Како да комбинирате два графика во Excel (2 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Многу често вметнуваме графикони за одредена база на податоци во нашиот работен лист Excel . Графиконите ни помагаат да го анализираме нашиот напредок или продуктивност. Може да ни обезбеди и јасна споредба помеѓу одредени бројки. Но, за оваа цел на споредба, а исто така и за анализа на слични групи на податоци рамо до рамо, треба да комбинираме два графика. Во оваа статија, ќе ви ги покажеме едноставните начини за Комбинирање два графика во Excel .

Преземете ја работната книга за вежбање

За да вежбате сами , преземете ја следната работна книга.

Комбинирајте два графика.xlsx

Вовед во збирка податоци

За илустрација, ќе користам примерок на податоци како пример. На пример, следнава база на податоци ги претставува Продавач , Нето продажба и Цел на една компанија. Овде, нашиот прв графикон ќе се базира на Продавачот и Целта . А другиот ќе биде на Продавачот и Нето продажба .

2 методи за комбинирање на два графика во Excel

1. Вметнете комбинирана табела за комбинирање два графика во Excel

1.1 Креирај два графика

Excel обезбедува различни типови графикони од стандардно. Меѓу нив се и линиските табели, Табелите со колони итн. Ги вметнуваме според нашите барања. Но, постои уште една специјална табела со име Комбо шема . Ова е во основа за комбинирање на повеќе опсези на податоци и е многу корисно бидејќи можеме да уредуваметип на графикон за секој опсег на серии. Во нашиот прв метод, ќе ја користиме оваа Комбо графика за да Комбинираме два графика во Excel и заговорите ќе бидат на Главниот оска. Но, прво, ќе ви го покажеме процесот за креирање на двата графика: Цел против продавач и Нето продажба наспроти продавач . Затоа, следете ги чекорите подолу за да ги извршите сите задачи.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете ги опсезите B5:B10 и D5:D10 истовремено.

 • Потоа, изберете го графикот 2-D Line од групата Табели под Вметни таб.
 • Овде, можете да изберете кој било друг тип на графикон од групата Табели .

 • Како резултат на тоа, ќе го добиете вашиот прв графикон.

 • Сега, изберете ги опсезите B5:B10 и C5:C10 .

 • После тоа, под табулаторот Вметни и од групата Табели , изберете графикон со 2-Д линија или кој било друг тип што ви се допаѓа .

 • Следствено, ќе го добиете вашиот втор график.

1.2 Главна оска

Но, нашата мисија е да ги комбинираме овие два графика. Оттука, следете го понатамошниот процес даден подолу за да ги комбинирате графиконите.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете ги сите опсези на податоци ( B5:D10 ).

 • Потоа, од картичката Вметни , изберете ја иконата Опаѓачкото воГрупа Табели .

 • Како резултат на тоа, ќе се појави полето за дијалог Вметни графикон .
 • Овде, изберете Комбо што ќе го најдете во картичката Сите графикони .
 • Потоа, изберете Линија како Тип графикон и за Серија1 и Серија2 .
 • Следно, притиснете OK .

 • Оттука, ќе го добиете комбинираниот графикон.
 • Сега , изберете го графикот и кликнете со десното копче на глувчето за да ги поставите имињата на сериите.
 • Кликнете Изберете податоци .

 • Следствено, ќе се појави прозорец за дијалог.
 • Изберете Series1 и притиснете Edit .

 • Како резултат на тоа, ќе се појави нов дијалог прозорец. Овде, напишете Net Sales во Името на серијата и притиснете OK .

ЗАБЕЛЕШКА: Вредностите на серијата се C5:C10 , така што ова е серијата Нето продажба .

 • Повторно, изберете Series2 и притиснете Edit .

 • Впишете Target во Името на серијата и притиснете OK .

ЗАБЕЛЕШКА: Серијата вредностите се D5:D10 , така што ова е серијата Целна .

 • Притиснете OK за Изберете Извор на податоци дијалог поле.

 • Конечно, ќе го врати Комбинираниот график .

1.3 Секундарна оска

Графиконот можеме да го нацртаме и на Секундарната оска . Затоа, следетечекорите за исцртување на двете оски Примарни и Секундарни оски.

ЧЕКОРИ:

 • Овде, проверете ја поле од Секундарна оска за серијата Целна и притиснете OK .

 • На крајот, ќе го добиете комбинираниот график на двете оски.

ЗАБЕЛЕШКА: Ова е особено корисно кога форматите на броеви се различни или опсезите многу се разликуваат еден од друг.

Прочитај повеќе: Како да се комбинираат графикони во Excel (упатство чекор-по-чекор)

Слични читања:

 • Комбинирајте повеќе датотеки на Excel во една работна книга со посебни листови
 • Excel VBA: Комбинирајте датум и време (3 методи)
 • Како да комбинирате повеќе листови на Excel во едно користејќи макро (3 методи)
 • Комбинирајте име и датум во Excel (7 Методи)
 • Како да се комбинираат два графика за расфрлање во Excel (анализа чекор по чекор)

2. Комбинирајте два графика во Excel со копирање и Операции за залепување

Операцијата за копирање и залепување во Excel ни прави многу задачи полесни. Во овој метод, ние само ќе ја користиме оваа операција за комбинирање на графиконите. Веќе го прикажавме процесот за добивање на двата графика во нашиот претходен метод. Сега, ние едноставно ќе го копираме првиот график и потоа ќе го залепиме во друг за да го добиеме нашиот конечен резултат. Затоа, научете ги чекорите подолу за да ја извршите задачата.

ЧЕКОРИ:

 • На почетокот, изберете кој билографикон и кликнете со десното копче на глувчето.
 • Изберете ја опцијата Копирај .

 • Потоа, изберете го вториот графикон и кликнете со десното копче на глувчето.
 • Подоцна, изберете Залепете опција.

 • Затоа, ќе го добиете комбинираниот график.
 • Сега, ќе го промениме насловот на графиконот. За да го направите тоа, изберете го насловот.

 • Следно, напишете Комбиниран график .
 • На крајот, ќе го добиете посакуваниот график.

Поврзани содржини: Како да комбинирате два графикони во Excel (5 начини)

Заклучок

Отсега натаму, ќе можете да Комбинирате два графика во Excel со гореопишаните методи. Продолжете да ги користите и кажете ни дали имате повеќе начини да ја извршите задачата. Не заборавајте да кажете коментари, предлози или прашања доколку имате во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.