Како да се отстрани форматирањето во Excel без да се отстранат содржините

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Во Excel, можете лесно да го отстраните форматирањето од ќелиите без да ја отстраните содржината на ќелиите следејќи неколку едноставни чекори. Во оваа статија, ќе ви покажеме како можете да го отстраните форматирањето во Excel без да ја отстранувате содржината во 6 различни ситуации.

Да речеме, нашата база на податоци има форматирани ќелии. Сега, ќе го отстраниме форматирањето без да ја избришеме содржината.

Преземете ја работната книга за вежбање

Слободно преземете ја работната книга од врската подолу.

Отстранете го форматирањето во Excel без отстранување содржини.xlsx

6 начини да го отстраните форматирањето во Excel без да отстранувате содржини

1. Отстранете го форматирањето од избраните ќелии

➤ Прво, изберете ги ќелиите од каде што сакате да го отстраните форматирањето

➤ Потоа, одете во Дома > Уредување > исчистете и изберете Исчисти формати .

Сега, ќе видите дека форматирањето на избраните ќелии е отстрането, но содржината сè уште е таму .

2. Кратенка на тастатура за отстранување форматирање

Најлесен начин да се отстрани форматирањето од избраните ќелии е користење кратенка на тастатура.

➤ Прво, изберете ги форматираните ќелии.

➤ Потоа притиснете ALT+H+E+F

Како резултат, ќе го видите целото форматирање на избраното ќелиите се отстранети.

3. Отстранете го форматирањето од целата група на податоци

Можете и да го отстраните форматирањето од целиот работен лист безотстранување на која било содржина.

➤ Прво, изберете ги сите ќелии со кликнување на знакот со стрелка од пресечната точка на бројот на редот и колоната.

➤ После тоа, одете во Дома > Уредување > исчистете и изберете Исчисти формати .

Како резултат на тоа, целото форматирање на целата ваша база на податоци ќе биде отстрането.

Слични читања:

  • Како да се отстрани форматирањето табели во Excel (2 паметни начини)
  • Отстранете ги формулите во Excel: 7 лесни начини
  • Како да отстраните броеви од ќелија во Excel (7 ефективни начини)

4. Отстранете го форматирањето од празни ќелии

Сега, да видиме како можете да го отстраните форматирањето од празните ќелии. Размислете за следнава база на податоци, каде што имаме некои празни ќелии форматирани со зелена боја. Сега, сакаме да го отстраниме форматирањето само од празните ќелии.

➤ Прво, изберете ја вашата база на податоци и притиснете F5

Ќе го отвори прозорецот Оди во .

➤ Кликнете на полето Специјално од прозорецот Оди во .

Сега, ќе се отвори прозорецот Оди во специјално .

➤ Изберете Празни и кликнете на OK > 0>➤ Одете во Дома > Уредување > исчистете и изберете Исчисти формати .

Сега можете да видите, форматирање одпразните ќелии се отстранети.

5. Отстранете го форматирањето на одредени ќелии без отстранување содржина

Во овој дел, ќе ви покажеме како да отстраните одредени ќелии ' форматирање без бришење на содржината. Да претпоставиме дека во нашата база на податоци имаме два вида форматирање; едната е со зелена боја, а другата е со жолта боја. Ќе ги отстраниме форматите на жолтите ќелии.

➤ Прво, одете во Дома > Уредување > Најдете и изберете > Најдете .

Ќе го отвори прозорецот Најди и замени .

➤ Сега, кликнете на Опции во овој прозорец за да го проширите.

Потоа, можете да го видите полето Форматирај во Најди и замени прозорец.

➤ Кликнете на полето Форматирај .

Како резултат на тоа, нов прозорец, наречен Најди Форматот ќе се појави.

➤ Одете во картичката Пополнете и изберете ја бојата на ќелиите од каде што сакате да го отстраните форматирањето.

➤ Последно притиснете Во ред .

Сега во прозорецот Најди и замени , ќе ја видите избраната боја во Преглед кутија.

➤ Кликнете на Најди ги сите .

Како резултат на тоа, списокот на ќелии што го содржат конкретниот формат ќе се појавува на дното на прозорецот Најди и замени .

➤ Сега, изберете ги сите ќелии од списокот.

➤ После тоа, одете во Дома > Уредување > исчистете и изберете Исчисти формати .

КакоКако резултат, форматирањето на жолтите ќелии е отстрането.

➤ На крајот, затворете го прозорецот Најди и замени .

Сега, може да ги видите форматите на жолтата боја ќелиите се отстрануваат додека содржината на овие ќелии е сè уште на место.

6. Отстрани условно форматирање без отстранување содржина

За отстранување Условно форматирање од вашата база на податоци без отстранување на содржината,

➤ Прво, изберете ја целата своја база на податоци.

➤ Потоа, одете во Дома > Условно форматирање > Избриши правила и изберете Исчисти правила од избрани ќелии.

Како резултат на тоа, условното форматирање од избраните ќелии ќе се отстрани без да се отстрани ниту една содржината.

Заклучок

Овде наведовме неколку пристапи за отстранување форматирање без отстранување на содржината, се надеваме дека тие ќе ви помогнат да го отстраните форматирањето во Excel без отстранување содржината. Ако се соочите со каква било конфузија, ве молиме оставете коментар.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.