Како да печатите во PDF во Excel VBA: со примери и илустрации

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе ви покажам како можете да испечатите кој било документ во PDF користејќи VBA во Excel. За таа цел ќе го користиме методот ExportAsFixedForma t на VBA . Ќе разговарам за сите параметри на овој метод со соодветни примери и илустрации.

Печати во PDF во Excel VBA (Брз преглед)

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

VBA Печати во PDF.xlsm

Вовед во изјавата ExportAsFixedFormat

⧭ Преглед:

Методот ExportAsFixedForma t на VBA зачувува кој било документ во формат PDF со дадено име со VBA . Ова е прилично корисен метод за оние кои работат со многу работни листови на Excel и ги складираат за понатамошна употреба.

⧭ Синтакса:

Синтаксата на VBA <Методот 1>ExportAsFixedFormat е:

8678

⧭ Параметри:

Параметар Задолжително / Изборно Објаснување
Тип Задолжително Означува тип на датотека што сакате да Зачувај како. Користете xlTypePDF за PDF-датотеки или xlTypeXPS за датотеки XPS.
Име на датотека Изборно Името на датотеката што сакате да ја зачувате. Внесете ја целата патека на датотеката овде ако сакате да ја зачувате датотеката на друга патека од работната книга.
Квалитет Изборен Означуваквалитетот на датотеката што треба да се зачува. Користете xlQualityStandard за стандарден квалитет или xlQualityMinimum за минимален квалитет.
IncludeDocProperties Изборно Поставете го како True за да ги вклучите својствата на документот. или поставете го како Неточно за да не ги вклучува својствата на документот.
IgnorePrintAreas Изборно Поставете True да ги игнорира областите за печатење или False да не игнорирајте ги областите за печатење.
Од Изборно Бројот на почетната страница од која ќе почне да се зачувува вашиот документ.
Да Изборно Поставете го како Точно за да ги вклучи својствата на документот или поставете го како Неточно за да не ги вклучува својствата на документот.
OpenAfterPublish Изборно Поставете го како True за да го отворите документот по објавувањето или поставете го како Неточно.

Повратна вредност:

Ги конвертира работните листови од работната книга на Excel како PDF документ и ја зачувува во наведената папка со наведеното име.

5 примери за печатење во PDF во Excel VBA со изјавата ExportAsFixedFormat

Ајде да истражиме неколку примери за тоа како да печатите документ во PDF во Excel VBA со методот ExportAsFixedFormat .

Пример 1: Печатете во PDF во Excel VBA без одредено име или патека

Овде имаме работен лист со книжните записи на книжарницата наречена книжарница Марин.

Ајденапишете едноставен код VBA за да го конвертирате работниот лист во PDF документ, не наведувајќи име или патека.

⧭ VBA код:

1734

⧭ Излез:

Извршете го овој код и ќе најдете PDF-датотека со истото име како вашата работна книга (Стандардно име кога не е одредено име ) во истата папка со вашата работна книга (Стандардна папка бидејќи нема патека е наведена).

Тука е именувана како Book1.pdf бидејќи името на мојата работна книга беше Book1 .

Прочитај повеќе: Excel VBA: Како динамично да поставите област за печатење (7 начини)

Пример 2 : Печатете во PDF во Excel VBA со назначени име и патека

Сега ќе ја конвертираме истата работна книга во друга PDF-датотека која ги наведува името и патеката.

Ќе ги зачувам PDF со името „Martin Bookstore.pdf“ во патеката C:\Users\Public\ExcelWIKI на мојот компјутер. Значи, кодот VBA ќе биде:

⧭ VBA код:

8968

⧭ Излез :

Овој код ќе го зачува PDF документот на патеката C:\Users\Public\ExcelWIKI на мојот компјутер со име Martin Bookstore.pdf .

Прочитајте повеќе: Како да печатите избрана област во Excel (2 примери)

Слични читања:

  • Како да печатите наслови во Excel (5 лесни начини)
  • Печатете работен лист со коментари во Excel (5 Лесни начини)
  • Како да печатите избрани ќелии во Excel (2 лесни начини)
  • Центрирај го печатењетоОбласт во Excel (4 начини)
  • Како да се прикаже преглед на печатење со Excel VBA (3 макроа)

Пример 3: Печати во PDF во Excel VBA со отворање на датотеката по објавување

Сега ќе го испечатиме документот во PDF на таков начин што датотеката ќе се отвори по објавувањето. Мораме да го поставиме параметарот OpenAfterPublish на True .

Значи, кодот VBA ќе биде,

⧭ VBA код:

3923

⧭ Излез:

Овој код ќе го зачува PDF документот на патеката C:\Users\Public\ExcelWIKI на мојот компјутер со име Martin Bookstore.pdf и отворете ја датотеката веднаш штом ќе биде објавена.

Поврзани содржини: Како да поставите преглед за печатење во Excel (6 опции)

Пример 4: Печатете повеќе работни листови на повеќе PDF-датотеки во Excel VBA

Досега испечативме еден работен лист. Овој пат ќе отпечатиме повеќе работни листови во повеќе PDF-датотеки.

Овде имаме работна книга со 5 работни листови, од кои секоја содржи книга запис од одредена книжарница.

0>

Овој пат ќе ги конвертираме сите работни листови во PDF-датотеки.

Кодот VBA ќе биде:

⧭ VBA код:

6120

⧭ Излез:

Стартувај го кодот. Полето за внесување ќе побара од вас да ги внесете имињата на работните листови за конвертирање во PDF. Овде влегов во книжарница Џозеф, книжарница Морган, АнгелаКнижарница .

Кликнете OK . И ќе ги зачува како PDF датотеки во папката C:\Users\Public\ExcelWIKI .

Прочитај повеќе: Како да печатите повеќе листови во Excel (7 различни методи)

Пример 5: Развивање на функција дефинирана од корисникот за печатење во PDF датотека во Excel VBA

Конечно, ќе ви покажам како можете да развиете функција дефинирана од корисникот за печатење на кој било работен лист во PDF со Excel VBA .

Ајде да развиеме функција наречена PrintToPDF што ќе го испечати активниот работен лист во PDF-датотека.

Кодот VBA ќе биде:

⧭ VBA код:

5126

⧭ Излез:

Внесете ја оваа функција во која било ќелија од вашиот работен лист.

=PrintToPDF()

Потоа кликнете ENTER . Ќе го конвертира активниот лист ( Книжарница Мартин тука) во PDF-датотека во наведената папка.

Прочитај повеќе: Excel VBA: Печатете го корисничкиот формулар за да се вклопи на страница (2 методи)

Работи што треба да се запаметат

Додека се развиваат кодовите, повеќето од време кога го користевме објектот Активен лист на VBA . Го враќа работниот лист што е активен во тој момент во активната работна книга.

Исто така понекогаш сме го користеле својството ActiveSheet.Name . Го враќа името на активниот работен лист.

Заклучок

Значи, ова е начин да се испечати кој било работен лист во PDF со VBA во Excel. Дали ИМАШпрашања? Слободно прашајте не. И не заборавајте да ја посетите нашата страница ExcelWIKI за повеќе објави и ажурирања.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.