Извршете команди за центрирање на избраните работни листови во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Барате начини да знаете како да вршите команди за центрирање на избраните работни листови во Excel? Можеме да одбереме работни листови и да извршиме команди за центрирање нив во Excel со поминување низ некои лесни чекори. Овде, ќе најдете 4 начини за изведување наредби за центрирање на избраните работни листови во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Изведување наредби во центарот на избраните работни листови.xlsx

4 начини да се извршат команди во центарот на избраните работни листови во Excel

Сега, ќе ви покажеме како да изведување наредби до центрирање избрани работни листови во Excel рачно и користејќи го Прилагодено Функција за маргини , Копче за поставување страница, и Режим за преглед на печатење .

1. Користење на функцијата приспособени маргини за центрирање на избраните работни листови во Excel

Прво, ќе ви покажеме различни начини за одбирање работни листови во Excel. Поминете низ чекорите дадени подолу за да го направите тоа сами.

1.1 Избирање на повеќе работни листови

Можеме да избереме повеќе несеквенцијални работни листови во Excel. За да го направите тоа, следете ги чекорите дадени подолу.

Чекори:

 • Прво, одете на долната страна на вашата работна книга каде што е Листот името е дадено.
 • Потоа, притиснете CTRL и изберете ги работните листови со име Лист 1 , Лист2, и Лист 4 еден по еден.

1.2 Избор на секвенцијалниРаботни листови

Можеме и да избереме секвенцијални работни листови со помош на Кратенки на тастатурата во Excel. Чекорите за да го направите тоа се дадени подолу.

Чекори:

 • На почетокот, изберете го првиот лист по ваш избор. Овде, ќе избереме Лист 1 .
 • Потоа, притиснете SHIFT .

 • Потоа, изберете го последниот работен лист по ваш избор. Овде, избравме Лист 3 .
 • Сега, ќе видите дека сите работни листови од Лист 1 до Лист 3 се избрани.

1.3 Избирање на сите работни листови

Сега, ви покажуваме како да да ги изберете сите работни листови во работна книга во Excel. Поминете низ чекорите подолу за да го направите тоа сами.

Чекори:

 • Прво, одете на долната страна на работната книга каде што е Листот име е даден и Десен-клик на него.
 • Потоа, кликнете на Изберете ги сите листови .

 • Конечно, ќе видите дека сите работни листови се избрани од таа работна книга .

По изборот на работниот лист, можеме да извршиме команди за центрирање на избраниот работен лист во Excel.

Во првиот метод, ќе ви покажеме како можете да ја користите Функцијата за приспособена маргина за изведување наредби во центрирање одбраниот работен лист во Excel. Следете ги чекорите дадени подолу за да го направите тоа на вашиотсопствени.

Чекори:

 • На почетокот, одете во табот Распоред на страница >> кликнете на Маргини >> изберете Прилагодени маргини .

 • Сега ќе се отвори полето Поставување страница .
 • Потоа, изберете ги опциите Хоризонтално и Вертикално од Центарот на страницата .
 • Потоа, кликнете на ОК .

 • Во случај да сакате да проверите како може да изгледа, кликнете на Преглед на печатење од Поставување страница полето.

 • Конечно, ќе видите дека сетот е поставен во центарот .

Прочитај повеќе: Нови функции на Excel 2013

2. Користење на копчето за поставување страница во центарот Избрани работни листови

Можеме и да вршиме команди за центрирање на избраните работни листови со користење на копчето Поставување страница во Excel. Следете ги чекорите дадени подолу за да го направите тоа сами.

Чекори:

 • Прво, одете на картичката Изглед на страница .
 • Потоа, кликнете на копчето Поставување страница прикажано подолу.

 • Сега, Поставување страница ќе се отвори.
 • Следно, одете во опцијата Маргини .
 • Потоа, вклучете ги Хоризонтално и Вертикално опции од Центарот на страницата .
 • Потоа, кликнете на OK .

 • Така, можете да центрирате избраните работни листови во Excel.

Прочитајте повеќе: Основни терминологии на Microsoft Excel

3. Примена на режимот за преглед на печатење во центарот на избраните работни листови

Сега, ќе ви покажеме како можете да го користите Режим за преглед на печатење до центрирање на избраните работни листови во Excel. Поминете низ чекорите дадени подолу за да го направите тоа сами.

Чекори:

 • Прво, кликнете на јазичето Датотека .

 • Потоа, кликнете на Печати >> кликнете на Нормални маргини >> изберете Прилагодени маргини .

 • Сега ќе се отвори полето Поставување страница .
 • Потоа, од Центар на страницата изберете Хоризонтално и Вертикално опции.
 • Потоа, кликнете на ОК .

  8>

  4. Рачно поставување на маргините во центарот на избраните работни листови во Excel

  Во последниот метод, ќе ви покажеме како можете рачно да го промените Поставки за маргина за центрирање избраните работни листови во Excel. Следете ги чекорите дадени подолу за да го направите тоа на вашата сопствена база на податоци.

  Чекори:

  • На почетокот, поминете низ чекорите прикажани во Метод 1>Десно, и Доле . Овде, ќе вметнеме 2,75 како Горна , 2,2 како лево , 1 како Десно, и 1 како Доле .
  • Конечно, кликнете на OK .

  • Така, можете да центрирате избраните работни листови во Excel рачно .

  Прочитајте повеќе: Разбирање на табелите на Excel (29 аспекти)

  Заклучок

  Значи, во оваа статија, ќе најдете 4 начини за изведување наредби за центрирање на избраните работни листови во Excel. Користете кој било од овие начини за да го постигнете резултатот во овој поглед. Се надеваме дека овој напис ќе ви биде корисен и информативен. Слободно коментирајте ако нешто ви изгледа тешко разбирливо. Дозволете ни да ги знаеме сите други пристапи што можеби сме ги пропуштиле овде. И, посетете го ExcelWIKI за уште многу статии како оваа. Ви благодариме!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.