TEXT(D5-C5,“h““ часа „“m““ минути „““) ја враќа временската разлика во часови, минути и секунди.

❷ Сега притиснете го копчето ENTER .

❸ Сега повлечете ја иконата Пополнете ја рачката од ќелијата E5 до E10 .

Сега ќе ја добиете временската разлика помеѓу два датума во денови, часови и минути.

3. Користење на функцијата NETWORKDAYS за пресметување временска разлика во Excel Помеѓу два датуми

Функцијата NETWORKDAYS може да ја пресмета временската разлика во денови помеѓу два дена. Но оваа функција ги исклучува празниците од пресметката.

За да ја користите оваа функција,

❶ Вметнете ја следната формула во ќелијата E5 .

=NETWORKDAYS(C5,D5)

Објаснување на формулата

 • D5 е крајниот датум.
 • C5 е почетниот датум.

❷ После тоа, притиснете го копчето ENTER .

❸ Сега повлечете ја иконата Пополнете ја рачката од ќелија E5 до E10 .

Значи, ќе ја добиете временската разлика во денови со исклучок на празниците.

Слични читања

 • Пресметајте позитивна или негативна разлика помеѓу два броја во Excel
 • Како да најдете значајна разлика помеѓу два броја во Excel
 • Пресметај разлика помеѓу два реда во стожерната табела (со лесни чекори)

4. Примена на функцијата DATEDIF за пресметување на временската разлика во Excel помеѓу два датуми

Функцијата DATEDIF може да ја врати и временската разлика во денови помеѓу два датума.

Еве ги чекорите што треба да ги следите:

❶ Прво, вметнете ја следната формула во ќелијата E5 .

=DATEDIF(C5,D5,"d")

Објаснување на формулата

 • D5 е крајниот датум.
 • C5 е почетен датум.
 • „d“ одредува дека пресметаниот формат на време е во денови.

❷ Потоа притиснете копчето ENTER .

❸ После тоа, повлечете ја иконата Пополнете рачка од ќелијата E5 до E10 .

Сега еве го пресметаниот резултат:

5. Користење на TEXT Func да се пресмета временската разлика во Excel помеѓу два датума

Функцијата TEXT овозможува менување на форматот додека се пресметува временската разлика помеѓу два датума.

Еве како да ја користите функцијата TEXT .

❶ Најпрво, вметнете ја следната формула во ќелијата E5 .

=TEXT(D5-C5,"yy"" years ""dd"" days """)

Објаснување на формулата

 • D5 е завршувањетодатум.
 • C5 е почетен датум.
 • „гг““ години „„дд““ денови „ ”” го одредува форматот време во години и денови.

❷ Сега притиснете го копчето ENTER .

❸ Сега повлечете ја иконата Пополнете ја рачката од ќелијата E5 до E10 .

Значи, ќе ја добиете временската разлика помеѓу два датума во години и денови.

6. Одземање два датума да се пресмета временската разлика во Excel помеѓу два датуми

Наједноставниот начин да се пресмета временската разлика помеѓу два дена е да се користи генеричката формула за одземање.

За тоа,

❶ Вметнете ја следната формула во ќелијата E5 .

=D5-C5

Објаснување на формулата

 • D5 е крајниот датум.
 • C5 е почетен датум.

❷ Сега притиснете го копчето ENTER .

❸ Сега повлечете иконата Рачка за пополнување од ќелијата E5 до E10 .

Конечно, ќе го добиете време d иференција во колоната Времетраење .

Прочитај повеќе: Формула на Excel за наоѓање разлика помеѓу два броја

7. Приклучување на TIME, HOUR, MINUTE, & ВТОРИ функции за пресметување на временската разлика во Excel помеѓу два датуми

Можете да ги користите TIME , HOUR , MINUTE , & SECOND функции за пресметување на временската разлика помеѓу два датума воExcel.

Но, тука треба да се спомене една работа. Следната формула може да ја пресмета временската разлика само во часови, минути и секунди. Целосно го игнорира делот датум но се фокусира на временскиот дел.

За да ја искористите формулата,

❶ Најпрво, вметнете ја следната формула во ќелијата E5 .

=TIME(HOUR(D5),MINUTE(D5),SECOND(D5))-TIME(HOUR(C5), MINUTE(C5),SECOND(C5))

Објаснување на формулата

 • D5 е крајниот датум.
 • C5 е почетен датум.
 • HOUR(D5),MINUTE(D5),SECOND(D5) извадете го часот , минута и секунда дел од D5 .
 • HOUR(C5),MINUTE(C5),SECOND(C5) извлечете го делот час , минута и втората од C5 .

❷ Сега притиснете го копчето <Копче 1>ENTER .

❸ Сега повлечете ја иконата Пополнете ја рачката од ќелијата E5 до E10 .

Конечно, ќе ја добиете временската разлика во часови, минути и секунди вака:

Дел за вежбање

Ќе добиете лист на Excel како следнава слика од екранот, на крајот од дадената датотека Excel. Онаму каде што можете да ги практикувате сите методи кои се дискутирани во оваа статија.

Заклучок

Симирам, разговаравме за 7 лесни методи за пресметување на временската разлика во Excel помеѓу два датума. Ви препорачуваме да ја преземете работната книга за вежбање прикачена заедно со овој напис ипрактикувајте ги сите методи со тоа. И не двоумете се да поставите какви било прашања во делот за коментари подолу. Ќе се обидеме да одговориме на сите релевантни прашања што е можно поскоро. И посетете ја нашата веб-локација Exceldemy за да истражите повеќе.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.