Excel COUNTIF за повеќе критериуми со различна колона

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Ако барате Excel COUNTIF повеќе критериуми со различна колона , тогаш сте на вистинското место. Додека користиме Excel, честопати треба да ја користиме функцијата COUNTIF за различни цели, но најчесто за броење податоци. Во оваа статија, ќе се обидеме да разговараме за Excel COUNTIF повеќе критериуми со различна колона.

Преземете ја работната книга за вежбање

COUNTIF за повеќе критериуми. xlsx

2 начини да се користи COUNTIF за повеќе критериуми со различна колона во Excel

Excel нуди 2 начини за користење COUNTIF функција за повеќе колони со различни критериуми.

1. Повеќекратни критериуми од типот ИЛИ

Можеме да користиме COUNTIF за повеќе критериуми од типот ИЛИ .

1.1. Користење на две функции COUNTIF

Можеме да користиме повеќе критериуми кои главно се ИЛИ тип со помош на функцијата COUNTIF .

Да се ​​обидеме да дознајте колку артикли имаат цени поголеми од $100 или произведени количини поголеми од 1000 во ќелијата G5 .

Можеме да користиме две COUNTIF функции заедно за да ги задоволиме двата услови на нашиот проблем..

Прво, напишете ја формулата во G5 ќелијата.

=COUNTIF(D5:D15,">100")+COUNTIF(C5:C15,">1000")

Тука, D5:D15 се однесува на Цена по парче и C5:C15 се однесува на произведена количина .

Второ, притиснете ENTER за да го добиете излезот како 13 .

Значи,овде имаме 13 артикли со цени поголеми од 100$ или произведени количини поголеми од 1000 .

Забелешка: Ако имаме повеќе критериуми од иста колона, процесот е ист.

На пример, за да се дознае бројот на артикли со цени помали од 100$ или поголема од 200$ , формулата ќе биде во G5 ќелијата.

=COUNTIF(D5:D15,"200")

Прочитајте повеќе: COUNTIF помеѓу две вредности со повеќе критериуми во Excel

1.2. Користење на функцијата SUMPRODUCT

Можеме да ја користиме и функцијата SUMPRODUCT за да користиме повеќе критериуми.

1.2.1. Повеќе критериуми на различни колони

Сега, ако имаме повеќе критериуми од типот ИЛИ и од различни колони, можеме да користиме две функции SUMPRODUCT за да најдеме тоа.

На пример, за да го дознаете бројот на артикли со цени поголеми од 100$ или количини поголеми од 1000 , прво напишете ја формулата во G7 ќелија вака.

=SUMPRODUCT(--((D5:D15)>100))+SUMPRODUCT(--((C5:C15)>1000))

Второ, притиснете ENTER .

Овде, имаме 13 артикли со цени поголеми од 100$ или произведени количини поголеми од 1000 .

Прочитајте повеќе: Како да аплицирате SUM и COUNTIF за повеќе критериуми во Excel

1.2.2. Повеќе критериуми од иста колона

Ако имаме повеќе критериуми од истата колона , на пример, да го дознаемеброј на ставки со цена помала од 100$ или поголема од 200$ , можеме или да ја користиме комбинацијата на функции SUMPRODUCT и COUNTIF .

Прво, напишете ја формулата во G9 ќелијата вака.

=SUMPRODUCT(COUNTIF(D5:D15,{"200"}))

Второ, притиснете ENTER .

На крајот, ќе го добиеме излезот како 5 .

Види, имаме 5 артикли со цени помали од 100$ или поголеми од 200 .

Прочитајте повеќе: COUNTIF со повеќе Критериуми во различни колони во Excel

2. Повеќе критериуми од типот И

Сега да пробаме друга поинаква работа. Ајде да се обидеме да откриеме колку артикли има со цени поголеми од 100$ и количини поголеми од 1000 . Можеме да дознаеме на овие два начина.

2.1. Користејќи ја функцијата COUNTIFS

Да претпоставиме дека треба да дознаеме цени поголеми од 100$ и количини поголеми од 1000 во ќелијата G6 .

Прво, напишете ја формулата во G6 ќелијата вака.

=COUNTIFS(D5:D15,">100",C5:C15,">1000")

Овде, D5:D15 се однесува на Цена по парче и C5:C15 се однесува на произведена количина .

Второ, притиснете ENTER за да го добиете излезот како 3 .

Видете, имаме 3 артикли со цени поголеми од 100$ и произведена количина поголема од 1000 .

Забелешка: Ако имате повеќе критериуми од типот И , ноод истата колона, процесот е ист.

На пример, за да се дознае бројот на артикли со цена поголема од 100$ и помала од 200$ , формулата ќе биде во ќелијата G6 вака.

=COUNTIFS(D5:D15,">100",D5:D15,"<200")

2.2. Користејќи ја функцијата SUMPRODUCT

Овој пат повторно ќе го дознаеме бројот на артикли со цена поголема од 100 и количина поголема од 1000 , но со SUMPRODUCT () функција.

Прво, напишете ја формулата во ќелијата G8 вака.

=SUMPRODUCT(((D5:D15)>100)*((C5:C15)>1000))

Второ, притиснете ENTER и добијте го излезот како 3 .

Прочитај повеќе: Excel COUNTIF функција со повеќе критериуми & засилувач; Опсег на датуми

COUNTIF на единечни критериуми во една колона во Excel

Можеме да ја користиме и функцијата COUNTIF за одржување на еден критериум во една колона.

Да претпоставиме дека во следната база на податоци сакаме да дознаеме Стами со цена еднаква на 200 $ во ќелијата G6 .

Прво, напишете ја формулата во ќелијата G6 вака.

=COUNTIF(D6:D15,200)

Второ, притиснете ENTER и добијте го резултатот како 2 .

Сега, ако сакаме да дознаеме Предмети со Цена поголема од $100 , слично, напишете ја формулата во G7 ќелијата вака.

=COUNTIF(D6:D15,">100")

Второ, притиснете ENTER и добијте го излезот како 5 .

Сега, ако сакамеза да пресметаме Вкупен број на ставки треба да ја напишеме формулата во ќелијата G8 .

=COUNTIF(B5:B15,"*")

По притискање на ENTER , ќе го добиеме излезот како 11 .

Прочитајте повеќе: Како да се примени COUNTIF не е еднаков на текст или празно во Excel

Заклучок

Тоа е сè за денешната сесија. И ова се начините за претворање на USD во Евра во Excel. Силно веруваме дека овој напис ќе биде многу корисен за вас. Не заборавајте да ги споделите вашите размислувања и прашања во делот за коментари и да ја истражите нашата веб-локација ExcelWIKI , едношалтерски давател на решенија за Excel.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.