Како да множите две колони во Excel (5 најлесни методи)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Microsoft Excel има неколку функции кои може да се користат за правење едноставни аритметички операции како и посложени пресметки. Множењето е една од најчесто користените операции во Excel и може да се врши на различни начини. Ќе поминеме низ неколку брзи и едноставни методи за да видиме како да помножиме две колони во Excel .

Ќе користиме примерок на база на податоци како пример за да ви помогнеме подобро да го разберете концептот.

Овде, ни е дадено името на Ставките во колоната B , Цената во колоната C , Количина во колона D, и Попуст процент во колона Е . Сакаме да ги броиме износите Продажби користејќи ја оваа база на податоци.

Преземете ја работната книга за вежбање

Множете две колони.xlsx

5 едноставни методи за множење две колони во Excel

Метод 1: множење две колони со помош на симболот ѕвездичка

Најлесен начин за множење на две колони во лист Exce l е користење на симболот ѕвездичка (*) .

Да претпоставиме дека сакаме да знаеме колку Продажба се генерира за одреден производ. Значи, мораме да ги помножиме вредностите на Цената во колоната со вредностите од Количина колоната . Ајде да видиме како да го направиме тоа.

Прво, кликнете на ќелијата E5 . Сега можеме да избереме која било ќелија или да одиме во лентата со формули и да го напишеме следновоформула.

=C5*D5 Притиснете го копчето ENTER, ќе го добиеме следниот резултат кој ќе претставува Продажбаод Кошула.

Овде, множиме две ќелии C5 со ќелијата D5 користејќи го симболот Ѕвездичка (*) . Го добивме резултатот од $100 како вредност Продажба .

Сега, можеме едноставно да кликнеме на десното копче на глувчето потоа да го повлечеме надолу. Овде ја користиме функцијата Автоматско пополнување за автоматски да ги пополнуваме другите ќелии. Сега, нашите ќелии ќе изгледаат како следнава слика.

Прочитајте повеќе: Како да користите Multiply Sign во Excel (со 3 алтернативни методи )

Метод 2: множете две колони користејќи ја формулата на производот

Користењето на симболот ѕвездичка може да одземе време ако имаме да се справи со огромен број податоци. Во Excel, еден од најбрзите начини за множење колони или опсези е да се користи функцијата ПРОИЗВОД .

Во нашиот сет на податоци, сакаме Продажба вредности со множење на Цена и Количина .

За да го направите тоа, прво кликнете во ќелијата E5 , а потоа напишете ја следнава формула.

=PRODUCT(C5:D5) Притиснете го копчето ENTER. Ќе ви го покаже резултатот.

Видете, го имаме резултатот од 100$ како вредност Продажба во ќелијата E5. Овде Excel едноставно ги множи ќелиите C5 и ќелијата D5 .

Забелешка : за време на употребата на PRODUCT функцијата можеме да ги избереме саканите ќелиикористејќи две точки ( : ) или запирка ( , ). Во ова сценарио, можеме да ја користиме формулата како

=PRODUCT(C5,D5) Сега ќе користиме Автоматско пополнување . Кликнете на десното копче на глувчето и повлечете го надолу до остатокот од колоната каде што ги сакаме нашите податоци.

Прочитај повеќе: Која е формулата за множење во Excel за повеќе ќелии? (3 начини)

Слични читања

  • Како да се множат редови во Excel (4 најлесни начини)
  • Помножете ги матриците во Excel (2 лесни методи)
  • Како да се множите со процент во Excel (4 лесни начини)

Метод 3: множете две колони со постојан број

Во нашиот сет на податоци, можеме да видиме дека има 5% попуст . Значи, ако сакаме да ја пресметаме продажната вредност по попуст како би го направиле тоа. Ајде да навлеземе во ова,

Значи, мораме да ја пресметаме продажната вредност по попустот со множење на цената, количината и попустот t. И најмногу од сè 5% попуст се применува за сите артикли.

Значи, можеме да кажеме дека треба да множиме колони со константен број .

Сега, кликнете на ќелијата F5 и напишете ја следнава формула.

=C5*D5*(1-$E$7) Притиснете ENTER клуч.

Што се случува овде?

Ние ги множиме ќелиите C5 , D5 и E7 . Исто така се користи Апсолутна референца за ќелијата E7 . Овде, ја одзедовме вредноста на попустот за да го добиеме вкупниот број Продажба по попустот.

Користете Апсолутна референца на ќелија (како $E$7 ) за да се осигурате дека колоната и редот се координати на ќелијата што го содржи бројот за множење со не се менува додека ја копирате формулата во други ќелии.

Користете Релативна референца на ќелија (како C4 ) за најгорната ќелија во колоната, како резултат на релативната локација на ќелијата каде што формулата се копира, оваа референца се менува.

Затоа, формулата во F6 се менува во =C6 *D6*(1-$E$7) формулата во F7 се менува во =C7*D7*(1-$E$7) , и така натаму.

Сега, кликнете со десното копче на копчето на глувчето и повлечете го до крајот на колоната за да ги добиете резултатите.

Прочитај повеќе : Како да се множи колона со број во Excel (4 лесни методи)

Метод 4: MultiplyTwo Columns using Paste Special

Залепи специјално Функцијата ни дава опција да добиеме вредности наместо формули.

Прво, ги копиравме вредностите од колоните D5 до D 9 во колони E5 до E9 .

Сега, изберете ги сите вредности во колоната C

➤ Го избрав опсегот C5:C9 .

Сега, кликнете со десното копче на глувчето и изберете Копирај од контекстното мени .

Сега, изберете ја ќелијата E5:E9, и повторно десен клик на копчето на глувчето ќе се појави дијалог поле .

Оттаму, изберете Помножи потоакликнува на OK .

Тука, ќе добиете Продажба за сите избрани артикли .

Прочитајте повеќе: Како да множите една ќелија со повеќе ќелии во Excel (4 начини)

Метод 5: множете две колони со формулата за низа

Друг начин за множење на две колони во ексел е формулата Array . Тоа е едноставен и лесен метод.

Прво, изберете ќелии од E5 до E9 ( E5:E9 ).

Сега, можеме да напишеме = C5:C9 или едноставно да ги избереме сите потребни ќелии со влечење на глувчето.

Сега, напишете го симболот ѕвездичка и изберете ќелии D5:D9 .

Формулата ќе биде како што е дадена.

=C5:C9*D5:D9 Сега, притиснете CTRL +  SHIFT + ENTER целосно бидејќи тоа е низа формула.

Еве да одиме, ги добиваме резултатите што ги сакавме. Тука множиме C5 со D5 , C6 со D6, и така натаму до C9 со D9 каде ги користевме вредностите на ќелиите како низа .

Прочитајте повеќе: Како да множите повеќе ќелии во Excel (4 методи)

Работи што треба да се запаметат

Забелешка: ако користите верзија за надградба на Microsoft Excel 2013 тогаш нема да треба да користите CTRL + SHIFT + ENTER за која било низа формула.

Оддел за вежбање

Единствениот најважен аспект за навикнување на овие брзи пристапи е практиката. Како резултат на тоа, прикачив работна книга за вежбањекаде можете да вежбате.

Заклучок

Ова се 5 различни техники за множење на две колони во Excel . Можете да ја изберете најдобрата опција врз основа на вашите преференции. Ве молиме известете ме ако имате какви било прашања или повратни информации во делот за коментари. Може да поминете и низ другите наши статии поврзани со Excel на оваа страница.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.